8. února 2010

Čočka s moravským uzeným

2 střední cibule nadrobno nasekané,4 stroužky česneku nadrobno nasekané,300 g moravského uzeného masa, krájeného na kostky,60 g slaniny (špeku), krájené na kostičky,500 g hnědé, zelené nebo žluté čočky,6 kuliček pepře,3 kuličky nového koření,2 bobkové listy,4 lžíce sádla,2 lžíce hladké mouky,1/2 šálku bujónu,1 lžíce octa,sůl,pepř,1 lžička papriky

Čočku opláchněte, namočte do vody na 3 – 5 hodin, zceďte a ve dvojnásobném množství vody než je čočky uvařte do měkka spolu s kořením (cca. 15 – 30 minut), pak zceďte,vývar uchovejte. Na sádle osmahněte cibulku a česnek,přidejte mouku, promíchejte a osmahněte, přidejte papriku,odstavte. Jíšku vmíchejte do uvařené čočky, přilijte vývar z čočky a chvíli povařte. Slaninu rozškvařte, opečte na ní uzené maso, vše smíchejte s čočkou, zřeďte bujónem,dochuťte octem a solí. Podávejte s chlebem.

Žádné komentáře:

Okomentovat