28. května 2012

Šašlik /kuŕeci/

kuřecí maso čisté bez kostí,celou větší cibuli, sůl, pepř, jakékoliv koření "co dům dal",ocet, vodu, 10 špízových jehel
na přílohu : 10 ks rajčat, 2 velké cibule
Kuřecí maso nakrájíme na kousky velikosti většího ořechu a přidáme nadrobno nasekanou cibuli. Vše vložíme do mísy a ručně silou promačkáme. Vzniklou šťávu v míse ponecháme. Přidáme sůl, pepř a jakékoliv další koření a vše zalijeme octem smíchaným s vodou v poměru 1:1. A opět ručně promačkáme. Směs necháme přes noc v ledničce uležet.Takto připravené maso napichujeme postupně na špízové jehly (dnes se na Kavkaze místo mečů používají ploché jehly - šampury). Jehly klademe na rozpálený gril a maso průběžně poléváme hodně koncentrovanou octovou vodou, která dá masu výbornou chuť a zároveň hasí vzniklé plameny. Po upečení šašlik ponecháme na jehlách a jako přílohu můžeme zvolit na kolečka nakrájenou cibuli a rajčata.

Žádné komentáře:

Okomentovat