25. března 2013

Dušené černé fazole se slaninou

1 1/3 hrnku černých fazolí, 75 g slaniny (vyberte si tu, kterou máte rádi), 4 lžíce olivového oleje, 400 g šalotky, 2 řapíkaté celery pokrájené na drobno, 2 lžičky lahůdkové papriky, 150 g ostré klobásy (Chorizo) nakrájené na plátky, 2,5 hrnku drůbežího vývaru, 2 zelené papriky zbavené semínek pokrájené na větší kousky, dle chuti: pepř a sůl

Fazole zalijte studenou vodou a nechte přes noc nabobtnat. Před přípravou sceďte, dejte do kastrolu a zalijte čerstvou vodou. Přiveďte do varu a vařte zprudka 10 minut. Sceďte. Předehřejte troubu. Slaninu nakrájejte na kousky. Ve velké pánvi nebo pekáčku rozehřejte olej a opékejte asi 3 minuty cibuli a řapíkatý celer. Přidejte slaninu a pečte dalších 7–10 minut, dokud slanina nezezlátne. Přidejte lahůdkovou papriku a Chorizo a pečte další 2 minuty. Přendejte do ohnivzdorné mísy, přidejte fazole a promíchejte. Vývar vlijte do pánve a přiveďte jej do varu. Osolte, opepřete a zalijte jím maso a fazole. Přikryjte a pečte v troubě asi 1 hodinu (cca 180 °C). Přidejte do směsi čerstvé zelené papriky a vraťte do trouby asi tak na 15 minut. Podávejte horké.

Žádné komentáře:

Okomentovat