28. května 2012

Zeleninová polévka minestrone

50 g slaniny (prorostlé), lžíce olivového oleje, cibule krájená na drobno, 2 stroužky česneku nasekaného, 2 brambory oloupané a nakrájené na kostičky,  mrkev nakrájená na kostičky, 2-3 řapíky celeru nakrájeného na kousky  2-3 větší rajčata spařená oloupaná a nakrájená, 150 g cuket, tykviček, paprik, pórku, fazolek, či jiné čerstvé sezonní zeleniny, 1 l masového vývaru (může být i z kostky), sůl a mletý pepř, snítky čerstvé šalvěje a rozmarýnu, posekané, 150 g konzervovaných slitých fazolí ,100-150 g krátkých těstovin, (nalámaných špaget, motýlků apod.), svazek zelené petrželky, 70 g parmezánu 

Všechny druhy zeleniny omyjeme, popřípadě oloupeme a nakrájíme na kostičky nebo plátky. V hrnci osmahneme na oleji drobně nakrájenou slaninu, necháme na ní zesklovatět cibuli a česnek, přisypeme kostičky brambor a opečeme.
Přidáme všechnu pokrájenou zeleninu a necháme za občasného promíchání krátce osmahnout. Zalijeme vývarem, osolíme a ochutíme pepřem a bylinkami a vaříme, dokud zelenina není téměř měkká. Potom přidáme slité fazole a zvlášť v osolené vodě uvařené těstoviny al dente. Polévku necháme přejít varem, stáhneme s ohně, případně dochutíme a podáváme posypanou usekanou čerstvou petrželkou a hoblinkami nebo strouhaným parmezánem.
Tip: oužijte jenom čerstvou zeleninu a uvařte ji pouze na skus - al dente. Fazole můžete použít jak suché, tak předvařené nebo sterilované. Suché nezapomeňte namočit nejméně 12 hodin předem, dobu varu můžete zkrátit vařením v tlakovém hrnci. V Itálii se tato polévka vaří na mnoho způsobů, někde do ní přidávají místo fazolí boby a také uvařenou rýži, ale všude ji připravují pořádně hustou. 


Žádné komentáře:

Okomentovat