maso na svíčkovou
(asi 1 kg ),
menší celer, 2 mrkve, 4 petržele, 5 kuliček jalovce, 5 kuliček nového koření,
15 kuliček černého pepře, 3 bobkové listy, lžíce tymiánu, 0,5 dl octa, sůl, olej, 250
ml smetany, hladká mouka
Zeleninu nahrubo
nastrouháme. Všechno koření zalijeme asi 1,5 litrem vařící vody,
přidáme ocet a lžičku soli. Na dně jiného hrnce rozehřejeme trochu oleje a na
něm osmahneme ze všech stran maso (nepíchat do něj, obracíme vařečkami!).
Opečené maso z hrnce vyndáme a na tom samém oleji orestujeme nastrouhanou
zeleninu (asi 3 minuty). Poté do hrnce vrátíme maso, zalijeme vše připraveným
lákem, promícháme a vaříme doměkka. Až je maso uvařené, vyndáme je a obsah
hrnce rozmixujeme ponorným mixérem (kdo nemá, použije klasický mixér). Omáčku
přecedíme, podle potřeby zahustíme hladkou moukou (asi 1 lžíce) rozmíchanou ve
smetaně a dochutíme solí, případně octem. Pokud použijeme k vaření masa tlakový
hrnec (výrazně zkrátí dobu vaření), vody na lák dáme podstatně méně (asi
polovinu).
Žádné komentáře:
Okomentovat