28. května 2012

Bulgurový salát se zeleninou

300-400 g bulguru,100 g rozinek - korintek, spařených,hrst piniových oříšků, opražených,hrst zelených oliv, nakrájených, salátová okurka,menší svazek lahůdkové cibule s natí,svazek ředkviček,3 rajčata,červená paprika (kapie),svazek zeleného koriandru, usekaného,hrst čerstvé natě fenyklu, usekaného, 70-100 g tvrdého tvarohu, fety nebo kozího sýra
na zálivku : 5 lžic arašídového nebo olivového oleje,1-2 lžičky harissy,šťáva z  většího citronu, lžička mletého zázvoru,lžička mletého kmínu,2 stroužky drceného česneku,sůl. mletý pepř

Bulgur (je to obilná příloha připravená z částečně naklíčené a namleté pšenice) uvaříme podle návodu uvedeného na obalu a necháme vychladnout. Všechnu zeleninu důkladně omyjeme, očistíme, popřípadě oloupeme, nakrájíme na kousky a vložíme do větší mísy.V misce prošleháme suroviny na zálivku a zalijeme jí nakrájenou zeleninu. Rozinky propláchneme, spaříme vroucí vodou a necháme okapat.Piniové oříšky opražíme nasucho v rozpálené pánvi a dáme stranou.K nakrájené zelenině se zálivkou přimícháme předem připravený a prochladlý bulgur, spařené rozinky, pražené piniové oříšky, usekané olivy, všechny zelené natě a rozdrobený nebo nadrobno nakrájený sýr. Směs podle chuti osolíme, opepříme a dobře promícháme.Salát můžeme podávat buď okamžitě, nebo vychlazený. 

Žádné komentáře:

Okomentovat