2. srpna 2012

Zapečená quinoa

2 šálky quinoi /balíček/, 2-3 mrkve, 1-2 petržele, kousek celeru, hlavičková kapusta (nebo můžeme dát zeleninu dle chuti, např. kombinace mrkev, hrášek,kukuřice a podobně), bylinky - petrželka, majoránka, provensálské koření, sůl. česnek (1-2 stroužky), 30 dkg sýra

Nadrobno pokrájíme zeleninu a dáme ji vařit společně s qouinoou v osolené vodě, do které přidáme bylinky. Poměr vody je stejně jako rýže (2 šálky vody na 1 šálek quinoy).Vaříme po dobu 14 - 18 minut. Uvařená quinoa vypadá jako malé naboptnalé zrnko popkornu, měla by být měkká, tzv. "al dente - na skus". Ke konci vaření osolíme. Milovníci česneku vmíchají 1-2 rozmačkané stroužky česneku.Uvařené odstavíme a připravíme si zapékací misku, kterou trochu vymažeme například kokosovým nebo palmovým tukem, samozřejmě může být i slunečnicový olej. Nastrouháme si sýr. Do zapékací misky dáme vrstvu quinoy se zeleninou a na to část nastrouhaného sýru, na to opet qouinou se zeleninou a pak zase sýr. Vrchní vrstva by měl být sýr.Dáme zapéct na cca 10-15 minut do trouby a quinea je hotová.

Žádné komentáře:

Okomentovat