3. listopadu 2011

Pečená husí stehýnka se zeleninovou čočkou

4 větší husí stehna; cibule; 2 - 3 polévkové lžíce rajčatového protlaku; 0,5 dl koňaku; svazek tymiánu; celer; 2 mrkve; kořen petržele; 40 dkg čočky; pórek; polévková lžíce bílého vinného octa; 2 dl bílého vína; 2 polévkové lžíce hořčice; svazek petrželové natě; sůl; pepř

Husí stehna osolíme, opepříme, okořeníme tymiánem a zprudka opečeme na rozpáleném oleji. Přihodíme rozkrájenou cibuli, rajčatový protlak, přilijeme koňak a malé množství vody. Přikryjeme pokličkou a mírně podusíme. Zeleninu nakrájíme na malé kousky a začneme dusit na rozpáleném oleji. Přidáme na kolečka nakrájený pórek, osolíme, opepříme a vše dohromady důkladně osmahneme. Čočku, kterou jsme předtím nechali namočenou ve vodě, přidáme k zeleninové směsi, podlijeme bílým vinným octem a bílým vínem. Ochutíme hořčicí, přilijeme malé množství vody a poté, co přejde varem, posypeme nahrubo nakrájenou petrželovou natí. Zeleninovou čočkovou směs vložíme na pekáč, položíme husí stehna, zalijeme šťávou, ve které jsme předtím dusili maso a pekáč přikryjeme alobalem. Vložíme na 50 až 60 minut péct do trouby předehřáté na 180 °C.

Žádné komentáře:

Okomentovat