3. listopadu 2011

Krémová hrachová polévka ze žlutého hrachu s klobásou

25 dkg žlutého hrachu; 10 dkg anglické slaniny (bacon); 15 dkg tenké uzené klobásy; cibule; 5 stroužků česneku; 2 bobkové listy; polévková lžíce mleté papriky; 2 polévkové lžíce oleje; 0,2 dl smetany; polévková lžíce hořčice; sůl; pepř; ocet

Anglickou slaninu rozkrájenou na nudličky opečeme do křupava na trošce oleje. Cibuli jemně nasekáme, přidáme ji ke slanině, potom vše osolíme a dusíme do měkka. Přidáme hořčici, kterou spolu s cibulí podusíme. Přisypeme předem namočený žlutý hrách a zalijeme jej vodou. Ochutíme utřeným česnekem a vaříme. Přibližně za hodinu se nám žlutý hrách rozvaří. Povrch polévky potom zaprášíme mletou paprikou. Polévkovou lžíci škrobu rozmícháme ve vodě a touto směsí polévku zahustíme. Aby byl krém hutnější, přidáme smetanu a vše rozmixujeme v mixeru. Osolíme, opepříme, ochutíme několika kapkami citronové šťávy a nakonec do polévky zavaříme klobásu nakrájenou na kolečka. Před podáváním posypeme petrželkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat