19. května 2012

Kuřecí stehna v medu

5 kuřecích stehen,sůl,mletý černý pepř,1/3 šálku tekutého medu, 0,5 šálku oleje (nebo rozpuštěného másla), šťáva z poloviny citronu

Kuřecí stehna opláchneme, osušíme a po obou stranách potřeme solí a mletým (lépe čerstvě) černým pepřem. V hrnečku si promícháme med s tukem a citrónovou šťávou a touto směsí potřeme důkladně kuřecí stehna. Necháme je v chladnu nejméně 4 hodiny odležet. Zbylou směs si uchováme na potírání masa během pečení. Před vlastní tepelnou úpravou si rozpálíme troubu na 220°C a připravíme si pekáč vhodné velikosti (vhodné je použít jenské sklo nebo keramický pekáček). Každé kuřecí stehno znovu potřeme připravenou medovou směsí a stehna naskládáme do pekáče. Vložíme do trouby a 10 minut prudce zapékáme po jedné straně. Potom stehna otočíme na druhou stranu, opět potřeme medovou směsí a dalších 10 minut prudce zapékáme. Po úvodním prudkém pečení teplotu trouby snížíme na 170°C a maso pečeme v troubě další hodinu. Zhruba každou čtvrthodinu stehna potíráme medovou směsí. Ke konci pečení mají krásnou hnědočervenou barvu. Jako přílohu můžeme použít rýži a třeba baby karotku, která svou barvou i chutí hezky doplňuje barevnou i chuťovou kompozici tohoto jídla.
Poznámka: Stejným způsobem lze upravovat i celé kuře nebo kachnu, případně i kuřecí křidélka. Dobu pečení je ale nutné upravit.

Žádné komentáře:

Okomentovat