8. června 2012

Pudinkový moučník


4 žloutky,200 g cukru,100 ml oleje,100 ml vody,bal vanilínového cukru Dr.Oetker,2 bílky,200 g polohrubé mouky,bal Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker
puding : 1 l mléka,2 bal čokoládového pudingu Dr.Oetker
na ozdobu : bal Skořicového cukru Dr.Oetker, mleté ořechy, 2 zakysané smetany

V míse utřeme žloutky s cukrem, olejem, vodou a vanilínovým cukrem. Pak přidáme mouku, kypřicí prášek a sníh ze dvou bílků. Těsto vylijeme na vymaštěný a moukou vysypaný vyšší plech.Puding uvaříme podle návodu na obalu (pouze bez cukru). Ještě teplý ho nalijeme na těsto. Dáme péct při teplotě 160-180°C (dbejte zkušeností s Vaší troubou) po dobu asi 35-45 minut.Po upečení necháme moučník vychladnout. Na moučník rozetřeme zakysanou smetanu, kterou posypeme mletými ořechy a skořicovým cukrem. Do servírování uchováváme moučník v chladu.

Pudinkový koláč


500 g polohrubé mouky, balíček sušeného droždí, 70 g krystalové cukru, vanilkový cukr, 0,5 lžičky soli, 70 g másla, vejce, 2,5 dl mléka
krém: 1 l mléka, 80 g pudinkového prášku s vanilkovou příchutí, 100 g cukru
poleva: 100 g čokolády na vaření, 70 g ztuženého pokrmového tuku

Prosetou mouku dáme do mísy, smícháme s droždím, krystalovým a vanilkovým cukrem, solí, vejcem, přidáme vlažné mléko a vypracujeme hladké těsto. Přikryjeme ubrouskem a teplém místě necháme vykynout. Vykynuté těsto na pomoučněném vále prohněteme, dvě třetiny těsta rozválíme, dáme na vymaštěný plech tak, aby okraje přečnívaly. Potřeme vychladlým krémem, zbylé těsto rozválíme na tenký plát a opatrně pomocí válečku jím překryjeme krém. Okraje těsta stlačíme, aby krém nevytekl. Těsto propícháme vidličkou a několik minut ještě necháme kynout. Upečeme ve vyhřáté troubě. Vychladlý koláč potřeme čokoládovou polevou.
Příprava krému: ve 2 dl mléka rozmícháme pudinkový prášek. Zbylé mléko s cukrem uvedeme do varu, vmícháme pudink a uvaříme hustý krém. Za občasného míchání necháme vychladnout.
Příprava polevy: do kastrolu dáme čokoládu rozlámanou na kousky a pokrmový tuk. Za stálého míchání rozpustíme ve vodní lázni. Občas až do vychladnutí promícháme.

Pudinkové tlapičky


12 lžic polohrubé mouky, 10 lžic moučkového cukru, 3 lžíce mléka, 85 g másla nebo Hery, žloutek, 3 balíčky pudinkového prášku s ovocnou příchutí, lžička strouhané citronové kůry, moučkový a vanilkový cukr na obalení
Mouku smícháme s pudinkovým práškem a cukrem. Přidáme změklý tuk, žloutek a mléko a důkladně zpracujeme v hladké těsto, které necháme asi 2 hodiny odpočinout v ledničce. Tlapičkové formičky vymastíme, připravené těsto do nich vtlačíme a pečeme asi 10 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Ještě horké tlapičky vyklopíme a obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Jablkové crumble s pudinkovou polevou

na těsto: 300 g másla, lžička strouhaného čerstvého zázvoru, 2 jablka, 4 lžíce cukru krystal, 200 g hladké mouky, 200 g třtinového cukru
na pudink: 300 ml plnotučného mléka, 300 ml tučné smetany ke šlehání, 2 vanilkové lusky, 4 žloutky, 4 lžíce cukru krystal

Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia.100 g másla dejte do malé pánve společně se zázvorem, oloupanými a na kostičky nakrájenými jablky a cukrem. Vařte na mírném plameni 5 minut, dokud jablka nezměknou a nezačnou se pomalu rozpadat. Pak směs přemístěte do malé zapékací mísy.Zbývající máslo, mouku a cukr smíchejte a mixérem vypracujte na hrudkovité těsto (drobenku). Drobenkou posypte jablka v zapékací míse, dejte do trouby a pečte 10 minut.
Na pudink dejte do hrnce mléko, smetanu a vyjmutá semínka z vanilkových lusků i lusky samotné. Přiveďte k varu a lusky vyjměte. Mezitím vyšlehejte žloutky s cukrem. Mléko svařené s vanilkou vlijte do vyšlehaných žloutků a smíchejte. Směs nalijte do čisté pánve a za stálého míchání zahřejte ještě 2 minuty, dokud pudink nezačne pomalu houstnout. Sejměte z ohně a servírujte pečená jablka politá pudinkovou polevou.


Rychlé pudinkové řezy


balíček listového těsta, sáček dětských piškotů,1l mléka,2 sáčky vanilkového cukru,2 sáčky vanilkového pudinku, cukr krupice(dle chuti),čerstvé nebo kompotované ovoce (jahody, merunky)
Polovinu těsta rozválíme a vložíme na vymazaný plech,dát na něj piškoty a zalijeme vychladlým pudinkem, Na pudink dáme ovoce a zakryjeme druhým platem těsta.Dáme péci a pečeme 20-30 minut.Nechat v lednici vychladit a pak krájíme.

Pudinkové řezy s broskvemi a šlehačkou


na piškot : 200 g polohrubé mouky, 200 g cukru krupice,4 vejce,4 lžíce horké vody
krém : 500 ml mléka2 vanilkové pudinky,4 – 6 lžic cukru krupice, vanilkový cukr,měkký tvaroh,250 g Hery,
4 půlky broskví z kompotu,šlehačka Dr. Oetker v prášku, ztužovač šlehačky,150 ml studeného mléka, nastrouhaná čokoláda           
                                                

Žloutky ušleháme s cukrem do pěny, pak postupně zašleháme horkou vodu. Z bílků ušleháme pevný sníh, do něj smícháme žloutkovou pěnu a po částech mouku. Plech vyložíme papírem na pečení nebo vymažeme tukem a vysypeme moukou. Piškot pečeme asi 15 minut ve vyhřáté troubě při 200.C (těsto se nesmí lepit na špejli). Mezitím rozmícháme v části mléka oba vanilkové pudinky a cukr krupici, zbytek mléka dáme vařit. Do vroucího mléka vylijeme pudinkovou směs a za stálého míchání uvaříme. Hotový pudink necháme vychladnout a pak do něj zašleháme Heru, vanilkový cukr a tvaroh. Broskve nakrájíme na malé kousky a vmícháme do krému. Na vychladlý piškot naneseme nejprve vrstvu krému, na ni šlehačku vyšlehanou se ztužovačem a nakonec jej hustě posypeme čokoládou. Piškot dáme asi na půl hodiny do chladničky.

Babiččina pudinková buchta


těsto: 400 g hladké mouky ,250 g tuku ,vejce, lžíce cukru, kypřící prášek do pečiva,7 lžic mléka  náplň: 750 g jablek (nastrouhané) , 8 lžic cukru (krystal), vanilkový cukr , pudinkový prášek (vanilkový)

Ze surovin si zaděláme na těsto. Mléko přidáváme postupně, aby nebylo řídké ale tužší (budeme ho válet). Necháme ho potom v lednici tak 1/2 hodiny odpočinout. Mezitím si připravíme náplň. Jablka pocukrujeme, pustí tak šťávu. Pak přidáme pudinkový prášek a promícháme. Dáme na chvíli do lednice místo těsta. To si rozdělíme na dvě poloviny a vyválíme na dvě stejné placky tak, aby se vešly do formy (plech nebo dortová forma). Jeden plát dáme do vymazané a vysypané formy. Poklademe na něj jablkovou náplň a na ni přiložíme díl druhý. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180- 200 °C asi 30-40 minut.

Tvarohovo-pudinkové řezy


těsto: 300 g polohrubé mouky, 100 g krupicového cukru, prášek do pečiva, 150 g hery,  vejce
náplň: 500 g tvarohu, 80 g krupicového cukru, vanilkový cukr, vanilkový pudinkový prášek,  lžíce másla, vejce, 400 ml mléka
Z uvedených surovin zpracujeme na vále těsto a dáme ho odpočinout do chladu. Z mléka a pudinkového prášku uvaříme pudink a do horkého zamícháme cukr, máslo a po částech tvaroh, nakonec vejce. Můžeme rozšlehat elektrickým šlehačem. Těsto vyválíme na velikost plechu, přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a nalijeme na ně náplň. Pečeme asi 20 minut při 190°C.

Pudinková bábovka Miša

4 balíčky pudinků, 4 vejce, 1 dcl oleje, 1 dcl cukr krupice, prášek do pečiva                                
Celá vejce s cukrem dobře ušleháme do pěny, pak přidáváme pudinkové prášky a prášek do pečiva, a ještě prošleháme. Nalijeme do vymazané a vysypané formy a v předehřáté troubě pečeme asi 30 minut. Můžeme kombinovat různé druhy pudinků dle toho jak barevnou bábovku si přejeme. Hotovou bábovku můžeme dozdobit čokoládovou polevou a nakonec posypeme moučkovým cukrem.

Pudinková bábovka hrnickova


5 vajec,hrnek cukru,hrnek oleje,hrnek solamylu,2 pudinkové prášky,0,5 prášku do pečiva,citrónovou kůru, vanilkový cukr, špetku soli,tuk a mouku na formu
Ušleháme žloutky s cukrem a olejem a přidáme solamyl, pudinky, prášek do pečiva, citrónovou kůru, vanilkový cukr, sůl a nakonec sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme zvolna ve vyhřáté troubě. 

Pudinková bábovka bez mouky


4 vejce, 4 vanilkové pudinkové prášky (čokoládový), sklenka (200 ml) oleje,sklenka (200 ml) cukru,prášek do pečiva
Program Rychlý (nebo těsto pokud chceme a máme na pekárně předehřev), necháme cca 15 minut umíchat, vytáhneme metly a nastavíme program Pečení. Po ukončení píchneme špejli, pokud je na ní nalepené těsto, program Pečení zapneme znovu a už hlídáme. Hlavně nechat ve vytáhnuté formě vychladnout a pak opatrně vyklopit.

Bábovka z pudinkového prášku

150 g práškového cukru,2 dcl oleje,40 g hrozinek,vanilkový cukr,4 vanilkové pudinkové prášky ,0,5 bal. prášku do pečiva, 4 vajíčka,ovocná marmeláda,čokoládová poleva,tuk a mouka na posypání formy
Pudinkový prášek a vajíčka důkladně vyšľaháme (doporučuje se el. šlehačem). Za stálého míchání přidáváme olej, práškový a vanilkový cukr a prášek do pečiva. Hrozinky obalíme v hrubé mouce a vmícháme do hmoty. Bábovkovou formu vymastíme a posypeme hrubou moukou. Vlejeme těsto a v dobře vyhřáté troubě pečeme asi 40 minut. Upečenou bábovku necháme vychladnout a až potom ju vyklopíme na pracovní desku. Povrch potřeme horkou rozvařenou marmeládou a polejeme čokoládovou polevou.

7. června 2012

Tvarohový koláč s malinami a borůvkami

150-200 g rozdrcených sušenek, (máslových, zázvorových apod.) ,50 g mletých ořechů ,70 g másla 
na náplň : 500 g tučného tvarohu ,200 g zakysané smetany ,50-70 g moučkového cukru ,4 vejce, špetka jemně strouhané citronové kůry a šťávy 
na ozdobu: 200 g malin ,50 g moučkového cukru ,hrst borůvek

Sušenky rozdrtíme v plastovém sáčku válečkem nebo v robotu, spojíme s rozpuštěným máslem a mletými ořechy. Formičky nebo velkou formu vyložíme pečicím papírem a vymastíme máslem. Směs rozdělíme do formiček a upěchujeme. Asi 10 minut předpečeme v rozehřáté troubě a necháme vychladnout. Teplotu trouby snížíme na 150-160 stupňů. Na náplň utřeme tvaroh s cukrem a kysanou smetanou a postupně vmícháme rozšlehaná vejce, špetku citronové kůry a šťávu a vymícháme v hladký krém. Náplň se nesmí šlehat moc dlouho, aby v ní nebylo moc vzduchových bublinek. Tvaroh můžeme také nahradit lučinou, žervé nebo plnotučným krémovým sýrem. Krém rozdělíme do formiček asi 1 cm pod okraj na předpečený vychladlý sušenkový základ, uhladíme a pečeme bez otvírání trouby asi 25-30 minut. Náplň se zpevní, ale nesmí se vysušit, musí se při poklepání na formičku lehce chvět. Upečené koláčky po vyndání z trouby necháme úplně vychladnout ve formičkách a poté je překryjeme folií a necháme ztuhnout v lednici, nejméně 1 hodinu. Nožem namočeným v horké vodě objedeme okraje formiček a obsah překlopíme na talíř a překlopíme zpět. Koláčky podáváme ozdobené malinami, lehce promísenými s cukrem, a posypané borůvkami. 

Vepřová žebírka s cibulkou

1500 g vepřových žeber, sůl ,svazek mladých cibulek ,mrkev, petržel, 0,5 celeru ,6 lžic oleje ,30-50 g cukru krupice ,bobkový list ,10 zrnek nového koření

Očištěnou kořenovou zeleninu a nať cibule nakrájíme, dáme do kastrolu, zalijeme olejem, posypeme cukrem a promačkáme. Nasekaná vepřová žebra omyjeme, osušíme a přidáme k zelenině. Cibulky očistíme, podélně rozkrojíme a přidáme k masu. Zeleninou pokryjeme maso, nádobu přikryjeme a necháme den v chladu odležet. Před grilováním maso a cibulky vyjmeme z marinády, maso osolíme a na rozpáleném grilu pečeme z obou stran do zlatova, cibulku jen krátce.Během grilování potíráme olejem z marinády. Podáváme s kyselým zelím nebo kysaným zelím, bramborami či chlebem. 


Pirohy plněné hlávkovým zelím

400 g polohrubé mouky, vejce, sůl ,150-200 ml vody
náplň : 750 g hlávkového zelí, 100 g másla , velká cibule, sůl ,mletý pepř
Zelí očistíme, nakrouháme nebo nakrájíme, posypeme solí a důkladně promačkáme. Necháme 10 minut stát a potom slijeme vodu. Na polovině dávky másla zpěníme cibuli, přidáme vyždímané zelí a dusíme do měkka. Opepříme, popřípadě dosolíme. Na vál prosejeme mouku, přidáme vejce, vodu a sůl a vypracujeme nelepivé těsto, rozdělíme na 3 díly a z každého vyválíme placku (3 mm). Vykrajujeme kolečka o průměru asi 8-10 cm. Doprostřed dáme trochu vychladlé zelné náplně, přeložíme a okraje přitlačíme. Vaříme ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou na povrch, nebo smažíme. Vařené přelijeme máslem. 

Chlodnik s telecím masem

150-200 g červené řepy, 200 ml nálevu z kyselých okurek ,800 ml kysané smetany, podmáslí nebo jogurtu ,velká kyselá okurka , menší salátová okurka ,svazek ředkviček ,80-100 g vařeného nebo pečeného telecího masa ,sůl a mletý pepř ,pažitka, cibulová nať, kopr ,2 vejce uvařená natvrdo
Červenou řepu omyjeme a i se slupkou uvaříme. Zchladlou oloupeme a nakrájíme či nastrouháme. Do smetany zašleháme lák z okurek a řepu. Přidáme nakrájené okurky a ředkvičky a pokrájené telecí maso. Osolíme, opepříme, přidáme pažitku, kopr a nať cibulky.Přikryjeme a dobře vychladíme. Na každý talíř dáme čtvrtku vejce natvrdo a přelijeme polévkou. 

Jablečné řezy s vynikající polevou


2 vejce, 200 g pískového cukru, 80 g tuku nebo oleje (dala jsem olej), 300 g polohrubé mouky, 300 g nastrouhaných jablek, prášek do pečiva, kávová lžička skořice, nastrouhanou citronovou kůru, nasekané ořechy a rozinky namočené v rumu. Můžete dát i kandované ovoce
poleva  : čokoláda na vaření, kysaná smetana

Vejce s cukrem a olejem vyšleháme, přidáme nastrouhaná jablíčka a mouku smíchanou se skořicí a práškem do pečiva. Přisypeme ořechy, rozinky a popřípadě i kandované ovoce. Naplníme do vymazaného a moukou vysypaného pekáčku a upečeme. Rozpustíme si čokoládu a do ní zamícháme celý kelímek kysané smetany. Potřeme korpus polevou a můžeme posypat ořechy nebo kokosem
.

Tvarohový koláč s jablky

250 g. měkkého tvarohu, 250 g. moučkového cukru /lze i krystal. když dojde moučka/ , 200 g tuku Hera, 3-4 celá vejce, prášek do pečiva, 250 g hladké mouky, jablka (čím víc tím líp, klidně 6-8 větších kousků), vanilk. cukr, skořice (nebo skořic. cukr)
Nastrouháme si na plátky jablka. Tvaroh utřeme s cukrem, tukem a vejci, vmícháme mouku s práškem do pečiva. Těsto rozetřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech (nebo klidně peč. papír, jak je kdo zvyklý). Poklademe nastrouhaná jablka, posypeme cukrem a skořicí. Ve vyhřáté troubě ("střední", 160-175°) pečeme tak 35-40 minut (asi je třeba vyzkoušet, aby těsto nebylo ani nedopečené, ale ani vysušené.
Pozn.: Lze poklást i jiným ovocem a třeba posypat drobenkou.


Květákové placičky


menší květák, 9 lžic polohrubé mouky, 9 lžic mléka, sůl, pepř, 2 žloutky, sníh ze 2 bíků
Nastrouhat syrový květák, nevařit:  Vše promíchat a do rozpáleného oleje na pánev tvořit placičky průměru dlaně. Podáváme s bramborem, bramborovou kaší kaší, hranolkami nebo jen tak samotné s tatarkou.

Grilovací pekáč


vepřové maso, kuřecí maso, vepřová játra, cibule, mrkev, žampióny, paprika, česnek, brambory, sůl, pepř, paprika sladká, grilovací koření, olej, voda
Vše nakrájíme na kousky, dáme do pekáčku (může být i alobalová miska), okořeníme, zalijeme olejem a vodou (vody radši více než méně, aby se vám to nepřipálilo), přikryjeme alobalem a děláme na ohni tak 1,5 - 2 hodiny.

Pomázanka ke grilovanému masu


1 tvaroh (nejlépe vanička), bílý jogurt, 10-15 dkg na jemno nastrouhané nivy (jak kdo má rád), 2 rozetřené stroužky česneku, popřípadě trochu majonézy nebo tatarky, sůl, pepř

Všechny suroviny nejlépe ručním šlehačem vymícháme. Sůl a pepř dle chuti, kdo má rád pikantní může přidat trochu chilli. Mojenézu můžete přidat, ale nemusí být. Je to další možná varianta - prostě dle chuti. Na ozdobení občas přidám nasekanou pažitku. Je to fakt úžasný "toping" k jakémukoliv grilovanému masíčku či rybě.

Paštikové penízky!


150 g jakékoliv paštiky, 50 g Hery, 0,5 prášku do pečiva, asi hrnek polohrubé mouky (tolik, aby se těsto dobře válelo a vykrajovalo)

 Z uvedených ingrediencí vyhněteme rukama těsto, vyválíme válečkem a vykrajujeme jakékoliv tvary (použila jsem štamprli na vykrojení koleček). Poklademe na plech s pečícím papírem a pomažeme slanou vodou. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C asi 15 min. 

Ďábelské tousty

1 kg paprik, 1 kg rajčat, 3 velké cibule,  paličku česneku, 0,5 balení Deko- kořenící přípravek sypký k nakládání okurek a zeleniny, 5-7 feferonek, 1 kg pečeného umletého masa (my dáváme bůček)

Všechnu zeleninu pomeleme na masovém strojku a povaříme asi 1,5 hodiny aby se odpařila voda. Pak přidáme upečené ( před pečením moc nesolit) a umleté maso a ješte trochu povaříme. Dáme trochu vychladnout a plníme do malých skleniček (nejlepší jsou od dět. přesnídávek se šroubovacím uzávěrem, nebo od tatarky apod.) A sterilizujeme tak 10-15 min.


Plněná veka


100 g šunkového salámu,  vejce uvařené natvrdo, tavený sýr, 50 g pomazánkového másla, lžička hořčice, sladkokyselá okurka, kapie, pepř, sůl,veka

Veku podélně rozkrojíme, vybereme střed (necháme pouze tenkou kůrku). Vejce nastrouháme, přidáme hořčici, nasekanou kapii, salám, okurku, sýr a přidáme rozdrobený střed veky. Smícháme s trochou nahřátého másla v kašovitou hmotu, kterou naplníme obě poloviny a spojíme. Zabalíme pevně do utěrky a necháme v chladničce do druhého dne uležet. Krájíme na 1-1,5 cm chlebíčky.

Nadívané brambory

8 ks velkých brambor, 4 vejce, 8 plátků másla, 10-15 dkg šunkového salámu, 15 dkg cihly, sůl, pepř, grilovací koření, sladká paprika, bazalka

Velké brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Šunku nakrájíme na dlouhé proužky a sýr nahrubo nastrouháme. Vychladlé brambory oloupeme, malou lžičkou vydlabeme a vložíme do pekáčku. Každý brambor celý osolíme. Na dno vydlabané díry dáme nejprve kousek másla, na to proužky šunkového salámu, které úmyslně necháme koukat ven a na to rozklepneme vajíčko (stačí dávat 1/2 vejce do každého bramboru). Vůbec nevadí, jestli bílek přeteče do pekáčku. Vejce osolíme a opepříme. Celý brambor zasypeme dostatečným množstvím strouhaného sýru. Vršek okořeníme trochou grilovacího koření, sladké papriky a bazalky. Pekáček dáme do vyhřáté trouby a při 230°C pečeme asi 20 min. Upečené brambory ihned podáváme.
       

Hermelín v županu


na 10 kusů: 2 balení listového těsta, 5 hermelínů nebo stříbrňáků ( pikantní Vltavín), 20 plátků šunky, kečup, vejce na potření, sezamové semínko

Vyválíme si na pomoučněném vále listové těsto a rozkrájíme na obdélníky. Položíme šunku, potřeme kečupem,potom rozkrojený hermelín nebo jiný sýr na polovinu, opět kečup a zase šunku. Polovinu těsta přehneme přes náplň a pořádně přitlačíme! Potřeme vejcem a posypeme sezamovým semínkem nebo lněným. Můžete dát klidně sůl a kmín. Pečeme v horké troubě asi 15 minut.

6. června 2012

Plněné topinky


chleba, vejce, salám, sýr, sůl, olej, jakákoliv zelenina

Z krajíců chleba vyřežeme střídu.Rozpálíme olej,vložíme chleba a vklepneme do vnitřku vejce. posolíme, poklademe jakýkoliv salám, sýr zaděláme střídou a smažíme.Asi tak 2min.Nakoukneme jestli má zespod hezky zlatou barvu a otočíme. Raději nesmažte zprudka ať se vejce stihne prosmažit. Ozdobte podle možností a chutě strávníků. 

Rohlíkový špíz

rohlíky, klobásu nebo šunkový salám, tvrdý sýr,(hladká mouka, vajíčko, strouhanka)na trojobal, olej na smažení
Rohlík nakrájíme na kolečka a napichujeme na špejli s klobásou nebo se salámem a sýrem,obalíme v trojobalu a smažíme,
podáváme s bramborem a tatarkou.

Zapečený chleba


plátky chleba,tavený sýr a vše co máme rádi , salám, tvrdý sýr, kukuřuce, cibule, šesnek
Natřeme plátek chleba tenkou vrstvou másla a taveného sýru,dále poklademe na co máme chuť a upečeme na plechu v troubě .

Brambory se zeleninou a masem pečené v alobalu


8 brambor, 2 papriky, 2 cibule, palička česneku, 12 žampionů, klobáska, 1-2 kuřecí řízky, sýr, anebo co jiného se doma najde, podle sezóny a vlastní chuti

Vše nakrájet na menší kousky, osolit, okořenit, omastit olejem.Z role alobalu utrhnout 4 kusy velikosti pečicího plechu.Všechny suroviny kromě sýra rozdělit do balíčků, brambory dolů, maso nahoru.Utrhnout další 4 kusy alobalu, balíčky zabalit i shora a přenést na plech. Upéct na 180-200 stupňů cca 3/4 hodiny, dokud se obsah krásně nepropeče a nezměkne. Odkrýt horní kusy alobalu, poklást plátky sýra a ještě krátce zapéct.

Buřty na pivě


uzenky, kečup, 1-2 cibule, černé pivo, 20-30 dkg sýr cihla, plnotučná hořčice

Uzenky si nařízneme, pozor nerozřízneme do konce, musí se udělat jakoby kapsa, prsty kapsu otevřeme, uvnitř dáme lžičkou plnotučnou hořčici, tou moc nešetříme, na to kolečko cibule a plátek sýra, takto udělané buřtíky naskládáme do pekáčku, pěkně vedle sebe, aby držely při pečení. Jakmile máme všechny buřtíky hotové, dáme na ně kečup, dělám to tak, aby byly buřty jakoby pokryté kečupem. Nakonec zalejeme pivem, krájíme cibuli ještě navrch. Pečeme nepřikryté zhruba 40-50 min při 180 st. Podáváme s chlebem.

Karbanátky z tvarohu

tvaroh, 2 vejce, 150 - 200 g gothaje (nebo jiné uzeniny), 2-4 stroužky česneku, 1 PL vegety, nebo jiné koření (záleží, co máte doma), sůl, pepř, strouhanka, olej na smažení
Vše mimo strouhanky smícháme (salám  strouháme na hrubo), zahustíme strouhankou, aby  bylo těstíčko tak akorát. Vykrajovat lžící placičky, ještě obalit ve strouhance a smažit.

Krupicové bosáky s uzeným

0,5 litru vody, 6 lžic oleje, sůl nebo nějaká ta vegeta podle chuti, 0,25 litru hrubé krupice, uzené (aspoň 20 dkg) - a ideálně teflonový kastrol, ale není nutné

Vodu s olejem a se solí přivedeme k varu. Stáhneme na nejslabší plamen a vsypeme krupici - za stálého míchání. Pokračujeme v míchání, dokud se neutvoří jednolitá koule (2-3 minutky), která se nelepí k nádobí (prostě – v podstatě odpalované těsto . Nadrobno nakrájené uzené opečeme na pánvi a vmícháme do těsta. Velkou lžící pak vykrajujeme knedlíčky, které zprudka opečeme - nejlépe na voňavém tuku po uzeném - a lehce poprášíme paprikou. Nebo uzené nemícháme do těsta, ale nasypeme nahoru na knedlíky. Podáváme se zelím kyselým!


Plněná roláda z mletého masa

mleté maso, alespoň tři druhy salámu ( šunku 20 dkg, salám se zeleninou 20 dkg a anglickou slaninu 15 dkg), červenou a žlutou papriku, nivu , hořčici 
Mleté maso si ochuťte, jak jste zvyklé, dvě vejce, malou na drobno nakrájenou cibuli, česnekové grilovací koření a sůl. Připravené maso si rozprostřete na alobal potřený olejem (cca 1 cm), potřeme hořčicí a poklademe salámem, šunkou, slaninou, paprikami a nivou. Zabalíme, položíme na plech, podlijeme vodou a pečeme. Před dopečením roztrhneme nahoře alobal a necháme povrch zezlátnout. Při pečení nezapomeňte dále podlévat! Nebo si to můžete dát do ledničky připravené na druhý den, (v tom případě to, ale nepodlívejte hned, ale až to budete dávat druhý den do trouby).

Maso v hořčici

maso (jedno jaké, plátky, kousky.. ), troška oleje, 0,5 kelímku kremžské hořčice (malé) , 2 velké cibule,  palička česneku, sůl, pepř
Kdo bude mít plátky, tak naklepat, jelikož já měla kousky, tak jsem s nima nic nedělala. Do misky se dá maso, posolí se, opepří, zalije se hořčicí smíchanou s malinkým množstvím oleje a poklade se velkou vrstvou nakrájené cibule a česneku. Takhle naložené masíčko se nechá přes noc naložené. Druhý den se zprudka opeče, poté se podlije a dá se do trouby péct, prvně zakryté a potom se to nechá opéct.

Zapečené palačinky se špěnátem

špenát, anglická slanina, tvrdý sýr
na palačinky: vajíčko, mouka, mléko, sůl
Uvaříme si špenát, jak jsme zvyklí.Usmažíme si klasické palačinky.Do zapékací misky vymazané máslem naskládáme zatočené palačinky naplněné špenátem pěkně vedle sebe. Zasypeme na kostky nakrájenou a opečenou anglickou slaninou a vrstvou tvrdého sýra (skvělá je i niva). Dáme zapéct do trouby, aby nám sýr udělal hezkou zlatou kůrčičku.



Vylepšené topinky


150 g šunky 150 g eidamu 4 vejce 3-4 stroužky česneku (můžete dát i česnekovou pastu) olej,pepř sůl,podle chuti trocha gril.koření nebo kdo co má rád

Šunku nakrájíme na malé kostičky,sýr nastrouháme přidáme vejce,česnek podle toho jak kdo má rád dochutíme kořením. Důkladně smícháme. Chleba nebo můžem použít i plátky veky z jedné strany natřeme připravenou směsí a tou stranou dáme opékat na rozpálený olej. Když jde chleba po pánvi posunou opatrně obrátíme a opečeme i z druhé strany.Když jsou opečené i z druhé stany vyndáme je na papír.ubrousek který odsaje přebytečný tuk.

5. června 2012

Zelenina na smetaně s nivou


Zeleninu necháme spařit v horké vodě cca pět minut. Mezitím si na másle osmahneme cibuli s česnekem. K cibuli s česnekem přidáme zeleninu, sůl, papriku a dusíme do měkka. Když nám zelenina změkne, tak přilijeme smetanu a na kousky nadrobenou nivu. Dusíme tak dlouho, dokud se niva nerozpustí.

Salát niva


nivy, 2 banány, 100 g ananasu, 100 g hroznů, 0,5 hlávky salátu, 0,5 balení lučiny, 3 lžíce mléka, sůl, pepř,  lžička citrónové šťávy, smetana na zjemnění
Nivu rozdrobíme na menší kousky. Banán a ananas nakrájíme na drobnější kostky, hroznové víno rozpůlíme a zbavíme semen, hlávkový salát.


Tvarohová pomazánka s nivou


Nejprve nastrouháme nivu a petrželku nasekáme. Tvaroh ušleháme se smetanou do pěny. Do ní postupně přimícháváme strouhanou nivu, sekané ořechy, pohankovou mouku, nasekanou petrželku. Vše dobře promícháme. Mažeme na celozrnné pečivo.

Masové krokety s nivou


Rohlík nakrájíme na kostičky a namočíme v mléce. Pak je smícháme s mletým masem, vajíčky, přidáme podle chuti papriku a dochutíme pepřem a osolíme. Tvoříme malé kroketky , které pečeme v horké troubě. Hotové sypeme strouhanou nivou a servírujeme s bramborem.

Kotlety v kabátku z nivy


Cibuli očistíme a nakrájíme najemno. Nivu nastrouháme a smícháme s máslem. Přilijeme smetanu a třeme tak dlouho, dokud se sýr spojí s máslem. Pak přidáme cibuli, citronovou šťávu, přiměřene pepře a worcerskou omáčkou. Vše pečlivě zamícháme. Kotlety očistíme, omyjeme, osušíme a mírně naklepeme. Potřeme je sýrovou směsí a necháme asi 2 hodiny uležet. Na pánvi rozpálíme olej a maso v něm upečeme po obou stranách doměkka. Podáváme s brambory nebo zeleninou.

Labský kapr

1 kg kapřích očištěných porcí, citrón, 1,5 dl červeného vína, lžíce rozsekaných jader vlašských ořechů, větší mrkev, půl celeru, menší petrželový kořen, lžíce rozsekané petrželové nati, sůl, pepř, 3 lžíce oleje, 2 lžíce másla, 4 lžíce strouhaného obyčejného perníku

Porce ryby zprudka opečeme na oleji a podlijeme vínem. Dusíme je za občasného podlévání rozpuštěným máslem. Osolíme, opepříme, posypeme perníkem, ořechy a smícháme s nakrájenou kořenovou zeleninou, předem podušenou na kousku másla a podlitou trochou vody. Když jsou porce měkké, pokapeme je ještě citrónovou šťávou a na talíři posypeme rozsekanou petrželkou. Podáváme s brambory.

Kapr po záblačsku


6 porcí kapra, olej, 5 lžic sójové omáčky, šálek vývaru z masoxu, sklenka dezertního vína, 100 g šunky, 100 g žampiónů, 50 g bambusových výhonků nebo oloupaná kedlubna, sůl, cukr, citrón, petrželka

Očištěné a oprané porce kapra s kůží nařízneme několika jemnými řezy. Obalíme ve škrobu a dáme na 30 minut marinovat do sójové omáčky. Okapané porce na oleji opečeme, olej zčásti slijeme, podlijeme vývarem, sójovou omáčkou a vínem, přidáme plátky česneku, nudličky šunky, plátky bambusu a žampiónů. Přidáme špetku zázvoru, glutasolu a soli. Pod pokličkou dusíme doměkka. Podáváme přelité výpekem s žampióny a zeleninou, zdobené plátkem citrónu a petrželkou.

Pikantní kapr na česneku


5 porcí kapra, 60 g oleje, 40 g másla, 20 g česneku, sůl, feferonky, hladká mouka
Kapra osolíme, pokapeme olejem a promícháme s posekanými feferonkami a česnekem. Necháme asi 3 hodiny odležet. Obalíme v mouce a pečeme na oleji. Pokapeme máslem, ochutíme citrónem.

Kapr na pivě

kapr, 2,5 dl světlého piva, cibule, 2 lžíce oleje nebo másla, sůl, pepř, papriku, kmín, citrónovou šťávu i kůru

Kapra naporcujeme (klasicky nebo na podkovy), očistíme jednotlivé porce, osolíme, opepříme a lehce zakápneme pivem. Necháme v chladu asi 1 hodinu odležet. Pak na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, vložíme porce kapra, zalijeme zbylým pivem, okořeníme trochou citrónové kůry, kmínem a mletou paprikou a ještě dusíme doměkka. Podáváme s vařeným bramborem. Porci ještě na talíři zakapeme citrónovou šťávou.
http://hospodyne.mojerecepty.sk/2008/08/kapr-na-pive/

Štika pečená se zeleninou


8 porcí štiky, sůl, 4 lžíce oleje, cibule, 0,5 červené a 0,5 zelené papriky, 100 g hrášku, 150 g fazolek, 150 g květáku, fenykl, 2 rajčata, citrón, petrželka

Rybu osolíme. Na oleji osmahneme cibulku, přidáme papriky, hrášek, osolíme, poklademe porcemi ryby a dusíme 20 min. Fazolky, květák a fenykl uvaříme v osolené vodě a vyjmeme. Rybu dáme na talíř, obložíme zeleninou, přelijeme šťávou, zdobíme osminkami rajčat, plátky citrónu a petrželkou.

Rybí paprikáš


800 g rybího filé, 0,2 l smetany, lžíci hladké mouky, cibuli, lžíci mleté sladké papriky, 2 lžíce másla, pepř, sůl, citrónovou šťávu

Filé pokapeme citrónovou šťávou, osolíme a dáme asi na hodinu odležet do chladna. Jemně nakrájenou cibuli zpěníme na másle, přimícháme papriku a krátce zamícháme. Mírně podléváme a dusíme. Na tento základ vložíme rybu a po 10 minutách ji zalijeme smetanou, ve které jsme rozmíchali mouku. Rybu dodusíme na mírném ohni doměkka, omáčku dochutíme citrónovou šťávou a solí. Podáváme s rýží.

Nezapomenutelné filé


500 g rybího filé, 100 g Olomouckých tvarůžků, strouhanka, vejce, hladká mouka, sůl, pepř, česnek

Tvarůžky nastrouháme a promícháme se strouhankou (pokud se nám vytvoří chuchvalce, promneme je v dlaních - asi jako když se dělá drobenka na koláče). Filé nakrájíme na plátky, každý zlehka pomázneme utřeným česnekem, osolíme a opepříme, obalíme v mouce, vejci a směsi strouhanky s tvarůžky. Smažíme v rozpáleném oleji.

Filé ze pstruha po Mělnicku


Pstruha vykostíme, stáhneme kůži tak, aby nám zůstala čistá filátka, která osolíme, která osolíme, pokapeme citrónovou šťávou, zalijeme bílým vínem, a necháme 6-8 minut odležet. Filátka vyjmeme, základ zahustíme moučným máslem a přidáme smetanu, dobře povaříme, dochutíme a jemně přecedíme na uvařená filátka. Podáváme s noky nebo s různě upravenou rýží (žampiónová, šunková...).

Cibulový koláč z Francie


Nejprve si připravíme těsto na koláč. Na vál prosejeme mouku, přidáme vychlazené tuhé nasekané máslo a sůl. S vodou zaděláme na tužší hladké těsto, které necháme v chladu alespoň 30 minut odležet. Mezitím oloupeme cibuli a nakrájíme ji nadrobno. Zalijeme trochou vody a v hrnci necháme provařit až do úplného odpaření vody. Potom cibuli osolíme, opepříme, přidáme na špičku nože strouhaného muškátového oříšku a necháme vychladnout. Vychladlou cibulku promícháme s máslem, nivou (na kostičky), smetanou, a rozšlehaným vejcem. Na mírném ohni asi 5 minut zahříváme za stálého míchání. Těsto vyválíme na oválný plát silný asi 4 milimetry. Plát přeneseme do koláčové formy a na okrajích dobře přitiskneme. Těsto ve formě pokryjeme rovnoměrnou vrstvou cibulové náplně. Nakonec koláč zasypeme sezamovým semínkem a v horké předehřáté troubě pečeme asi 35 minut. Podáváme ještě horké.

Špenátovo - nivová pochoutka


Anglickou slaninu pokrájíme na nudličky a opečeme na suché pánvi. Sýry nastrouháme. Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno. Těstoviny uvaříme v osolené vodě podle návodu, scedíme, propláchneme a lehce omastíme. Mražený špenát podusíme na cibulce, vmícháme nastrouhaný eidam, nivu a uvařené těstoviny.

4. června 2012

Babské kuře

5-6 velkých brambor, majoránka, sůl, česnek, kmín, 3 rohlíky, 2 dl mléka, lžička vegety, lžíce sádla, 100 g slaniny, cibule, 4 vejce, kuře, grilovací koření (nebo koření na pečené kuře)
Očištěné kuře rozporcujeme na osm dílků. Rohlíky nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem a necháme nasáknout. Na pánvi rozehřejeme sádlo, přidáme na kostičky pokrájenou slaninu, nadrobno posekanou cibuli a osmažíme.Brambory oloupeme, nastrouháme a slijeme z nich puštěnou vodu. Osolíme, přidáme majoránku, kmín, rozmačkaný česnek, 2 vejce a promícháme. K rohlíkům přidáme vegetu, celý obsah pánve, 2 vejce a promícháme. Bramborovou a rohlíkovou směs smícháme dohromady a nalijeme do dobře vymazaného pekáče. Na ni naskládáme osolené kousky kuřete kůží dolů, lehce do směsi zatlačíme a posypeme grilovacím kořením. Přikryjeme a vložíme do trouby vyhřáté na 190°C. Po 45 minutách vytáhneme, kousky kuřete otočíme kůží nahoru, posypeme grilovacím kořením a už bez pokličky dopečeme do zezlátnutí masa.Podáváme se zeleninovým salátem nebo s kysaným zelím.

Dietní pečené kuře s rýží


kuře, větší cibule, 1,5 hrnku rýže, elektrická trouba 3 hrnky vody, plynová 4,5 hrnků vody, trocha oleje, sůl

Kuře nakrájíme na 10 kusů - hřbet, stehýnka na půl, prsíčka na 4 kousky, křidýlka zvlášť. Posolíme, mírně podlejeme a dáme péct do hlubokého pekáče do předehřáté trouby na 200 °C. Cibulku nakrájíme na drobno, osmažíme na malém množství oleje, pak přidáme rýži, necháme ji zesklovatět a vše zalejeme vodou. Přidáme ke kuřeti a zapékáme zhruba ještě 40 minut. 
Obměna: do rýže můžeme přimíchat na kousky pokrájenou zeleninu, případně použít mraženou.

Irský hrnec


600 g vepřového masa (plecko, kýta), 600 g brambor, 2 velké mrkve, 2 velké cibule, 4 stroužky česneku, sůl, tymián, drcený bobkový list, 2 hrnky vývaru (i z kostky), lžíce sádla

Brambory, mrkev a cibuli nakrájíme na plátky, maso na kostky, česnek nadrobno. Zapékací mísu (pekáč, remosku) vymažeme sádlem. Brambory rozdělíme na třetiny, ostatní suroviny na poloviny. Na dno mísy (pekáče,remosky) dáme jednu třetinu brambor, lehce osolíme a posypeme tyminánem. Na brambory polovinu cibule, pak polovinu masa, posypat polovinou česneku, osolit, poprášit bobkovým listem a posypat polovinou mrkve. Všechno zopakovat. Poslední vrstvu bude tvořit třetí třetina brambor, osolených s posypaných tymiánem. Všechno zalijeme vývarem, přiklopíme a dáme péct. Pečeme pomalu 2-3 hodiny. Tekutina by měla být na konci téměř všechna vsáknutá a odpařená. Opatrně se solí, vývar může být slaný.

Kotlety na rýži

plátky vepřové kotlety (nebo kuřecí řízky) podle počtu strávníků, 1-2 hrnky rýže, dvojnásobný počet hrnků vody, 1-2 kostky masoxu, sáček (350 g) mražené zeleniny (např. směs hrášek, mrkev, kukuřice), sůl, mletý pepř, olej, 2 velké cibule
Řízky z obou stran osolíme, opepříme a lehce naklepeme. Rýži propláchneme a necháme okapat. Na rozpáleném oleji osmažíme nadrobno pokrájenou cibuli. Těsně před zrůžověním k ní přidáme rýži a za stálého míchání společně chvíli smažíme. Pak cibulovou rýži přesypeme do pekáče. Přidáme k ní zeleninu, osolíme a promícháme. Řízky krátce prudce osmahneme z obou stran na pánvi s trochou oleje (jen do zatažení masa) a naskládáme na rýži. Všechno zalijeme vodou, ve které jsme rozvařili masox, přikryjeme a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Po půl hodině odkryjeme a dopečeme do zrůžovění masa. Podáváme se zeleninovým salátem.

Kuře na bramborách

celé kuře, 2 cibule, 2 papriky, brambory (dle počtu a hladu strávníků), koření karí, sůl, 4-5 lžic sojové omáčky
Kuře naporcujeme na menší kousky, ze všech stran osolíme a posypeme kořením (kdo karí nerad, klidně může použít jiné). Brambory oloupeme a nakrájíme na osminky. Do suchého pekáče vložíme asi 2/3 brambor, osolíme, posypeme na kolečka nakrájenou cibulí a na nudličky nakrájenými paprikami. Poklademe kousky kuřete, zasypeme zbylými bramborami a pokropíme sojovou omáčkou. Přiklopíme, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi hodinu. Nepodlévá se ! Podáváme se zeleninovým salátem.

Kuře na bramborách se smetanou


kuře, 10 - 12 brambor, 250 ml smetany, sůl, drcený kmín, grilovací koření

Oloupané brambory rozkrájíme na osminky, rozprostřeme do pekáče, osolíme a okmínujeme. Kuře rozporcujeme na osm částí, omyjeme, osušíme a každý kousek ze všech stran osolíme. Maso naskládáme na brambory a posypeme kořením. Všechno zalijeme smetanou, přiklopíme a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Po 40 minutách odkryjeme a dopečeme doměkka.

Kuře na cibuli a bramborach

kuře, 800 - 1000 g brambor, 5 - 6 cibulí, sůl, drcený kmín, koření na kuře (nebo grilovací, gyros,…), vejce, lžíce mléka, olej
Omyté a osušené kuře naporcujeme na menší kousky. Pekáč vytřeme olejem a nasypeme do něho na osminky pokrájené oloupané brambory. Osolíme je a posypeme kmínem. Brambory zasypeme vrstvou na kolečka pokrájené cibule. Na ni naskládáme porce masa ze všech stran osolené a posypané kořením. Pokropíme 2 lžícemi oleje. Přiklopíme a vložíme do trouby vyhřáté na 230°C. Podlévat není třeba, cibule pustí vodu. Vejce rozšleháme v misce s mlékem. Po půl hodině pečení kuře odkryjeme a každý kousek potřeme rozšlehaným vejcem s mlékem. Dále pečeme nezakryté a každých 10 minut zopakujeme potření masa vejcem (vytvoří to na mase dobrou kůrčičku). Dopečeme doměkka.

Kuře pečené s bramborami


kuře, 1 kg brambor, 2 velké cibule, 5-7 stroužků česneku, 2 lžíce plnotučné hořčice, 2 lžíce citronové šťávy, drcený kmín, mletý pepř, sůl, 2 lžíce oleje, koření gyros, sáček (cca 300 g) mražené zeleniny - baby karotka se zelenými fazolkami

Oloupané, omyté a osušené brambory nakrájíme na kolečka, promícháme s olejem. Osolíme, okořeníme, přidáme hořčici, citronovou sťávu, na plátky nakrájený oloupaný česnek a znovu promícháme. Necháme 30-60 minut odležet. Oloupanou cibuli nakrájíme na silnější kolečka a rozprostřeme na dno suchého pekáče. Na cibuli rozložíme brambory a posypeme je mraženou zeleninou. Na povrch naskládáme osolené čtvrtky kuřete a posypeme gyrosovým kořením. Nepodléváme, cibule a maso pustí dost šťávy. Přikryjeme a vložíme do trouby vyhřáté na 220°C. Po 40 minutách odkryjeme a ještě asi 20 minut dopečeme doměkka. Porce masa můžeme občas přelít vypečenou šťávou.

Kuře po řecku


kuře, brambory, menší celer, 4-5 mrkví, 2-3 cibule, 5 stroužků česneku, 3 jablka, sůl
marináda: šťáva ze 2-3 citronů, stejné množství olivového oleje,  lžička plnotučné hořčice, 2 lžičky sojové omáčky, lžička grilovacího koření, lžička sušené bazalky

Začneme přípravou marinády: vymačkáme šťávu z citronů a dolijeme zhruba stejné množství oleje. Přidáme všechno ostatní a důkladně promícháme. Všechnu zeleninu očistíme a oloupeme. Brambory nakrájíme na čtvrtky nebo osminky (podle velikosti), mrkev a cibuli na proužky, celer na plátky. Promícháme s marinádou, menší část marinády si necháme na kuře. Omyté kuře naporcujeme, osolíme a potřeme zbytkem marinády. Zeleninu s marinádou urovnáme do pekáče a posypeme posekaným česnekem. Na povrch rozložíme na osminky pokrájená jablka a na ně maso. Nepodléváme, zelenina pustí vody dost. Přikryjeme a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Pečeme do změknutí masa (asi 40 minut), pak odkryjeme a necháme kuřátko zezlátnout.

Kuře v leču z ryži

kuře, grilovací koření, olej, sklenice zeleninového leča (330 g), 2 cibule, hrnek rýže, 1 a 3/4 hrnku vody, sůl, kari, mletá paprika

 Omyté a osušené kuře naporcujeme na menší kousky (8 - 10). Každý kousek potřeme olejem, osolíme a okořeníme. Necháme uležet v ledničce do druhého dne. Pekáč vytřeme olejem. Dno pokryjeme pokrájenou cibulí. Na cibuli rozložíme kousky masa a přelijeme je lečem. Všechno zasypeme propláchnutou rýží, osolíme, poprášíme mletou paprikou a kari. Zalijeme vodou a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Pečeme asi 45 minut.


Kuřecí stehna po řecku

1 kg brambor, 2 cibule, 2 mrkve, jablko, 4 stroužky česneku, grilovací koření, 2 lžíce plnotučné hořčice, 4 kuřecí stehna, kari koření, strouhaný sýr
Brambory, cibuli, mrkev a jablko nakrájíme na plátky, dáme do mísy zakapeme olejem, dáme česnek nasekaný na drobno, grilovací koření, hořčici a promícháme. Maso osolíme, posypeme kari a grilovacím kořením. Plech vymastíme, dáme bramborovou směs, na to maso. Pokud nespěcháme můžeme nechat tak hodinku odležet. Pečeme asi hodinu a před dopečením posypeme sýrem.

Mlete maso v kysanom zeli


500 g kysaného zelí, 500 g mletého masa, 600 g brambor, sůl, mletý pepř, kmín, majoránka, 250 ml smetany na vaření, olej

Na pánvi potřené olejem orestujeme maso do zhnědnutí, osolíme a okořeníme. Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka. Pekáček vytřeme olejem a na dno rozložíme okapané zelí (kdo chce může zelí propláchnout aby nebylo tak kyselé). Na zelí rozprostřeme opečené maso a na ně naskládáme brambory. Osolíme je a zalijeme smetanou. Pekáč zakryjeme, vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme do změknutí brambor, asi 30 minut. Pak sundáme poklop a ještě chvíli pečeme do zezlátnutí.


Oběd z papiňáku

1 kg libové krkovičky, 150 g anglické slaniny, 2 velké cibule, 1 kg brambor, olej, lžička mleté papriky, sůl, pepř, drcený kmín, hrst mražené zeleniny
Maso nakrájíme na plátky, lehce naklepeme a z obou stran posolíme a opepříme. 1 cibuli nakrájíme na kolečka. Dno tlakového hrnce vyložíme tenkými plátky slaniny. Na ni rozložíme kolečka cibule a na ně naskládáme plátky masa. Druhou cibuli nakrájíme nadrobno, zpěníme na rozpáleném oleji, odstavíme a vmícháme papriku. Toto nalijeme do hrnce na maso a na povrch naskládáme na čtvrtky nakrájené oloupané brambory. Osolíme, okmínujeme a můžeme přisypat hrst zeleniny (není nutné). Podlijeme asi 1,5 - 2 dl vody a hrnec uzavřeme. Postavíme na plotnu, zapneme a od chvíle, kdy hrnec začne syčet dusíme 20 minut. Pak odstavíme a počkáme, až zchladne, aby šel hrnec otevřít.

3. června 2012

Kuřecí závitky s překvapením


Maso očistíme, omyjeme a osušíme. Podle potřeby jej nařízneme, abychom získali větší plát masa.Plátky jemně naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí. Pak poklademe plátkem šunky, hermelínem, nivou a mandlemi. Stočíme do závitků, spíchneme jehlou a poprášíme oreganem. Na pánvi rozehřejeme trochu másla a závitky ze všech stran restujeme. Pak je podusíme. Výpek zaprášíme moukou. Přidáme máslo, dijonskou hořčici a oregáno podle potřeby a chuti. Nakonec zalijeme smetanou. Hotové závitky podáváme s těstovinami.

Kuře s Nivou na česneku


Syrové brambory oškrábeme a nakrájíme na silnější plátky. Kuřecí řízky podle potřeby očistíme a lehce naklepeme přes igelitový sáček. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Případně jej můžeme nasekat nahrubo. Nivu nastrouháme nahrubo .Do vymaštěného pekáčku (nebo zapékací misky) vložíme plátky brambor. Na ně rozložíme kuřecí řízky, zasypeme podle chuti česnekem a strouhanou nivou. Nakonec vše zalijeme smetanou. Troubu si rozehřejeme a pokrm dáme zapéct. Pečeme doměkka. Ihned podáváme.

Zapékané bramborové noky s Nivou


Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a ještě horké prolisujeme. Sýry si nastrouháme. Přidáme k nim mouku, vejce, sůl, koření. Takto připravenou směs rychle zpracujeme v těsto, vyválíme z něj válečky silné jako prst a dlouhé asi 3 cm a postupně zavaříme do vařící osolené vody. Jakmile vyplavou na povrch, vyjmeme je a vložíme do máslem vymaštěné misky, promastíme máslem, posypeme sýry podle chuti a velmi krátce zapečeme. Bramborové noky podáváme s rajčatovou nebo s masovou omáčkou.

Čínské zeleninové nudle s kuřecími prsíčky


Kuřecí prsíčka s kostí i kůží osolíme, posypeme sekanou saturejkou a upečeme na olivovém oleji. Čínské nudle uvaříme. Nivu nastrouháme. Papriku, brokolici, mrkev očistíme a spolu se šunkou drobně pokrájíme, orestujeme a smícháme s uvařenými čínskými nudlemi. Dochutíme sójovou omáčkou a nastrouhanou nivou. Prsíčka servírujeme na hnízdě zeleninových nudlí.

Zapečené brambory s Nivou a kuřecím


Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Pak je prudce zchladíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Nivu a sýr samostatně nastrouháme. Pekáč vymastíme. Maso a nivu rozdělíme na 2 části, brambory na 3. Pokud nemáme zbytek masa, uvaříme si špalíčky (8 - 10ks) ve slané vodě a obereme je. Šťávu si připravíme z osmahnuté cibulky, vývaru ze špalíčků a zahustíme tmavou jíškou. Do pekáče uložíme vrstvu bramborových plátků. Rozložíme na ni část kuřecího a zalijeme šťávou z kuřete. Posypeme polovinou nivy. Pak opět poklademe plátky brambor. Tak pokračujeme do konce. Vše zalijeme smetanou a důkladně posypeme strouhanou cihlou. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 35 - 45 minut. Ihned podáváme.

Plněný Hermelín Nivou a česnekem


Hermelíny vyjmeme z alobalu, ale ten nevyhazujeme. Sýry podélně rozkrojíme. Lžičkou z nich vydlabeme vnitřky a necháme z nich pouze kůrku s tenkou vrstvou měkkého vnitřku. Vydlabané středy spolu s nivou nastrouháme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Ořechy s česnekem přidáme k nastrouhaným sýrům a rukou z vypracujeme hladkou ale hustou náplň. Rozdělíme ji na 6 stejných dílů. Ty dáme do "misek" z hermelínů, urovnáme, slepíme půlky k sobě a opět zabalíme do alobalu. Takto připravené sýry necháme asi týden uležet. Pak je krájíme na klínky a servírujeme podle libosti. Nejlepší jsou k vínu nebo pivu.

Listové taštičky s masovou náplní


Česnek oloupeme a nasekáme najemno. Salám nakrájíme na drobné kostičky. Listové těsto necháme rozmrazit, pokud je mražené. Sýry samostatně nastrouháme. Na pánvi si rozehřejeme olej. Osmahneme na něm salám. Přidáme zeleninu, opepříme, přidáme kečup, česnek a směs dusíme doměkka. Hotovou směs necháme vychladnout. Na pomoučněném válu vyválíme těsto a vykrajujeme z něj kolečka na taštičky. Můžeme použít přímo tvořítko na taštičky. Pokud připravujeme tento recept na večeři, děláme větší kolečka. Kolečka naplníme směsí, posypeme trochou nivy a přiklopíme. Taštičky skládáme na vymazaný plech nebo plech vyložený pečícím papírem. Vejce si rozšleháme a taštičky jím potřeme. Podle chuti je můžeme sypat zbytkem strouhaného sýra, kmínem nebo jiným kořením podle fantazie a chuti. Pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut dozlatova.Taštičky můžeme podávat ihned nebo je nechat vychladnout.

Pomazánka z Nivy a masla


Nastrouháme nebo V misce rozmačkáme vidličkou Nivu. Přidáme tavený sýr a máslo a utřeme dohladka. Oloupeme česnek a prolisujeme. Přidáme ho do pomazánky společně s mletou paprikou. Dále přidáme pepř, plnotučnou hořčici a kondenzované mléko. Umícháme hladkou pomazánku, kterou podáváme s bílým pečivem. Pomazánka bude chuťově úplně jiná, pokud část kondenzovaného mléka nahradíme kokosovým mlékem.

Kuřecí nudličky s Nivou a mandlemi


Pórek očistíme a nakrájíme na kolečka. Šunku nakrájíme na nudličky a nivu na kostičky. Mandle nasekáme. Kuřecí maso očistíme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Ty okořeníme a necháme uležet. Rozpálíme olej a kuřecí nudličky orestujeme. Přidáme pórek, šunku a krátce orestujeme. Po chvíli přidáme kostičky nivy, prohřejeme a zalijeme vývarem. Až se niva rozpustí, přidáme smetanu, zavaříme a nakonec posypeme zelenou petrželkou a sekanými mandlemi. Hotové kuřecí nudličky s nivou podáváme s hranolky, kroketami nebo brambory podle chuti.

Špagety se slaninou a Nivou


Špagety uvaříme v osolené vodě doměkka. Během této doby stihneme připravit jednoduchou, přitom pikantní omáčku na špagety.Slaninu nakrájíme na drobné kostičky a smažíme dozlatova na másle. Ke slanině přidáme nivu, rozdrobenou na kousky a přilijeme smetanu. Mícháme za mírné teploty, dokud se sýr ve smetaně nerozpustí. Omáčku pak opepříme. Solit nemusíme, niva je dostatečně slaná. Uvařené špagety scedíme, rozdělíme na talíře a polijeme omáčkou. Výbornou chuť celému pokrmu dodají nadrobno rozkrájená rajčata a pórek, který navrch nasypeme.

Sýrový salát s těstovinami


Fazolové lusky očistíme a nakrájíme na kousky. Sýry ( Niva, Eidam, Gouda ) nakrájíme na kostičky nebo hranolky, pouze nivu nastrouháme. Ve velkém hrnci uvaříme v mírně osolené vodě fazolové lusky. Po 6 minutách fazolky vybereme a propláchneme studenou vodou.  Do hrnce s vroucí vodou vložíme těstoviny, zamícháme a znovu přivedeme do varu. Po 8 minutách těstoviny ochutnáme a musí být měkké, ale pevné. Uvaření těstoviny scedíme a vsypeme do mísy. Nakrájené sýry zabalíme do alobalu a v troubě je lehce rozehřejeme. Rozehřejeme je jen na několik minut, aby změkly. Rajčata a olivy přepůlíme. K těstovinám přidáme uvařené fazole, olivy, rajčata, petrželku a podle chuti citronovou šťávu, olej, pepř a sůl. Salát lehce protřepeme vidličkama a necháme vychladnout. Na velkou salátovou mísu rozložíme listy čekanky, pak na ně navršíme salát, do kterého jsme opatrně zamíchali mírně rozehřáté sýry.

Kuřecí s omáčkou z Nivy


Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu. Kuřecí řízky nakrájíme na nudličky. Nivu nastrouháme. Do většího hrnce nalijeme trochu oleje. Necháme na ohni rozpálit. Do toho dáme nakrájené nudličky a necháme je jen tzv. zatáhnout. Nepřidáváme žádné koření, sůl, pepř a podobně. Poté do hrnce přidáme nastrouhanou nivu, promícháme s nudličkami - až se niva tím horkem rozpustí sama. Pak vmícháme kelímek zakysané smetany a chviličku necháme povařit. Nakonec přidáme 3 lžičky kečupu a hned odstavíme. Do tohoto hrnce můžeme přidat uvařené těstoviny a zamíchat nebo těstoviny dáme zvlášť. Záleží jen na vás. V žádném případě nijak nekořenit - vše za vás udělá niva.

Lilkové závitky s Nivou


Lilky omyjeme a podélně nakrájíme na plátky silné asi 1 cm. Osolíme je a necháme čtvrt hodiny rozležet. Poté je omyjeme pod tekoucí vodou. Česnek oloupeme, žampiony očistíme a spolu s česnekem jemně posekáme a osmahneme na 2 lžících olivového oleje. Přidáme bylinky (šalvěj, rozmarýn, tymián) a opepříme. Plátky lilků potřeme olejem a asi 8 minut opékáme po obou stranách. Pak je obložíme nivou a ochucenými žampiony. Plátky pevně svineme a sepneme párátky. Lilkové závitky ihned podáváme.

Švestková plněná vepřová panenka s Nivou

Den předem si naložíme švestky v rumu. Do mandlí můžeme vmáčknout oloupané mandle. Naložené švestky smícháme s nasekanou nivou. Brambory důkladně omyjeme, rozčtvrtíme a rozložíme na plech. Šalotku očistíme a nakrájíme na nudličky. Brambory posypeme provensálským koření, šalotkou a pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut. Špalíky vepřové panenky rozpůlíme na dva stejné díly - asi 15 cm dlouhé a uděláme doprostřed dlouhým nožem křížem díru. Do vzniklého otvoru dáme naložené v rumu sušené švestky a kousky nivy. Panenku zpevníme špejlemi nebo svážeme nití. Osolíme ji a opepříme. Rozpálíme si pánev s olejem. Na pánev vložíme špalíčky vepřové panenky a zprudka ji smažíme z obou stran, aby se maso zatáhlo. Pak panenku přeložíme do zapékací misky a dopečeme ji v troubě asi 10 minut na 200 °C. Panenku zbavíme nití či špejlí. Švestkovou plněnou vepřovou panenku podáváme s provensálskými brambory a šalotkou.
http://hospodyne.mojerecepty.sk/2008/07/svestkova-plnena-veprova-panenka-s-nivou/



Plněné kuřecí plátky se sýrem trochu jinak


Sýr a nivu nastrouháme a smícháme. Připravíme si trojobal. Kuřecí prsa podle potřeby očistíme, omyjeme a osušíme. Pak je opatrně rozklepeme na slabší plátky. Na každý plátek položíme plátek šunky a posypeme trochu sýrů. Plátky smotáme do kuličky. Zbylý sýr nevyhazujeme, budeme jej ještě potřebovat. Každou kuličku samostatně obalíme v trojobalu a v rozehřátém oleji je smažíme dozlatova. Smažené plněné pulce namočíme do tatarky a obalíme je ve zbytku strouhaného sýra.Plněné pulce podáváme se zeleninou a pečenými brambory.