23. července 2012

Rumové koblihy

50 g másla, 40 g moučkového cukru, 4 žloutky, vanilkový cukr, lžíce citronové šťávy, 3 lžíce rumu, 1/4 l mléka, lžička cukru, 30 g droždí,500 g hladké mouky, 0,5 lžičky soli, hladká mouka na vál, jahodová marmeláda, tuk na smažení, vanilkový cukr na posypání

Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny. Postupně do něj vmícháme žloutky, vanilkový cukr a po kapkách citronovou šťávu a rum. Do 100 ml teplého mléka, rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, lžíci mouky a lehce zamícháme. Kvásek přikyjeme ubrouskem a necháme na teplém místě asi 10 minut kynout. Do žloutkové směsi vlijeme kvásek,přidáme zbytek mouky se solí a vlažné mléko. Zaděláme řidší těsto, propracujeme ho, poprášíme moukou, přikryjeme a necháme asi hodinu kynout. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme asi 1 cm vysokou placku. Na polovině si tvořítkem lehce naznačíme kroužky. Do jejich středu dáme marmeládu. Z druhé půlky vykrájíme kolečka,která položíme na náplň. Kolem vyvýšených míst je přitiskneme prsty, aby se těsto spojilo, a tvořítkem vykrájíme koblihy. Necháme 20 minut vykynout. Rozpálíme tuk a koblihy v něm usmažíme dozlatova. Upečené koblihy necháme okpapat na sítu a posypeme je vanilkovým
cukrem.

Žádné komentáře:

Okomentovat