8. února 2010

Čočka na kyselo

500 g hnědé, zelené nebo žluté čočky,3 lžíce rostlinného oleje,3 lžíce hladké mouky,1 větší cibule, na kostičky nakrájená,ocet, sůl, pepř

Čočku propláchněte, zalijte vodou a nechte 3 – 5 hodin nabobtnat. Slijte a přidejte dvojnásobné množství čerstvé vody než je čočky, nesolte! Vařte podle velikosti zrn 15 – 30 minut do měkka, zceďte a vývar uchovejte. Na oleji osmažte dozlatova cibulku, zaprašte moukou, lehce osmahněte,zalijte vývarem z čočky, dochuťte octem a povařte. Přidejte uvařenou čočku, podle chuti osolte, případně opepřete. Podávejte nejlépe se sladkokyselou okurkou a další doplňky dle libosti: pouze posypané osmaženou cibulkou, sázeným vejcem, teplým párkem,opečenou klobásou nebo plátkem anglické slaniny, s vařeným moravským uzeným, plátkem pečeného vepřového, ovarem, grilovaným masem nebo zeleninou atd.

Žádné komentáře:

Okomentovat