25. března 2013

Fazole pečené se slaninou

350 g barevných nebo bílých fazolí, 200 g anglické slaniny, dle potřeby: olej, 2 lžíce hladké mouky, asi 1 dl mléka, dle potřeby: vývar, kousek vařeného celeru, kousek bílé části pórku, 100 g žampiónů, cibule, dle chuti: česnek, mletý pepř, sůl, 100 g žampiónů, cibule, dle chuti: česnek, dle chuti: mletý pepř, dle chuti: trochu kari, dle potřeby: strouhanka

Fazole zalijeme vodou, necháme asi šest hodin bobtnat, pak vodu slijeme, fazole za­lijeme novou vodou a uvaříme doměkka. Z oleje a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem a trochou vývaru, rozšleháme a uvaříme hustší omáčku. Kousek slaniny nakrájíme na kostičky, rozškvaříme na lžíci oleje, přidáme celer nakrájený na nudličky, cibuli nakrájenou na tenká půlkolečka, na plátky nakrájený pórek a žampióny a vše osmahneme. Přidáme rozetřený česnek, pepř, sůl, dobře okapané fa­zole, omáčku, popřípadě i kari a promícháme. Směs vložíme do vymaštěné zapékací misky, posypeme strouhankou, poklademe slaninou stočenou do roliček a pečeme v troubě, až se slanina začne tavit.

Žádné komentáře:

Okomentovat