23. července 2012

Koláče od babičky

500 g polohrubé mouky, špetka soli, špetka muškátového oříšku, 2 žloutky, 2 lžíce cukru, 6 lžic rozehřátého másla, vařený strouhaný brambor, 20 g droždí, vlažné mléko dle potřeby, 2 kostky cukru a 2 lžíce mouky do kvásku povidla, tvarohová náplň, maková náplň, rozinky, mandle, kandované ovoce, ořechy, vejce na potření

Mouku, koření, sůl, žloutky, strouhaný brambor, sůl, cukr, koření, žloutky dáme do mísy, přidáme vykynutý kvásek (z droždí, 2 kostek cukru, 2 lžic mouky a trochy mléka) a pomocí mléka zaděláme vláčné těsto, které se nelepí na mísu ani na vařečku. Můžeme zpracovávat v hnětači. Z těsta vytvoříme kouli, posypeme lehce moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na teplejší místo vykynout. Z vykynutého těsta tvoříme na vále kulaté koláče asi ve velikosti talíře. Na koláče nanášíme střídavě různé nádivky a zdobíme rozinkami, mandlemi, ovocem, ořechy apod. Okraje koláčů potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě, až jsou okraje koláčů zlatavé. Na plechu pečeme 2 kulaté koláče.

Žádné komentáře:

Okomentovat