23. července 2012

Valentýnský dort

těsto: 175 g cukru, 125 g másla, vejce, 430 g hladké mouky, mouka na vál
náplň: 100 g malin, 100 g jahod, 100 g rybízu (vše zmrazené), sáček červené želatiny, 200 ml smetany, vanilkový cukr


Těsto: Utřeme máslo s cukrem, přidáme vejce, mouku a vypracujeme vláčné těsto. Vytvarujeme z něj bochánek a zabalený do fólie jej uložíme asi na 30 minut do chladničky. Z kartonu vystřihneme srdce asi 25x25 cm. Oddělíme 600 g tětsa a zbytek vrátíme do chladničky. Na pomoučeném vále těsto vyválíme. Podle šablony vykrojíme tvar srdce.Troubu předehřejeme na 175 °C. Korpus pečeme asi 10 minut a
několikrát jej propíchneme vidličkou.Okraj srdce: Ze zbylého těsta vyválíme váleček silný jako prst. Na předpečený korpus kolem dokola položíme váleček z těsta. Celé srdce potřeme studenou vodou. Zvýšený okraj nakonec ozdobíme vidličkou. Pečeme ještě asi 10 minut. Hotové necháme vychladnout.Náplň: Zmrzlé ovoce dáme do středu srdce a několik kousků odložíme. Želatinu připravíme dle návodu. Až začne tuhnout, ovoce jí pomalu přeléváme. V chladničce necháme ztuhlout. Smetanu ušlaháme dotuha, a cukrářským sáčkem dort ozdobíme a poklademe nejhezčím ovocem.

Žádné komentáře:

Okomentovat