28. května 2012

Zapečené lasagne se špenátem

300 g lasagní (asi 16 plátků), 2 lžíce olivového oleje ,3-4 stroužky drceného česneku,cibule nakrájená najemno ,250 ml smetany na šlehání ,800 g špenátu (zmrazeného hrubě sekaného nebo čerstvého) ,špetka strouhaného muškátového oříšku ,sůl a mletý pepř ,lžička sušeného oregana ,100 g hrubě strouhaného tvrdého sýra ,(gouda, čedar, ementál) ,100 g bílého jogurtu ,50 g strouhaného parmezánu ,30 g rozpuštěného másla ,200 g mozzarelly nakrájené na plátky                      

Lasagne připravíme podle návodu na obalu. Na oleji zpěníme česnek a cibuli, zalijeme smetanou, uvedeme do varu a na mírném plameni vaříme, až smetana zhoustne. Připravíme si špenát a vmícháme ho do smetany. Použijeme-li čerstvý špenát, nejdříve ho omyjeme a spaříme vařící vodou. Necháme okapat a nahrubo nasekáme. Mražený špenát nerozmrazujeme, ale rozpouštíme ve smetaně na sporáku. Podusíme, osolíme a okořeníme.Nakonec vmícháme strouhaný sýr a jogurt a odstavíme. Zapékací misku vymažeme olejem. Na dno dáme vrstvu uvařených a scezených lasagní, překryjeme třetinou špenátové náplně, posypeme trochou strouhaného parmezánu a střídavě vrstvíme až do vyčerpání všech ingrediencí. Poslední vrstvu budou tvořit lasagne, které pokapeme trochou rozpuštěného másla a poklademe plátky mozzarelly. Pečeme v předehřáté troubě při 180-200 stupních asi 30-40 minut, až se na povrchu udělá zlatá kůrčička. Po upečení krájíme na porce a podáváme.
Tip : Pečlivě nastudujte návod na obalu již při koupi lasagní, některé jsou již předvařené a vaří se jen pár minut, některé se nevaří vůbec. 


Žádné komentáře:

Okomentovat