8. února 2010

Čočkový salát se zeleninou a hráškem

450 g přebrané propláchnuté čočky,8 šálků vody,2 stroužky česneku (jeden rozdrcený, druhý pokrájený),1 bobkový list,1/4 šálku extra panenského olivového oleje,3 polévkové lžíce čerstvé citrónové šťávy,1 polévková lžíce hořčice,2 šálky čerstvého nebo rozmraženého zeleného hrášku,1 1/2 šálku pokrájeného řapíkatého celeru nebo 1 šálek hrubě ustrouhaného kořenového a 1 lžíci usekaných celerových listů,1/2 šálku nahrubo strouhané mrkve,1/2 šálku červené cibule, pokrájené,1/2 šálku usekané čerstvé petrželky,sůl dle chuti,nahrubo mletý pepř dle chuti,salátové listy,proužky červené papriky na ozdobu

Přebranou opranou čočku na 2 hodiny namočte,červenou nemusíte. Dejte do velkého kastrolu, zalijte vodu, přidejte rozmačkaný česnek a bobkový list. Přikryjte a přiveďte k varu. Odkryjte, nechte vařit za občasného míchání, než čočka změkne (20 až 30 minut, červená polovinu). Propláchněte studenou vodou. Vyndejte bobkový list, našlehejte olej, citrónovou šťávu, hořčici, drcený česnek a pepř ve větší misce. Přidejte okapanou čočku,hrášek, celer, mrkev, červenou cibuli a petrželku,dobře promíchejte. Dokořeňte podle chuti. Na větším servírovacím talíři urovnejte listy salátu,přidejte čočkový salát, ozdobte proužky červené papriky a podávejte.

Žádné komentáře:

Okomentovat