Fazolkové lusky uvaříme, scedíme a nakrájíme
na kousky. Lehce osolíme.Nivu nastrouháme a vmícháme do jogurtu. Jogurt
smícháme s fazolkami a salát necháme alespoň jednu hodinu odležet.Těsně před
podáváním salát posypeme nakrájenou pažitkou.
Recepty na jídla s lúšteninami zejména z čočky, fazole a sóje. Stránka dále obsahuje další recepty nejenom z lúšteniny. Ale aj z mäsa, ovoce a zeleniny a mnohé iné. Vláknina je duležitá zložka zdravé stravy a tuto obsahují zejména lušteniny. Proto by váš jídelniček nemal postrádat jídla z luštenín, které mimo jiné naleznete na této stránce. Kľúčové slová: Lušteniny, recepty, jídla z luštenín, čočka, hrach, fazole, soja, kukuřice, kucharka, vareni, pečení, recepty na lušteniny, jídlo, vlaknina
2. června 2012
Zapečená ztracená vejce s Nivou
Rajčata omyjeme, nakrájíme na plátky a
rozložíme do vymaštěné zapékací mísy. Osolíme a opepříme. Bazalku opereme a
otrháme lístky. Několik si jich odložíme na ozdobení, zbylou bazalkou
rovnoměrně posypeme rajčata. V nízké nádobě přivedeme k varu litr vody, ocet a
lžičku soli. Postupně každé vejce rozklepneme do naběračky a necháme opatrně
sklouznout do vody. Při mírné teplotě vaříme asi 4 minuty. Pak je vyjmeme,
necháme okapat a rozložíme na rajčata. Ve vodní lázni zahřejeme mléko, přidáme
sýr Niva nakrájený na kostky a za občasného míchání necháme roztavit. Směs
okořeníme pepřem, muškátovým oříškem a nalijeme na vejce. Zapékáme v předehřáté
troubě na 200°C
přibližně 15 minut. Opereme petrželku. Jednu snítku odložíme, zbytek jemně
usekáme a nasypeme na vejce. Zapečená ztracená vejce zdobíme bazalkou, snítkou
petrželky a podáváme.
Brambuchta - zapečený bramborák se sýrem
Sýry nastrouháme. Salámy nakrájíme na drobné
kostičky. Pekáček si předem vytřeme olejem. Troubu předehřejeme na 250 °C . Obsah sáčku sypké bramborákové
směsi smícháme s práškem do pečiva, mlékem a přidáme nadrobno nakrájené salámy
a nastrouhané sýry. ( Sýry :Niva , Eidam salám : Gothaj - nakrájíme nebo
nahrubo nastrouháme ). Těsto na brambuchtu vlijeme do připraveného pekáčku a
předeme v předehřáté troubě dozlatova. Upečenou brambuchtu podáváme horkou i
studenou. Brambuchta je dobrota pro každý den. Nejvhodnější přílohou je pivo.
Kuřecí nudličky s poličanem a Nivou
Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, zasypeme
kořením (Italské bylinky) a asi na 1 hodinu naložíme do oleje a dáme do
ledničky. Naložit maso můžeme i den předem. Nivu nahrubo nastrouháme a salám
nakrájíme na kostičky. Pokud máme krájený salám, nakrájíme jej na čtverečky.Na
pánvi, nejlépe Wok, rozehřejeme olej. Vložíme maso a orestujeme jej, přidáme
nakrájený salám, ještě chvíli smažíme a nakonec přidáme nastrouhanou nivu.
Počkáme, až se niva rozpustí a sundáme z ohně. Kuřecí nudličky s poličanem a
nivou ihned podáváme. Jako příloha je vhodné cokoliv, výborná je k tomu vařená
kukuřice nebo ledový salát.
Vepřové soté se sýrem
Vepřové maso nakrájíme na nudličky nebo na
kostičky. Můžeme zasypat kořením (třeba směsí Avokádo Italské bylinky) a
naložit do oleje buď den dopředu nebo stačí i hodina. Naložené maso dáme do
ledničky. .Eidam, nivu i balkánský sýr nastrouháme nahrubo. Na pánvi, nejlépe
Wok, rozehřejeme olej. Vsypeme naložené maso a orestujeme jej. Potom je
zalijeme smetanou, necháme dojít k varu a přidáme nivu a balkánský sýr. Sýr v
soté necháme je rozpustit. Eidam můžeme přidat buď do hotového jídla nebo až
zasypat na talíři. Vepřové soté se sýrem ihned podáváme. Jako příloha je vhodné
téměř cokoliv, výborná je vařená kukuřice.
Krůtí placičky s Nivou
Maso necháme rozmrznout. Nivu zatím
nastrouháme nahrubo a připravíme si trojobal.Do rozmrzlého masa vmícháme nivu a
podle chuti pepř. Z hmoty tvarujeme placičky, třeba jako karbanátky a obalujeme
je v připraveném trojobalu - mouka, vejce, strouhanka.V pánvi si rozehřejeme
olej a krůtí placičky s nivou v něm smažíme dozlatova.Krůtí placičky s nivou
jsou vynikající s bramborovou kaší a okurkovým salátem. A pokud zbudou, pochutnáte
si na nich i za studena s chlebem a zeleninou.
Plněné brambory Nivou
Brambory vydrhneme. Vydrhnuté brambory ve
slupce uvaříme ve slupce téměř doměkka. Brambory podélně rozřízneme a vydlabeme
tak, aby vznikly mističky. Plech vymažeme sádlem. Česnek oloupeme a rozetřeme.
Nivu nastrouháme. Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobné kostičky a smícháme s
nivou. Každou mističku opatrně vytřeme sádlem a česnekem. Naplníme ji nivou,
posypeme mletou paprikou a nakonec dáme nahoru plátek slaniny. Plech s plněnými
brambory nivou vložíme do předehřáté trouby a zapečeme. Plněné brambory nivou
podáváme horké. Při podávání dáme na každou plněnou brambory kopeček zakysané
smetany.
Těstoviny s Nivou a kuřecím masem
Těstoviny si uvaříme podle návodu na obalu.Cibuli
očistíme a nasekáme najemno. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky. Maso
očistíme a nakrájíme na kousky. Na první pánvi rozpustíme kostičky slaniny,
přidáme cibuli a zesklovatíme. Pak vložíme kousky kuřecího masa, osolíme a
orestujeme.Ve druhé pánvi rozpustíme nastrouhanou nivu,
okořeníme, jemně přisolíme, zalijeme smetanami a prohřejeme.
Na talíře rozdělíme těstoviny, přidáme masovou
směs a zalijeme omáčkou. Těstoviny s nivou a kuřecím masem ihned podáváme.
Nivové chuťovky
Petržel, pažitka, bazalka - opereme, osušíme a
pokrájíme. Máslo nakrájíme na kousky a necháme změknout. Ořechy umeleme
nahrubo. Nivu nastrouháme. Vmícháme ji do žervé a společně s máslem vše
ušleháme do pěny. Pak do základu chuťovek vmícháme bylinky, hrst ořechů a podle
chuti sůl a pepř. Solíme málo, protože niva je slaná. Ze vzniklé hmoty
tvarujeme malé kuličky, které obalujeme ve zbylých mletých oříšcích smíchaných
s pepřem. Nivové chuťovky dáme alespoň na 30 do chladničky ztuhnou. Kdo
ochutná, toho už rozhodně nemusíte pobízet.
Rajčata s Nivou
Česnek oloupeme a rozdrtíme. Nivu nastrouháme.V
menší misce rozmícháme olej s česnekem a bazalkou. Marinádu necháme uležet v
lednici. Můžeme ji klidně připravit předem.Rajčata omyjeme a rozčtvrtíme. Pokud
jsou větší, nakrájíme je na osminky. Rajčata naskládáme je hluboké mísy.
Osolíme je, opepříme a nakonec zalijeme česnekovou marinádou. Nivu nastrouháme.Těsně
před podáváním posypeme marinovaná rajčata bohatě nivou a ještě špetkou
bazalky. Rajčata s nivou jsou vynikající přílohou k nasucho opečeným toastům z
veky, který namáčím do marinády. Skvělé jsou také s čerstvým chlebem s máslem.
Pomazánka - Niva s balkánským sýrem
Nejprve nakrájíme nivu ( asi 350 g ) na kostky.
Krájíme je o velikosti čtverce 0,5cm a přidáme do mísy. Balkánský sýr ( cca 200 g ) jemně nastrouháme do
mísy s nivou. Sýry opatrně promícháme. Přidáme do nich tatarskou omáčku ( 5 lžic ),
sójovou omáčku ( 2 lžičky ), chilli, kari koření a nakonec koření na gyros a
vše pořádně zamícháme. Hotovou pomazánku necháme asi 30 minut chladit v
lednici. Mezitím si můžeme připravit pečivo, ke kterému
budeme pomazánku servírovat. Vhodné jsou topinky nebo teplý chléb.
Uzené koleno na pivu
vepřové uzené koleno,
10 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře, 4 bobkové listy, 2 cibule, 10
stroužků česneku, grilovací koření, 150 ml piva, 2 lžíce sádla
Koleno důkladně
omyjeme teplou vodou a vložíme do tlakového hrnce. Zalijeme vodou, přidáme
kuličky koření a bobkové listy, 1 oloupanou cibuli, zavřeme a vaříme půl
hodiny. Pak koleno vyjmeme z vývaru a necháme trochu vychladnout, abychom si
při další manipulaci nepopálili ruce. Kůži nařízneme do mřížky do hloubky asi 1 cm . Koleno pořádně posypeme
grilovacím kořením a do zářezů nastrkáme plátky česneku. Pekáč vymažeme sádlem,
vložíme do něj koleno, cibuli rozkrájenou na osminky a zbytek česneku. Trošku
podlijeme vývarem (ze zbytku uvaříme polévku). Přiklopíme a vložíme do trouby
vyhřáté na 200°C .
Po půl hodině pečení koleno přelijeme pivem a pečeme odkryté ještě 15 - 20
minut. Po částečném zchladnutí vykostíme a podáváme s chlebem, hořčicí, křenem
a kyselou okurkou.
Halušky z brambor
Brambory najemno
nastrouháme, osolíme a postupně přidáváme a vmícháváme mouku tak, aby vzniklo
ne moc řídké těsto (když ho dáme na síto na halušky, nesmí samo protékat). Ve
velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu. Těsto dáváme po částech do sítka
na halušky a vařečkou nebo lžící protlačujeme přímo do vařící vody. Od chvíle
kdy voda začne znovu vařit, vaříme asi čtyři minuty. Uvařené halušky vyndáváme
z vody děrovanou naběračkou nebo sítkem a necháme chvilku okapat. Takto
připravené halušky můžeme podávat jako přílohu případně dále upravovat, např.
jako halušky s brynzou, se zelím, nebo jinak.
1. června 2012
Filipínská rýže s rybou
2 šálky rýže, 4 šálky vody, 300 g vařené
vykostěné ryby, 4 hřebíčky, 8 zrn pepře, 2 kolečka kompotovaného ananasu, 2
banány, citrón, bílý jogurt, lžíce kaparů, sůl
Rybu v osolené vodě pozvolna uvaříme do měkka,
vyjmeme, podélně rozřízneme a vykostíme. Rybu nakrájíme na malé kousky,
samostatně uvaříme rýži s přídavkem všeho koření. Kapary, ananas a banány
drobně pokrájíme, přidáme jogurt a vše lehce promícháme s rybím masem a rýží.
Čertovská jatýrka
Na oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibulku. Až zesklovatí, přidáme papriku a chilli, krátce osmahneme a přidáme na kousky pokrájená játra. Za stálého míchání dusíme do změknutí. Zalijeme smetanou a necháme přejít varem. Odstavíme a dosolíme podle chuti. Podáváme s rýží.
Játrový guláš
Cibuli a česnek
nakrájíme nadrobno. Osmahneme na rozpáleném oleji, přidáme játra a prudce
opečeme. Pak zasypeme paprikou a karí, rozmícháme a podlijeme vodou. Dusíme
doměkka. V trošce vody rozmícháme solamyl, vlijeme k játrům, přidáme majoránku
a kečup, promícháme a krátce povaříme. Nakonec podle chuti osolíme a dále už
nevaříme. Podáváme s rýží.
Kuřecí játra s pórkem
500 g kuřecích jater,
2 pórky, 3 stroužky česneku, trochu oleje, 2 lžíce sójové omáčky, kmín, pepř
Játra pokrájíme na menší kousky a na teflonové pánvi lehce potřené olejem je za všech stran osmahneme. Přidáme na kolečka nakrájený pórek, plátky česneku a koření a společně podusíme. Můžeme podlít trochou vody. Dochutíme sójovou omáčkou a podáváme s rýží.
Játra na cibulce
Na pánvi rozehřejeme
kostičky slaniny a osmažíme na ní pokrájenou cibuli. Přidáme játra nakrájená na
kousky a za stálého míchání smažíme doměkka. Během smažení posypeme kmínem,
pepřem a karí. Hotová játra osolíme a na talíři ozdobíme kousky rajčat a
zelenou petrželkou. Podáváme s chlebem.
Sekaná s párkem
Rohlíky pokrájíme na
kostičky a zalijeme takovým množstvím mléka, aby se všechno vsáklo. Do mísy
dáme maso, celá vejce, rohlíky s mlékem, majoránku, Krenex, petrželku, osolíme,
opepříme a důkladně promícháme. Je-li hmota příliš řídká, zahustíme ji
strouhankou. Vytvarujeme šišku, do které zabalíme párky. Uložíme na pekáč,
povrch šišky potřeme bílkem, trochu podlijeme vodou, vložíme do vyhřáté trouby
a pečeme asi hodinu při 200°C .
Podle potřeby podlijeme a občas přelijeme sekanou výpekem. Jestli na povrchu
rychle tmavne, přikryjeme poklicí nebo alobalem. Podáváme teplou s bramborovou
kaší a zeleninovým salátem nebo s vařenými bramborami a dušeným kysaným zelím. Můžeme
podávat i studené s chlebem a kyselou okurkou.
Sekaná pečeně s pažitkou
Maso v míse důkladně
promícháme s vejci, nadrobno pokrájenou cibulí, solí a kořením (množství dle
chuti). Zahustíme strouhankou, přidáme bylinky, znovu důkladně promícháme.
Hmotu rozdělíme na poloviny a z každé vytvoříme na plechu mokrýma rukama šišku.
Potřeme je bílkem, trochu podlijeme vodou a pečeme ve vyhřáté troubě dorůžova.
Podáváme s bramborovou kaší nebo s chlebem. Nezapoměňte na zeleninový salát
nebo kyselou okurku.
Masové smažené kuličky
Všechny přísady
vmícháme do masa, osolíme a zahustíme moukou. Vše důkladně promícháme a tvoříme
kuličky, které osmažíme na oleji dokřupava. podáváme s bramborovou kaší a
zeleninovým salátem.
Mleté řízky se sýrem
5OO g mletého masa, 1 dl mléka, vejce, 200 g tvrdého sýra, sůl, koření na mleté maso, sušená
zelená petrželka, strouhanka, tuk na smažení
Mleté maso osolíme a
okořeníme podle chuti a důkladně promícháme s mlékem. Necháme hodinu uležet.
Pak vmícháme vejce, strouhaný sýr, petrželku a promícháme. Z hmoty tvarujeme
placičky a obalujeme ve strouhance. V rozpáleném tuku osmažíme z obou stran.
Podáváme s bramborovou kaší a čerstvou nebo sterilovanou zeleninou.
Boloňské špagety
Rozpálíme trošku
oleje a mleté maso na něm osmahneme, zaprášíme moukou a přidáme rajský protlak
a podlijeme vodou, aby směs měla řídkou kašovitou konzistenci. Přidáme masox,
na kolečka nakrájený pórek, osolíme, přidáme jemně pokrájený česnek a dochutíme
kořením. Necháme asi deset minut provařit na mírném plameni. Podáváme se
špagetami a strouhaným sýrem.
Barevný guláš
Na oleji osmažíme na
půlkolečka nakrájenou cibuli. Až je skoro růžová, zasypeme lžičkou mleté
papriky, zamícháme a přidáme na kostky pokrájené maso. Ze všech stran opečeme.
Osolíme, opepříme a zalijeme vodou nebo vývarem (i z kostky). Necháme dusit.
Papriku nakrájíme na proužky, rajčata na čtvrtky (pokud používáme čerstvá, je
třeba je spařit vařící vodou a oloupat), česnek na plátky. Až je maso téměř
měkké, přidáme asi 3 lžice jíšky, všechnu zeleninu a dodusíme doměkka. Hotový
guláš dochutíme solí a rozetřeným česnekem podle chuti. Podáváme s houskovým knedlíkem nebo s pečivem.
Pivní guláš po staročesku
Maso nakrájíme na
kostky. Na sádle zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme maso a společně smažíme za
stálého míchání do ztmavnutí masa i cibule. Během míchání opepříme a
okmínujeme. Pak podlijeme troškou vody a asi polovinou piva. Osolíme a pod
pokličkou dusíme do změknutí masa. Je-li třeba doplnit tekutinu, přiléváme
pivo. K měkkému masu přidáme rozdrobený nebo nastrouhaný chléb, majoránku a
povaříme do zhoustnutí. Nakonec přidáme rozmačkaný česnek, případně dosolíme.
Podáváme s houskovým knedlíkem, těstovinami nebo pečivem.
Svíčková podle dědy
maso na svíčkovou
(asi 1 kg ),
menší celer, 2 mrkve, 4 petržele, 5 kuliček jalovce, 5 kuliček nového koření,
15 kuliček černého pepře, 3 bobkové listy, lžíce tymiánu, 0,5 dl octa, sůl, olej, 250
ml smetany, hladká mouka
Zeleninu nahrubo
nastrouháme. Všechno koření zalijeme asi 1,5 litrem vařící vody,
přidáme ocet a lžičku soli. Na dně jiného hrnce rozehřejeme trochu oleje a na
něm osmahneme ze všech stran maso (nepíchat do něj, obracíme vařečkami!).
Opečené maso z hrnce vyndáme a na tom samém oleji orestujeme nastrouhanou
zeleninu (asi 3 minuty). Poté do hrnce vrátíme maso, zalijeme vše připraveným
lákem, promícháme a vaříme doměkka. Až je maso uvařené, vyndáme je a obsah
hrnce rozmixujeme ponorným mixérem (kdo nemá, použije klasický mixér). Omáčku
přecedíme, podle potřeby zahustíme hladkou moukou (asi 1 lžíce) rozmíchanou ve
smetaně a dochutíme solí, případně octem. Pokud použijeme k vaření masa tlakový
hrnec (výrazně zkrátí dobu vaření), vody na lák dáme podstatně méně (asi
polovinu).
Kuřecí kousky s nudlemi
4 kuřecí prsa, plechovka
rajského protlaku, 3 stroužky česneku, lžíce sezamových semínek, sůl, pepř,
chilli, sójová omáčka, olej, balíček instantních rýžových nudlí
Očištěná a osušená
kuřecí prsíčka naklepeme, osolíme a opepříme. Pokrájíme na nudličky a na rozpáleném
oleji osmažíme. Přidáme protlak, prolisovaný česnek, chilli a sezamová semínka.
Za občasného míchání smažíme 10 minut. Mezitím připravíme nudle - zalijeme je
horkou vodou a necháme stát 2 minuty, poté scedíme. Radši se podívejte na obal
- různé typy nudlí mají různou dobu přípravy. Scezené nudle přidáme na pánev k
masu a společně chvíli smažíme. Podáváme s okurkovým salátem.
Čínská kuřecí směs
500 g kuřecích
prsíček, 200 g žampionů, balíček mražené čínské zeleninové směsi, 2 lžíce
oleje, 5 lžic sójové omáčky, zázvor, pepř, sůl
Maso nakrájíme na nudličky, naložíme do směsi z 1 lžíce oleje, 2 lžic sójové omáčky, koření a soli a necháme do druhého dne uležet. Pak směs zprudka opečeme na teflonové pánvi, přidáme na plátky pokrájené žampiony a osmahneme. Mraženou zeleninu podusíme v trošce vody, okapanou promícháme s masovou směsí, zalijeme 3 lžícemi sójové omáčky, vše polečně prohřejeme a dochutíme. Podáváme s rýží.
Krůtí nudličky s nivou
Maso nakrájíme na
nudličky, smícháme s kořením a orestujeme v rozpáleném oleji, přidáme
pokrájenou šunku a krátce orestujeme, zalijeme vývarem, přidáme rozdrobenou
nivu a mícháme do rozpuštění, pak přilijeme smetanu a ještě necháme přejít
varem. Nakonec přidáme sekanou petrželku.Podáváme s brambory nebo těstovinami.
Moravští vrabci
Omyté a osušené maso
nakrájíme na větší kostky a vložíme do olejem vytřeného pekáče. Osolíme,
pokmínujeme. Přisypeme na tenké plátečky pokrájený česnek a na půlkolečka
nakrájenou cibuli. Promícháme. Trošku podlijeme vodou, přikryjeme a vložíme do
trouby vyhřáté na 220°C .
Po dvaceti minutách odkryjeme a za občasného zamíchání upečeme do změknutí a
zhnědnutí masa. Podle potřeby můžeme podlít vodou. Podáváme s bramborovým knedlíkem
a dušeným zelí.
Jižanské kotlety
4 plátky vepřové
kotlety, velká cibule, 2 papriky, plechovka loupaných rajčat, 3 lžíce hladké
mouky, lžička mleté papriky, sůl, mletý pepř, oregano, 100 ml červeného vína,
olej
Cibuli oloupeme a
nakrájíme nahrubo. Rajčata z plechovky vyndáme a překrájíme na kousky. Papriky
zbavíme semen a pokrájíme na proužky. Maso naklepeme, z obou stran posolíme a
opepříme. Mouku smícháme s mletou paprikou a v této směsi obalíme z obou stran
plátky masa. Prudce je opečeme z obou stran na rozpáleném oleji a vyndáme z
pánve. Ve výpeku osmažíme cibuli do zesklovatění, přidáme pokrájené papriky a
rajčata i se šťávou z plechovky. Přidáme větší špetku oregana, osolíme,
přilijeme víno, promícháme, vložíme maso, přikryjeme pokličkou a dusíme vše
společně asi 10 minut. Podáváme s rýží.
Mini domácí tlačenka
2 prasečí nožičky, zadní
vepřové koleno, vepřové srdce, případně nějaké odřezky masa (máme-li), sůl,
pepř mletý i celý, nové koření, bobkový list, majoránka, česnek, kmín mletý
nebo drcený, obal na tlačenku
V tlakovém hrnci
uvaříme maso doměkka spolu s celým pepřem, novým kořením, bobkovým listem a
solí. Pak vykostíme a nakrájíme na kostičky. Vývar použijeme na polévku. K
nakrájenému masu přimícháme rozmačkaný česnek, kmín, majoránku, pepř a
rozdrcené nové koření. Koření dáváme podle vlastní chuti, nešetříme, ať to
voní! Směs napěchujeme do sáčku, nejlépe dvojitého, na obou koncích pevně
podvážeme. Vaříme ponořené 2 hodiny. Občas otočíme vařečkou, aby nedošlo k
protržení. Po vychladnutí krájíme na kolečka. Podáváme s chlebem, cibulí a
octem.
31. května 2012
Přírodní řízek s hořčicí
4 plátky masa
(vepřové kotlety, krkovice nebo kuřecí řízky), plnotučná hořčice, sůl, pepř,
hladká mouka, tuk na smažení
Maso naklepeme,
osolíme, lehce opepříme a z jedné strany potřeme hořčicí. Necháme chvilku
odležet a potom maso obalíme v hladké mouce z obou stran. Na pánvi rozehřejeme
tuk a smažíme nejdříve ze strany s hořčicí. Pánev přikryjeme poklicí. Až začne
stékat voda z poklice do tuku, tak maso otočíme a dosmažíme už bez pokličky. Podáváme
s braborami - vařené, americké nebo kaše.
Pradědovo tajemství
4 vepřové kotlety bez
kosti, plechovka nebo sklenice zeleninového leča (použila jsem lečo Alibona 330 g ), cibule, 8 stroužků
česneku, 5 lžic oleje, 5 lžic rajského protlaku nebo kečupu, 1 dl piva, 200 g strouhané nivy, sůl,
pepř, oregano, feferonky, 8 topinek
Kotlety naklepeme,
osolíme a opepříme. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme. Na pánvi
rozehřejeme olej a opečeme na něm kotlety z obou stran doměkka. Přendáme je na
talíř. Do výpeku na pánvi nasypeme cibuli a za stálého míchání osmažíme do změknutí.
Přidáme česnek, lečo, protlak a pivo, promícháme a asi 3 minuty povaříme.
Dochutíme solí, pepřem a oreganem. Maso vložíme do směsi a necháme prohřát. Na
talíř položíme dvě klasicky připravené topinky potřené česnekem a přelejeme je
zeleninovou omáčkou. Na to položíme porci masa a hustě posypeme sýrem. Ozdobíme
feferonkou (zapomněla jsem koupit, nahradila jsem ji troškou pálivé chilli
omáčky).
Prezidentský guláš
Vodu s masoxem přivedeme k varu. Ostatní suroviny promícháme v pekáči. Přilijeme vodu s masoxem, promícháme, zakryjeme poklicí nebo alobalem a ve vyhřáté troubě pečeme 1,5 hodiny.Neodkrývat.Možno přidat pálivou papriku či feferonku nebo houby.
Střapaté řízky
4 řízky (vepřové,
krůtí, kuřecí), sůl, 50 ml mléka, vejce, 50 g hladké mouky, 2 brambory, olej na smažení,
tvrdý sýr
Plátky masa naklepeme
a osolíme. V misce smícháme mléko, vejce, mouku, najemno nastrouhané brambory a
špetku soli. Řízky lehce obalíme v mouce, důkladně omočíme v těstíčku a z obou
stran osmažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Podáváme posypané strouhaným
sýrem.
Znojemské plátky
4 - 6 plátků masa
(vepřové, krůtí, kuřecí), sůl, mletý pepř, hořčice, kostka masoxu, 100 g kabanosu, 100 g kyselých okurek, trochu
hladké mouky, olej, 2 vejce uvařená natvrdo
Plátky masa lehce
naklepeme a z obou stran osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a obalíme v mouce.
Na rozpáleném oleji je prudce z obou stran opečeme a vyndáme. Do zbylého tuku
nasypeme pokrájenou cibuli, osmažíme a vrátíme k ní maso. Zalijeme horkou vodou
(aby bylo maso ponořené), přidáme masox, přiklopíme pokličkou a dusíme do
změknutí masa (podle druhu a kvality asi 25 - 45 minut). Mezitím v půl hrnku
vody rozkvedláme lžíci hořčice a lžíci hladké mouky. Měkké maso vyjmeme, do
kastrolu vlijeme obsah hrnku, rozmícháme, přidáme na drobné kostičky nakrájené
okurky, kabanos a vejce, vrátíme maso, přiklopíme a ještě asi 15 minut společně
provaříme. Podáváme s rýží.
Kotlety na másle s jablky
vepřové kotlety podle
počtu strávníků (trošku silnější plátky masa než na řízek), poloviční počet
jablek, sůl, pepř, moučkový nebo krupicový cukr, máslo
Pekáč pořádně
vymažeme máslem a na dno položíme ještě 2 - 3 tenké plátky másla. Každý kousek
masa několikrát propíchneme vidličkou, z obou stran osolíme a opepříme a
naskládáme do pekáče na máslo. Jablka oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jádřinců a
vypouklou stranu pocukrujeme. Na každý kousek masa položíme jednu půlku jablka.
Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme do změknutí masa (asi hodinu). Nepodléváme, maso a jablka pustí šťávu.
Během pečení můžeme občas maso přelít výpekem. Pokud jablíčka hnědnou příliš
rychle, zakryjeme pekáč alobalem. Podáváme s bramborovou kaší a oblohou ze sterilované zeleniny.
Kuře dle strejdy
kuře, hlávka zelí,
kousek másla, kmín, sůl, těstoviny
Nakrájíme menší
hlávku zelí, dáme do pekáče a jemně prosolíme. Na to dáme naporcované, osolené
a jemně okmínované kuře (dávám kmín drcený). Poklademe plátky másla, trošičku
podlijeme, ne moc, zelí si vodu pustí, a dáme do trouby péci asi na 220 °C . Pečeme do zlatova.
Kuřecí porce vyndáme a do zelí vmícháme uvařené těstoviny (nejlépe celozrnné).
Kuřecí řízky gyros
kuřecí řízky, koření
gyros, mletý zázvor, česnek, hladká mouka, olej, worchestrová omáčka, sójová
omáčka, chilli omáčka, tmavá jíška, smetana
Kuřecí řízky
naklepeme, osolíme, posypeme gyros kořením, zázvorem a utřeným česnekem. To
celé obalíme v hladké mouce a zprudka opečeme. Přidáme lžíci worcestrové
omáčky, sójové omáčky a chilli omáčky (dle chuti), zalijeme trochou vody, pokud
je štáva příliš řídká zahustíme tmavou jíškou a nakonec přidáme smetanu.
Podáváme s bramborami.
Bramboráky
Brambory nastrouháme a hned zalijeme vařícím mlékem (aby nezčernaly). Přidáme celá vejce, sůl, koření a podle potřeby mouku, množství záleží na vodnatosti brambor, aby vzniklo řídké těsto. Dobře promícháme. Naběračkou nabíráme a lijeme na pánev s rozehřátým olejem, rozetřeme nebo pohybem pánví rozlijeme do kruhu a smažíme z každé strany dozlatova. Do těsta můžeme přidat nadrobno pokrájenou uzeninu nebo škvarky.
Kuřecí prsíčka po orientálsku
Maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na kousky. Osolíme, obalíme v solamylu a dáme na chvíli do ledničky. Pórek i se zelenou částí nakrájíme na tenká kolečka, očištěnou papriku na nudličky, cibuli rozkrájíme na čtvrtky a rozebreme na jednotlivé plátky. V hlubší pánvi na rozehřátém oleji maso za neustálého obracení opečeme dozlatova. Osolíme, opepříme a vyjmeme. Na výpeku za stálého míchání osmažíme zeleninu tak, aby zůstala křehká. Maso přidáme k zelenině, zalijeme trochou sójové omáčky a promícháme. Jako příloha jsou vhodné vařené skleněné nudle. Zbylou omáčku podáváme zvlášť.
Kuřecí prsíčka s hořčicí a sýrem
4 kuřecí řízky, 3
lžíce plnotučné hořčice, 3 lžíce nízkotučného bílého jogurtu, 3 lžíce hladké
mouky, 100 g
strouhaného tvrdého sýra, 3 lžíce drobně pokrájené pažitky nebo petrželky
Hořčici smícháme s
jogurtem. V této směsi namáčíme omyté a osušené řízky a skládáme do misky.
Zakryjeme pokličkou nebo alobalem a necháme uležet (nejlépe přes noc) v
ledničce. Strouhaný sýr smícháme s moukou a bylinkami. Řízky postupně
"namáčíme" z obou stran do této směsi a klademe do pekáče vyloženého
papírem na pečení. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 45 minut při 200°C .
Kuřecí prsty
4 kuřecí prsní řízky,
mouka, 3 vejce, 300 g
kukuřičných lupínků, 200 g
sezamových semínek, sůl, olej, 100 ml bílého jogurtu, 100 ml majonézy, 6 stroužků
česneku
Kuřecí prsa nakrajíme na silnější proužky, osolíme, obalíme v mouce, vejci a lehce v drcených lupíncích se semínky. Smažíme v oleji dozlatova. Namáčíme v česnekové omáčce, kterou vyrobíme smícháním majonézy, jogurtu a utřeného česneku. Podáváme s pečenými či vařenými brambory a zeleninovým salátem.
Kuřecí rarášky
kuřecí maso (prsa
nebo vykostit stehna), 2 vejce, 1
dl piva, 2 lžíce hořčice, sůl, pepř, lžíce solamylu, 3 lžíce hladké mouky, sójová
omáčka dle chuti, olej na smažení
Maso nakrájíme na kousky, z ostatních surovin vymícháme řídké těstíčko. Do těstíčka ponoříme kousky masa a necháme 3 hodiny uležet. Smažíme na pánvičce dorůžova. Podáváme s bramborovou kaší.
http://hospodyne.mojerecepty.sk/2009/09/kureci-rarasky/Maso podle Michala Davida
3/4 kg vepřové kýty
nebo kuřecích řízků, 3 vejce, 2 lžíce solamylu, 1,5 lžíce maggi, 1,5 lžíce
majoránky, lžička soli, 1/4 lžičky pepře, 0,5 lžičky mletého kmínu, 0,5 lžičky
kari, 0,5 lžičky worchestrové omáčky, trochu chilli, 8 - 10 stroužků česneku
Maso nakrájíme na
řízky a lehce naklepeme. Ostatní suroviny smícháme. Do této směsi namáčíme
řízky a skládáme do misky nebo jiné nádoby. Zbytkem marinády je zalijeme,
nádobu uzavřeme (pokud na ni nemáme víčko tak alobalem), dáme do ledničky a
necháme uležet. Pak rychle opékáme z obou stran na oleji. Takto naložené řízky
prý vydrží v ledničce i dva měsíce, nemám to však ověřeno.
Medvědí tlapy
4 plátky vepřové kýty
(nebo kuřecích či krůtích prsíček), 4 plátky nízkotučného eidamu,4 plátky
drůbeží šunky,kousek papriky,mletý bílý pepř,sůl,trochu oleje
Plátky masa naklepeme,opepříme,osolíme,naplníme plátkem sýra,šunky a kouskem papriky.Přehneme nebo zavineme a sepneme párátkem.Vložíme na rozehřátou pánev potřenou olejem a zvolna ze všech stran opečeme.Podlijeme malým množstvím vody a dusíme doměkka.Podáváme s bramborami a zeleninovým salátem.
Naložená kuřecí prsa
4 plátky kuřecích
prsíček, hrnek (2,5 dl )
trvanlivého mléka, 3 lžíce medu, lžička solamylu, několik kapek sójové omáčky,
pepř, olej
Med rozmícháme v
mléce, přidáme solamyl a sójovou omáčku a do tohoto nálevu vložíme naklepaná
prsa. Necháme 1-2 dny odležet v chladničce. Potom na rozpáleném tuku opečeme po
obou stranách. Před podáváním zlehka opepříme.Podáváme s brambory a salátem.
Pikantní směs
Kuřecí prsa nakrájíme
na kostičky, promícháme s olejem, rybí omáčkou a větší špetkou pepře. Necháme
dvě (nebo více) hodiny uležet. Na pánvi rozpálíme trošku oleje, nasypeme
naložené maso a za stálého míchání opékáme. Až se maso zatáhne, osolíme ho a
zastříkneme worchestrovou omáčkou. Dále mícháme dokud se nevydusí všechna
tekutina, kterou maso pustilo. Pak přidáme na kousky nakrájená játra a dále
smažíme. Až jsou játra i maso měkké, přisypeme pokrájený pórek a opékáme dokud
nezměkne. Směs rozdělíme na talíře, pokapeme chilli omáčkou a podáváme s
čerstvým chlebem (nebo čímkoliv jiným).
Ražniči na plechu
Kuřecí řízky a játra
nakrájíme na větší kostky, klobásu na kolečka, anglickou na kostičky, párky
nakrájíme na menší kousky a kraje nakrojíme jako když opékáme buřty, krásně se
rozevřou a na talíři to pěkně vypadá. Papriky zbavíme jadřinců, nakrájíme na
širší proužky, pokrájíme cibuli (velkou na silnější kolečka, malou na půlky
nebo čtvrtky). Všechno smícháme a nasypeme na plech s vyšším okrajem. Pokropíme
trochu olejem, osolíme a opepříme, posypeme grilovacím kořením. Upečeme doměkka.
Podáváme s rýží nebo bramborami.
Roláda z kuřecích prsíček
4 kuřecí prsa, 100 g šunky nebo šunkového
salámu, pórek, 2 - 3 lžíce hořčice, sůl, pepř, trochu oleje
Kuřecí prsa podle
potřeby rozkrojíme a naklepeme tak, abychom dostali co největší plátky. Alobal
potřeme olejem a naskládáme na něj maso tak, aby se okraje jednotlivých plátků
trošku překrývaly. Takto vzniklý plát masa posolíme, opepříme a potřeme
hořčicí. Na ni naskládáme šunku nebo salám a položíme celý pórek. Pomocí
alobalu svineme do rolády a do alobalu ji pevně zabalíme. I s alobalem dáme na
plech, vložíme do trouby vyhřáté na 230°C a pečeme 45 minut. Pak opatrně odstraníme
alobal, roládu trošku podlijeme vodou a za občasného přelití výpekem dopečeme
dozlatova. Podáváme teplé s rýží nebo bramborovou kaší, studené s pečivem.
Kachna na kmíne
kachna (2 kg ), sůl, kmín
Vylepšené řízky
řízky z krůtích prsou
(nebo jakékoliv jiné maso vhodné na řízky), tvrdý uzený sýr, šunka nebo šunkový
salám, sůl, mletý pepř, hořčice, vejce, hladká mouka, strouhanka, tuk na
smažení
Plátky masa lehce
naklepeme, osolíme a opepříme. Z jedné strany potřeme hořčicí, na ni položíme
plátek sýra, znovu potřeme hořčicí a přiložíme plátek šunky nebo salámu. Celé
obalíme v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Smažíme z obou stran na
rozpáleném tuku. Podáváme s bramborami nebo bramborovou či nastavovanou kaší a
čerstvou nebo sterilovanou zeleninou.
30. května 2012
Rybí polévka s hráchem
500 g rybích vnitřností, 4 lžíce másla, 2
vejce, 100 g loupaného hrachu, světlá jíška, mrkev, petržel, celer, 200 g
květáku, zelená petržel, žemle, mletý
pepř, zázvor, sůl
Kořenovou zeleninu nakrájíme na slabé nudličky
a osmahneme v hrnci, v němž budeme polévku vařit. Jakmile zelenina vsákne tuk,
přidáme vodu a na růžičky rozebraný květák. Po přidání světlé jíšky vaříme za
častého šlehání metlou asi hodinu. Uvařený hrách pak protlačíme sítem do
polévky, rybí vnitřnosti přidáme do téměř hotové polévky a jen krátce povaříme.
Polévku podle chuti okořeníme, před podáváním protřeme sítkem dva vařené
žloutky. Na talíře dáme na kostičky rozkrájené a osmahlé žemle, lžičku
nakrájené petrželky a přelijeme horkou polévkou.
Hrachová rybí polévka
1,5 l vody, 50 g odřezků z ryb, hrst hrachu,
50 g másla, 2 lžíce mouky, 100 g kořenové zeleniny, cibule, 2 housky, mletý
pepř, majoránka, petrželka, sůl, žemle
Předem namočený hrách uvaříme do měkka. Zvlášť
uvaříme ve slané vodě odřezky z ryb, kořenovou zeleninu a cibuli. Měkký hrách
prolisujeme, zalijeme vývarem z ryb a zeleniny, zahustíme máslovou jíškou a
dobře povaříme, okořeníme majoránkou a pepřem. Do hotové polévky vložíme obrané
, usekané maso z rybích odřezků, nakrájené vařené mlíčí nebo jikry a usekanou
petrželku. Podáváme s kostičkami osmažené žemle.
Jihočeská rybí polévka
100 g celeru, 50 g petržele, 50 g mrkve, 100 g
másla, předvařený hrách, kousek celého zázvoru, 20 pepřů, 5 rybích hlav, 500 g
rybích vnitřností, máslová jíška, sůl
Zeleninu nastrouháme a prudce osmahneme na
másle. Přilijeme 1,5 l vody, přidáme hrst hrachu, koření, cibuli, rybí
hlavy a vaříme 30 minut. Polévku
přecedíme, zahustíme světlou jíškou, přidáme pokrájené vnitřnosti a ješte 20
minut povaříme.
Silná rybí polévka
rybí hlavy, vnitřnosti, jikry, mlíčí, dvě
hrsti hrachu, mrkev, petržel, tuk, mouka, sůl, pepř, polévkové koření
Hrách namočíme, uvaříme do měkka a
prolisujeme. Zvlášť uvaříme rybí hlavy, když je maso měkké, obereme je a
zbavíme kostí. Mrkev a petržel drobně nakrájíme a osmažíme na tuku. Zaprášíme
moukou, osmahneme, zalijeme vývarem z hlav. Přidáme prolisovaný hrách, maso z
rybích hlav, sůl, pepř a dobře povaříme. Ke konci varu přidáme jikry a mlíčí a
vaříme ještě 10 minut. Okořeníme polévkovým kořením a zelenou petrželkou a
podáváme s osmaženou žemlí.
Rybí polévka
2 rybí hlavy a vnitřnosti (nejlépe z kapra),
25 dkg kořenové zeleniny (celer, petržel, mrkev), zázvor, pepř, sůl, máslo,
petrželová nať, hrách
V 1,5 l vody uvaříme dvě rybí hlavy. Na pánvi
rozpálíme lžíci másla a opečeme na něm nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu.
Zeleninu přidáme k masu a přidáme dva kousky celého zázvoru a dvě hrsti
předmáčeného hrachu. Po hodině varu polévku přecedíme a do vývaru přidáme
krájené rybí vnitřnosti, špetku pepře a sůl a povaříme ještě asi 15 minut.
Nakonec vmícháme lžíci čerstvého másla a nasekanou petrželovou nať.
Polévka z úhoře s rýží
500 g úhoře, 3 stroužky česneku, 250 g rajčat,
2 lžíce oleje, 70 g rýže, sůl
Ze staženého úhoře odstraníme páteř a nakrájíme
ho na malé kousky, zalijeme vodou a osolíme, přidáme rýži, česnek utřený se
solí, páteř a kůži z úhoře a později nakrájená rajčata. Několik minut vaříme,
přidáme olej a vaříme přiklopené tak dlouho, aby rýže změkla. Z hotové polévky
vyjmeme páteř a kůži.
Jistebnická polévka
300 g kapřích jiker, cibule, masox, 50 g
másla, 2 lžíce hladké mouky, sůl, 1,5 l vývaru z ryb, 4 lžíce sterilovaného
hrášku
Do procezeného vývaru přidáme strouhanou
cibuli, pokrájené jikry, masox a po 10 minutách varu polévku zahustíme světlou
jíškou z másla a mouky. Ještě povaříme a přidáme hrášek.
Rožmberská polévka
3/4 kg kapra, 50 g másla, 50 g slaniny, 100 g
kořenové zeleniny, 3 žloutky, pepř, špetka muškátového květu, sůl, 1,5 l vody
Kapra upečeme na másle a pokrájené slanině,
pak kapra zbavíme kůže a kostí, umeleme ho a rozvaříme se strouhanou zeleninou,
kořením a solí ve vodě. Polévku procedíme a zakvedláme žloutky rozmíchané v troše
studené vody.
Chalupnická rybí polévka
2 kapří hlavy, jikry, mlíčí, ploutve, 60 g ztuženého tuku, 200 g
kořenové zeleniny, 60 g hladké mouky, 2 stroužky česneku, mletý zázvor, zelená
petržel, 2 osmažené žemle, sůl
Části ryb vaříme s česnekem, až jdou kosti od
masa. Větší kosti vybereme, maso protlačíme cedníkem, zalijeme částí vývaru,
přidáme hrubě nastrouhanou zeleninu, světlou jíšku připravenou z tuku a mouky,
rozředěnou vodou a osolíme. Polévku zvolna vaříme, před skončením varu přidáme
jikry a mlíčí a krátce povaříme. Hotovou polévku okořeníme zázvorem.
Vodňanský bujón
1 kg kapřích hlav, kostí a odřezků, 50 g
mrkve, 50 g celeru, 50 g petržele, cibule, stroužek česneku, 1/2 lžičky
koriandru, sůl, 4 žloutky
Kořenovou zeleninu na hrubo nastrouháme a
nasucho osmahneme, zalijeme 2 l vody, přidáme kapří hlavy, kosti a odřezky,
cibuli, česnek a koriandr. Vaříme 20 minut, vývar procedíme přes pláténko,
osolíme a do polévky zakvedláme syrové žloutky. Hned podáváme.
Javorový sirup a jedlá soda proti rakovině
javorový sirup, jedlá soda
3 díly javorového sirupu a jeden díl jedlé
sody ( soda bicarbona ) smísit ( např. 15 lžiček sirupu a pět lžiček sody) a
promíchat, dát poté v kastrůlku na sporák, zahřívat 5 minut nepříliš silně,
dokud směs poněkud nezahoustne. Na počátku může být užíváno častěji, např.3x
denně jedna čajová lžička. Jinak stačí brát 1 čajovou lžičku 1x denně,
dlouhodobě. Může být rozpuštěna ve vodě, čaji, nebo třeba namazána na chléb.
Javorový sirup může být případně dočasně nahrazen medem.
Lék na bolest kloubů a zad
10 kaštanů, 1 francovka
Kaštany nakrájíme na plátky a dáme do sklenice, zalijeme francovkou. Po 3 týdny mažeme na bolestivá místa.
Kaštany nakrájíme na plátky a dáme do sklenice, zalijeme francovkou. Po 3 týdny mažeme na bolestivá místa.
Citrónové rozinky
Balíček rozinek spaříme horkou vodou a dáme do
malé misky. Na ně vymačkáme šťávu ze 2 citronů a necháme několik hodin
nasáknout a nabobtnat. Vitamin C se naváže na hroznový cukr a má pak
větší účinek v našem organismu. Každodenní "zobání" těchto rozinek je
skvělou prevencí proti infekci.
Teplá citronáda
Šťávu ze 2 citronu smícháme ve vysoké sklenici
s 2 lžícemi třtinového cukru a zalijeme teplou vodou. Přidat můžeme i šťávu z
jednoho pomeranče. Pijeme každé ráno před snídaní během celého zimního období.
Protichřipkový salát
500 g kysaného zelí, 2 mrkve, větší jablko, cibule, lžíce strouhaného křenu,zakysaná smetana
Kysané zelí a cibuli nakrájíme a mrkev s jablkem nastrouháme, přidáme strouhaný křen a zalijeme smetanou. Dobře promícháme.
Kysané zelí a cibuli nakrájíme a mrkev s jablkem nastrouháme, přidáme strouhaný křen a zalijeme smetanou. Dobře promícháme.
Nápoj při odvodnění organizmu
1 l vody, 1 PL cukru, 1 ČL soli, na špičku
nože kyseliny citronové, dobarvit džusem
Pít po doušcích. Nápoj je chutný a
stravitelný, nedráždí a není těžký.
Mrkvový tvaroh na játra
Nastrouháme 3 mrkve, smícháme je s 250 g
nízkotučného tvarohu a naředíme 1 lžící kefíru. Dobře promícháme. Můžeme osladit
nebo trochu osolit, podle chuti.
Onemocnění jater a žlučových cest
Med výrazně šetří játra a
umožňuje jejich regeneraci. Zatímco u rafinovaného (řepného) cukru musí být
celé požité množství rozštěpeno v játrech a teprve potom využito, z medu se v
játrech štěpí jen malá část složitějších cukrů. Cukry jednoduché, kterých je v
medu převaha, játry neprocházejí, jsou přímo ze zažívacího traktu vstřebávány
do krve.
29. května 2012
Třeboňská rybí polévka
150 g strouhané kořenové zeleniny, cibule, 4
kapří hlavy, 500 g kapřího mlíčí, kousek celého zázvoru, 5 pepřů, sůl, 100 g
másla, smažená houska
Zeleninu na sucho osmahneme, přidáme celou
cibuli, kapří hlavy bez žaber, sůl, koření a zalijeme 1,5 l vody. Vaříme 30
minut. Pak polévku přecedíme, obsah doplníme na 1,5 l, zavaříme mlíčí a vaříme
dalších 15 minut. Poté polévku rozmixujeme, ochutíme čerstvým máslem a podáváme
s osmaženou houskou.
Candát s hřiby a rajčaty
4 porce candáta po 200 g, olej, 5 větších
hřibů, 5 rajčat, lusk zelené papriky, stroužek česneku, kmín, zelená petržel,
sůl
Vykostěné porce opečeme z obou stran na
rozpáleném oleji, po opečení dolijeme olej, přidáme na plátky nakrájené houby s
kmínem, na nudličky nakrájenou papriku a nakonec v horké vodě spařená, oloupaná
rajčata. Do základu vrátíme opečené porce candáta, přidáme jemně nakrájenou
zelenou petržel, česnek utřený se solí a vše prohřejeme. Podáváme s vařenými
maštěnými brambory.
Zapečený okoun s rýží
4 porce okouna, 100 g předvařené rýže, sůl,
litr vývaru, 4 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, cibule, 200 g slaniny, 1/2 kg
pórku, 200 g rajčat, pepř, paprika, tymián, bazalka, 2 dcl bílého vína, 100
tvrdého sýra
Na oleji rozškvaříme pokrájenou slaninu a na
ní prudce opečeme osolenou rybu, vyjmeme ji, osmahneme pokrájený pórek, čtvrtky
rajčat, nastrouhanou cibuli a utřený česnek. Vše zalijeme osoleným a okořeněným
vývarem a vaříme 10 minut, pak přidáme víno, předvařenou rýži, přelijeme do
ohnivzdorné mísy, poklademe okouním masem, posypeme strouhaným sýrem a zapékáme
asi 1/4 hodiny.
Ukrajinské okouní rizoto
0,5 kg pečených okounů, 200 g předvařené rýže,
100 g sterilovaného hrášku, lžíce oleje, lžička papriky, 4 dcl masového vývaru,
50 g tvrdého sýra
Maso obereme z kostí, pokrájíme, smícháme s
hráškem, rýží a zalijeme vývarem se solí, olejem a paprikou. Asi 10 minut
zapečeme, až se vývar vsákne do rýže, podáváme se strouhaným sýrem.http://hospodyne.mojerecepty.sk/2009/11/ukrajinske-okouni-rizoto/
Frymburské candátí medajlonky
600 g candáta, cayenský pepř, sůl, 200 g
másla, 200 g žampiónů, 2 dcl sladké smetany, lžíce hladké mouky
Z vykostěného a staženého candáta nařežeme
malé medajlonky, ty osolíme, opepříme a po obou stranách prudce opečeme na
másle. Medajlonky vybereme, do másla přidáme pokrájené a osolené žampióny a
osmahneme je. Pak přidáme smetanu zakvedlanou s moukou a krátce povaříme. S
touto omáčkou pak medajlonky podáváme.
Posílení srdce
Podstatou infarktu je
choroba věnčitých tepen, které vyživují srdeční sval. Jsou-li zúženy, dodávají
srdci méně živin a kyslíku, na němž je srdce závislé. Med způsobuje rozšíření
věnčitých cév a zlepšuje koronární oběh krve. Podle sdělení řady autorů vede
užívání medu (průměrně 70g denně) po delší dobu (1 až 2 měsíce) u osob s těžkým
srdečním onemocněním ke zvýšení obsahu hemoglobinu, k upravení složení krve a
také srdečně cévního napětí a vůbec ke zlepšení celkového stavu.
Cibulový čaj podle babičky
Do 200 ml vroucí vody dáme na 5 minut vařit 2 nadrobno
nakrájené cibule.Necháme 10 minut vyluhovat, scedíme a osladíme
medem. Pijeme několikrát denně.
Cibulový sirup
Nakrájíme 3 cibule na kolečka. Postupně je
vrstvíme do nádoby a prosypáváme cukrem (nejlépe třtinovým). Nakonec přikryjeme
a necháme odstát. Za několik hodin pustí cibule šťávu, kterou slijeme do
skleničky. Sirup podáváme při kašli několikrát denně po lžičkách.
Zázvorový čaj
10 g čerstvého strouhaného zázvoru.vaříme 5
minut v 1 litru vody. Poté ho přes cedník vymačkáme. Do vzniklého čaje se
přidáme šťáva z jednoho citrónu či pomeranče, osladíme a pijeme horké.
Medvědí mléko
Teď jeden typ pouze pro dospělé. Je výborný a
velmi účinný při počátečních příznacích nachlazení.
Ohřejeme 200 ml mléka, přidáme panáka rumu a 2 lžíce medu. Stačí vypít 2
sklenice za večer a ráno se cítíte jak rybička.
Med ze smrkových výhonků – na průdušky
35 dkg výhonků spaříme v 1
litru převařené vody a necháme 2 dny louhovat.Pak přecedíme a přidáme 1,35 kg
cukru. Vaříme, až zhnědne a zhoustne .Výhonky se sbírají do 15.května Hned
horké to naléváme do sklenic, zavíčkujeme a otočíme víčkem dolů, necháme
vychladnout .Z jedné dávky jsou dvě sklenice .
Onemocnění horních cest dýchacích
Při nemocech se doporučuje brát med s teplým
mlékem (40 C) nebo med s citrónovou šťávou (šťáva z 1 citronu na 100 g medu),
případně jeden šálek komonicového čaje s 1 polévkovou lžíci medu.
Octový zábal - proti nachlazení a horečce
Vlněné ponožky namočte do
studeného octového vodného roztoku (šest lžic octa na půl litru vody). Ponožky
vyždímejte a oblékněte si je. Přes ně si natáhněte suché ponožky a jděte si
lehnout. Po asi dvaceti minutách zábal vyměňte.
Účinky: Ocet je tradiční a velmi účinné antiseptikum, působí silně protizánětlivě a příjemně chladivě. Stejně jako tvarohové zábaly, snižují také octové ponožky horečku. Za dvě hodiny se tělesná teplota díky zábalu sníží přibližně o jeden stupeň.
Účinky: Ocet je tradiční a velmi účinné antiseptikum, působí silně protizánětlivě a příjemně chladivě. Stejně jako tvarohové zábaly, snižují také octové ponožky horečku. Za dvě hodiny se tělesná teplota díky zábalu sníží přibližně o jeden stupeň.
Čelní dutiny
Nejdříve si uvaříme středně velký brambor (
musí být vařen ve slupce), připravíme si šátek tak , aby odpovídal šíři čela a dal se zavázat na
něj položíme igelit a na igelit kapesník.Pak bramboru oloupeme a lehce rozmačkáme, vložíme
na kapesník v šátku a přiložíme na čelo ( teplota bramboru by měla být co
nejteplejší, prostě co snesete), a necháme působit 20- 25 minut.
Křen s medem
Křen najemno nastrouháme a 2 lžíce křenu
smícháme se lžící medu. Užívat bychom pak měli 3 x denně jednu čajovou lžičku,
u dětí dávku raději o něco snížíme. Už za moment po jeho konzumaci pocítíme, že se nám "spouští rýma",
snadněji odkašláváme a lépe se nám dýchá.
Úporný kašel
Nastrouhejte a rozetřete křen a smíchejte s
medem. Užívejte ráno nalačno, hodinu po obědě a večer před spaním po čtvrtině jedné kávové
lžičky.
Máslový čaj
Bolest při polknutí, pálení a škrabání v krku.
Nejlépe zažene tento jednoduchý recept. Uvaříme 250 ml černého čaje, přidáme
polévkovou lžíci medu a polévkovou lžíci másla. Dobře promícháme a ihned
vypijeme.
Na dráždivý kašel
12 skořápek vlašských
ořechů, 1/2 l vody
Vyloupeme 12 vlašských ořechů namočíme je do 1/2 l vody, necháme louhovat 4 hod., potom je 1/2 hod. vaříme a dolíváme, aby bylo pořád 1/2 l vody. Pijeme slazené medem nebo cukrem 3x denně šálek. Po dvou dnech se začne odkašlávat.
Vyloupeme 12 vlašských ořechů namočíme je do 1/2 l vody, necháme louhovat 4 hod., potom je 1/2 hod. vaříme a dolíváme, aby bylo pořád 1/2 l vody. Pijeme slazené medem nebo cukrem 3x denně šálek. Po dvou dnech se začne odkašlávat.
Proti kašli
hrnek mléka, žloutek, lžička másla, lžíce medu
Vše umíchat v teplém mléce a vypít.
Vše umíchat v teplém mléce a vypít.
Na kašel
Vincentka,mléko,med
Převaříme mléko. Do hrnku dáme 1/3 vincentky kterou zahřejeme, ale pozor aby nepřekročila teplotu 70 stupňů. V ní rozpustíme kávovou lžičku medu a vše dolijeme trošičku ochlazeným mlékem, taky aby mělo méně než 70 stupňů. Pijeme ještě teplé.
Převaříme mléko. Do hrnku dáme 1/3 vincentky kterou zahřejeme, ale pozor aby nepřekročila teplotu 70 stupňů. V ní rozpustíme kávovou lžičku medu a vše dolijeme trošičku ochlazeným mlékem, taky aby mělo méně než 70 stupňů. Pijeme ještě teplé.
Mrkvový sirup od kašle
Do väčšieho kastróla dame 0,5 litra čerstvej
mrkvovej šťavy a 4 lyžice medu. Za občasného miešania zahustíme do sirupovej
konzistencie, nevaríme.Berieme 1 lyžičku 5x denne.Je to starodávny osvedčený
recept na kašeľ a choroby priedušiek.
Kořeněná limonáda proti bolesti v krku
600 ml vody, 2 hřebíčky, 2 kuličky nového
koření, kousek celé skořice, šťáva z celého citronu, med
Dáme vařit vodu a koření do hrnce, přikryjeme a 10 minut pomalu vaříme (ne klokotem). Po uvaření scedíme, přidáme lžíci medu a šťávu z celého citronu. Pijeme co nejvíce horké. Je to příjemná varianta léčby.
Dáme vařit vodu a koření do hrnce, přikryjeme a 10 minut pomalu vaříme (ne klokotem). Po uvaření scedíme, přidáme lžíci medu a šťávu z celého citronu. Pijeme co nejvíce horké. Je to příjemná varianta léčby.
Kuřecí tikka masala
4 kuřecí prsíčka bez kostí
a kůže, asi 600 g,kelímek jogurtu, lžička mletého zázvoru,lžička mletého chilli,lžička garam-masaly, lžička mletého koriandru,špetka kurkumy,šťáva z citronu,2 lžíce přepuštěného másla nebo oleje + trochu oleje na potření grilovací mřížky,2 cibule, nakrájené na jemno,3 stroužky utřeného česneku,chilli paprička, zbavená semen a usekaná,lžíce mleté papriky,sůl,250 ml smetany na šlehání,2 lžíce rajčatového protlaku, nemusí být
Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kousky. Jogurt smícháme s kořením a citronovou šťávou. Kousky kuřete naložíme do připravené směsi, přikryjeme a necháme několik hodin, nejlépe přes noc marinovat.Rozpálíme si gril, grilovací mřížku potřeme olejem a maso z obou stran ogrilujeme. sPři grilování pod maso vložíme tácek na zachycení šťávy z kuřete. V kastrole na másle nebo oleji osmažíme cibuli a česnek do zlatova, přidáme posekanou chilli papričku, opět osmahneme, poprášíme mletou paprikou, promícháme a zalijeme smetanou a šťávou z kuřete, případně dolijeme trochou vody. Pro barvu můžeme přidat trochu rajčatového protlaku, který také krátce osmahneme, a teprve pak zalijeme smetanou. Osolíme a provaříme asi 15-20 minut, dokud omáčka nezhoustne. Asi 10 minut před koncem varu vložíme do omáčky grilované kuře a společně dovaříme. Podáváme s rýží nebo indickým chlebem nán.
Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kousky. Jogurt smícháme s kořením a citronovou šťávou. Kousky kuřete naložíme do připravené směsi, přikryjeme a necháme několik hodin, nejlépe přes noc marinovat.Rozpálíme si gril, grilovací mřížku potřeme olejem a maso z obou stran ogrilujeme. sPři grilování pod maso vložíme tácek na zachycení šťávy z kuřete. V kastrole na másle nebo oleji osmažíme cibuli a česnek do zlatova, přidáme posekanou chilli papričku, opět osmahneme, poprášíme mletou paprikou, promícháme a zalijeme smetanou a šťávou z kuřete, případně dolijeme trochou vody. Pro barvu můžeme přidat trochu rajčatového protlaku, který také krátce osmahneme, a teprve pak zalijeme smetanou. Osolíme a provaříme asi 15-20 minut, dokud omáčka nezhoustne. Asi 10 minut před koncem varu vložíme do omáčky grilované kuře a společně dovaříme. Podáváme s rýží nebo indickým chlebem nán.
Mangové lassi
2 kelímky jogurtu,500 ml plnotučného mléka,2 větší zralá manga,2-3 lžíce cukru, nejlépe přírodního, nebo med, dle chuti,vanilkový cukr,lžíce mleté skořice,
špetka
strouhaného muškátového oříšku .špetka strouhaného muškátového oříšku
Mango oloupeme a vyjmeme pecku. Nakrájíme na kousky a v mixéru společně s jogurtem a cukrem rozmixujeme. Na ozdobu si necháme 4 tenké plátky manga. Přidáme mléko a ještě jednou promícháme. Je-li nápoj příliš hustý, doplníme ho trochou studené vody. Necháme vychladit a před podáváním prošleháme. Rozdělíme do čtyř sklenic, poprášíme skořicí, strouhneme špetku muškátového oříšku a ozdobíme plátkem manga.
Nápoj můžete obohatit strouhaným kokosem, oříšky, různým kořením. Jogurtové nápoje se v Indii připravují i na slano, s ostrým kořením nebo bylinkami, oblíbený je jogurt s hořčičným semínkem, kari, česnekem, koriandrem, zázvorem a solí.
Mango oloupeme a vyjmeme pecku. Nakrájíme na kousky a v mixéru společně s jogurtem a cukrem rozmixujeme. Na ozdobu si necháme 4 tenké plátky manga. Přidáme mléko a ještě jednou promícháme. Je-li nápoj příliš hustý, doplníme ho trochou studené vody. Necháme vychladit a před podáváním prošleháme. Rozdělíme do čtyř sklenic, poprášíme skořicí, strouhneme špetku muškátového oříšku a ozdobíme plátkem manga.
Nápoj můžete obohatit strouhaným kokosem, oříšky, různým kořením. Jogurtové nápoje se v Indii připravují i na slano, s ostrým kořením nebo bylinkami, oblíbený je jogurt s hořčičným semínkem, kari, česnekem, koriandrem, zázvorem a solí.
Kuřecí kari
600 g kuřecího masa bez kostí a kůže, nakrájeného na kostky,3 lžíce oleje,2 cibule, nakrájené nadrobno,lžička zázvoru,0,5 lžičky mletého pepře,lžička chilli,0,5 lžičky mleté skořice,0,5 lžičky mletého hřebíčku,lžička turmeriku nebo kari koření,4 lžíce kokosového mléka nebo krému,voda na podlití, přibližně 500 ml,sůl,hrst lístků koriandru nebo petržele
Cibulku osmahneme, přidáme sušené koření a pražíme asi pět minut. Přidáme kousky kuřete a opečeme je ze všech stran. Zalijeme kokosovým mlékem, vodou, osolíme a na mírném ohni dusíme do změknutí masa a zahuštění šťávy. Měla by se vydusit asi na polovinu.Kari posypeme koriandrem a podáváme s rýží basmati.
Cibulku osmahneme, přidáme sušené koření a pražíme asi pět minut. Přidáme kousky kuřete a opečeme je ze všech stran. Zalijeme kokosovým mlékem, vodou, osolíme a na mírném ohni dusíme do změknutí masa a zahuštění šťávy. Měla by se vydusit asi na polovinu.Kari posypeme koriandrem a podáváme s rýží basmati.
Samosa
na těsto : 400
g hladké mouky,100 g přepuštěného másla,150 ml vody nebo mléka,sůl
na náplň : 400 g brambor uvařených ve slupce, oloupaných a drobně nakrájených,400 g zeleného hrášku,1,5 lžičky hořčičného semínka,2 cibule nakrájené nadrobno,2 zelené chilli papričky,1,5 lžičky mletého zázvoru, lžíce turmeriku, kari nebo lžička kurkumy,1,5 lžičky garam-masaly (směs koření),2 lžíce usekaného zeleného koriandru,2 lžíce citronové šťávy,sůl,olej
Mouku smícháme se solí, přidáme přepuštěné máslo a promísíme. Přiléváme vodu nebo mléko, až vznikne nelepivé těsto, a pak přikryjeme utěrkou.V pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje a opražíme na něm hořčičná semínka, přidáme pokrájenou cibuli a osmahneme. Přidáme chilli, zázvor a turmerik nebo kari a osmahneme. Přisypeme hrášek, garam-masalu a osolíme.Dusíme, až je hrášek měkký, přidáme nakrájené brambory, zelený koriandr a citronovou šťávu, promícháme a podusíme.Necháme vychladnout a poté směsí plníme těsto rozdělené na 12 tence vyválených dílů. Na každou placku dáme trochu směsi a zabalíme. Smažíme za průběžného otáčení do zlatohněda.
na náplň : 400 g brambor uvařených ve slupce, oloupaných a drobně nakrájených,400 g zeleného hrášku,1,5 lžičky hořčičného semínka,2 cibule nakrájené nadrobno,2 zelené chilli papričky,1,5 lžičky mletého zázvoru, lžíce turmeriku, kari nebo lžička kurkumy,1,5 lžičky garam-masaly (směs koření),2 lžíce usekaného zeleného koriandru,2 lžíce citronové šťávy,sůl,olej
Mouku smícháme se solí, přidáme přepuštěné máslo a promísíme. Přiléváme vodu nebo mléko, až vznikne nelepivé těsto, a pak přikryjeme utěrkou.V pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje a opražíme na něm hořčičná semínka, přidáme pokrájenou cibuli a osmahneme. Přidáme chilli, zázvor a turmerik nebo kari a osmahneme. Přisypeme hrášek, garam-masalu a osolíme.Dusíme, až je hrášek měkký, přidáme nakrájené brambory, zelený koriandr a citronovou šťávu, promícháme a podusíme.Necháme vychladnout a poté směsí plníme těsto rozdělené na 12 tence vyválených dílů. Na každou placku dáme trochu směsi a zabalíme. Smažíme za průběžného otáčení do zlatohněda.
Čočkový sambár s dýní a lilkem
250 g čočky,0,5 lžičky pískavice, čili řeckého sena,250 g dýně a lilku,0,5 lžičky turmeriku nebo kari koření,trochu citronové šťávy,2 lžíce kokosového krému nebo 3 lžíce nastrouhané kokosové dužiny,1-2 chilli papričky, zbavené semen a pokrájené, lžička mletého chilli, 2 lžičky mletého kmínu,1-2 lžičky mletého pepře,lžička skořice,lžička mletého koriandru,lžička mletého zázvoru,2-3 lžíce oleje,0,5 lžičky hořčičných semen, lžička kurkumy,stroužek česneku,sůl
Čočku namočíme a necháme nabobtnat a pak ji uvaříme s řeckým senem do měkka. Kousky dýně a lilku uvaříme v osolené vodě s citronovou šťávou a turmerikem nebo kari.Měkkou zeleninu vyjmeme cedníkem a dáme k čočce, přidáme kokosový krém, chilli, kmín, pepř, skořici, koriandr, zázvor a osolíme a ještě asi 5 minut povaříme.Na pánvi rozpálíme tuk a pomalu na mírnějším ohni opékáme hořčičné semínko, kurkumu a utřený česnek, až začnou semena pukat. Obsah pánve smícháme s čočkou a ještě krátce povaříme a podle chuti dosolíme.Podáváme s uvařenou rýží nebo jako pikantní přílohu různých pokrmů.
Čočku namočíme a necháme nabobtnat a pak ji uvaříme s řeckým senem do měkka. Kousky dýně a lilku uvaříme v osolené vodě s citronovou šťávou a turmerikem nebo kari.Měkkou zeleninu vyjmeme cedníkem a dáme k čočce, přidáme kokosový krém, chilli, kmín, pepř, skořici, koriandr, zázvor a osolíme a ještě asi 5 minut povaříme.Na pánvi rozpálíme tuk a pomalu na mírnějším ohni opékáme hořčičné semínko, kurkumu a utřený česnek, až začnou semena pukat. Obsah pánve smícháme s čočkou a ještě krátce povaříme a podle chuti dosolíme.Podáváme s uvařenou rýží nebo jako pikantní přílohu různých pokrmů.
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)