21. dubna 2012

Smažené řizky

4 řízky po 150 g (vepřová kýta nebo kotleta bez kosti; telecí kýta, krůtí nebo kuřecí prsa), 2 vejce, 200 g hladké mouky, 250 g najemno umleté housky, sůl, 1/2 l oleje na smažení

Maso omyjeme, osušíme, posolíme a jemně naklepeme na tenké plátky. Obalíme v mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance. Prsty jemně přitlačíme trojobal k masu. Na pánvi rozpálíme olej a vložíme do něj řízky tak, aby se do oleje celé ponořily a rychle je z obou stran osmažíme. Jen tak se maso zatáhne, nepustí šťávu a zůstane křehké. Zmírníme teplotu oleje a řízky dosmažíme dozlatova. Po vyjmutí řízků z oleje je necháme okapat na ubrousku a nebo je (napíchnuté na vidličku) na 2 vteřiny ponoříme do vroucí vody a rychle vyjmeme. Řízky se zbaví přebytečného oleje a přitom zůstanou křupavé. Pro zjemnění chutě můžeme do oleje před dosmažením řízků přidat lžíci másla.
Jako přílohu doporučujeme tradiční bramborový salát, brambory připravené na různý způsob nebo bramborou kaši.

Žádné komentáře:

Okomentovat