11. května 2012

Pikantni pomazánka na chlebíčky

250 g českého salámu, kyselá okurka, cibule, 100 g majonézy
nálev:  lžíce oleje, lžíce octa,  lžíce kečupu, 1,5 lžíce hořčice, 0,5 lžice worchestrové omáčky (necháme projít varem)

Salám, okurku, cibuli umeleme, přimícháme majonézu a tuto směs přidáme do vychladlého nálevu. Je to vynikající pomazánka.Nejlíp chutná na chlebíčkách s polosuchým nebo suchým salámem. Ale dá se jíst i s rohlíkem.

Pikantní pomazánka ála celer

1 kg celeru, 8 stroužků česneku, citronová šťáva (citron nebo lemonka), 250 ml majolky, 0,3 l vody
Očištěný celer zakapeme citronem a dáme do vody, aby nezčernal. Na   struhadlo   nakapeme   citronku a nastrouháme celer střídavě   s očištěným česnekem. Průběžně kapeme na struhadlo citronku. Na závěr přidáme celou majolku a vidličkou promícháme. Necháme odstát v chladu 20 minut. Podáváme s bílým pečivem.

Pikantní mrkvová pomazánka

3 obdélníčky  měkkého  taveného sýra (150-180 g),  2 větší mrkve, 5 stroužků česneku,lžice Flory
Mrkev nastrouháme na jemné nudličky přidáme tavený sýr, lžíci Flory a rozmačkaný česnek, vše dohromady ušleháme elektrickým šlehačem nebo rozmačkáme vidličkou a spojíme v jemnou hmotu.

Pepkova pomazánka

150 g tresčích jater, 100 másla, 125 ml mléka, cibule, 20 g hrubé mouky, sůl, pažitka, citron
Z mléka a mouky uvaříme hustou kaši. Tresčí játra utřeme s máslem a po lžičkách přidáváme vychladlou kaši. Nakonec přidáme jemně usekanou cibuli, pažitku, citronovou šťávu a vše promícháme. Podle chuti osolíme.

Pažitkové žervé

tavený sýr, povolené máslo, sůl, mletý pepř, pažitka
Vše dobře vymícháme a na závěr přidáme  jemně posekanou pažitku.

Mozaiková pomazánka

200 g margarínu, 100 g taveného nízkotučného sýra, 2 lžíce sterilovaného hrášku, 2 lžíce červené cibule, lžíce strouhané mrkve, lžíce strouhaného křenu, svazek ředkviček, pažitka
Vyšleháme nebo dobře utřeme margarín se sýrem a přidáme postupně všechny druhy očištěné a posekané zeleniny.Ty nám ochutí a zárověn obarví pomazánku. Potíráme pečivo nebo pomazánkou   plníme   čerstvou   papriku, vše zdobíme ředkvičkami a pažitkou. Velmi jemná a plná vitamínů.

Jednoduchá česneková pomazánka na chlebíčky

pomazánkové máslo bez příchuti, 1-2 stroužky česneku, 2 lžičky majolky
Do pomazánkového másla dáme utřený česnek, přidáme majolku a utřeme. Mažeme na chlebíčky a zdobíme nejlépe loveckým salámem, červenou a zelenou paprikou. Pomazánka slouží jako základ na chlebíčky nebo jednohubky.

Česneková pomazánka s tymiánem a brusinkami


200 g tvrdého sýra (nejlépe uzený Eidam), 150 ml majonézy (tatarky, kysané smetany nebo bílého jogurtu), 3-6 stroužků česneku, tymián, kremžská hořčice, brusinky (jeřabiny, rybíz)

Sýr najemno nastrouháme. Přidáme majonézu v množství podle žádoucí konzistence. Česnek prolisujeme a přimícháme. Přidáme tymián, nejlépe mírné rozetřený. Podle chuti přidáme asi lžičku hořčice. Mažeme na jednohubky nebo chlebíčky.Zdobíme kuličkami zavařených brusinek (jeřabin) nebo jiného drobného ovoce.

Čertova pomazánka

velký uzenáč nebo uzená makrela, 50 g majolky, 2 natvrdo vařená vejce, sladkokyselá okurka, paprika sterilovaná v oleji, kousek cibule, hořčice, citrónová šťáva, sůl
Rybu   pečlivě vykostíme, zbavíme kůže a maso spolu s vejci, cibulí a okapanou paprikou umeleme. Směs spojíme majonézou, přidáme na kostičky nakrájenou okurku, ochutíme hořčicí, citronovou šťávou a solí. Necháme proležet.

Křenová pikantní pomazánka


větší křen, 150 g měkkého salámu, pomazánkové máslo, měkký sýr, majonéza, lžíce pikantní hořčice, koření vegeta, mletý pepř, sůl
Máslo utřeme s měkkým sýrem, hořčicí a majonézou. Přidáme jemně nastrouhaný křen a pomletý salám. Promícháme, ochutíme kořením, podle chuti osolíme.

Pomazánka na chlebíčky z brambor


250 g vařených brambor, cibule, 2 kyselé okurky, 50 g másla, 3 lžíce majonézy, mletý pepř, sůl
Brambory rozmixujeme s máslem. Ostatní suroviny drobně nakrájíme a vše smícháme, osolíme, opepříme. Mažeme na veku, zdobíme jenom zeleninou nebo i šunkou.

Tvarohová pomazánka s medem


250 g tvarohu ušleháme se 2-3 lžícemi sladké smetany nebo kondenzovaného. mléka a citrónovou šťávou. Vmícháme 2 lžíce medu a 2 jablka nebo 2-4 mladé mrkvičky jemně nastrouhané.     


Sladká tvarohová pomazánka


Utřeme 50 g moučkového cukru se 2 žloutky, přidáme 250 g tvarohu, 50 g rozinek a 100 g sekaných ořechů. Lehce vmícháme sníh ze 2 bílků. Podáváme s piškoty nebo sušenkami.

Sladká pomazánka s medem a jablky


150 g Lučiny, 2 jablka, 3 lžičky medu, 2 lžičky kakaa, špetka mleté skořice
Lučinu našleháme se strouhanými jablky, ochutíme medem, kakaem a skořicí.

Kuřecí pomazánka s jablky a křenem


250 g vařeného (pečeného) kuřecího masa, 50 g pomazánkového másla, 2 jablka,5 lžic majonézy, lžička strouhaného křenu, 0,5 lžičky citrónové šťávy, mletý pepř, sůl
Maso drobně nakrájíme nebo umeleme. Máslo umícháme s majonézou, křenem a nastrouhanými jablky. Ochutíme pepřem, solí a citrónovou šťávou. Přidáme maso, promícháme a mažeme na chleba. Můžeme posypat čerstvým nasekaným koprem. 



Ďábelská hovězí pomazánka


200 g hovězí konzervy, 100 g tvrdého sýra, 100 g majonézy, 100 g čerstvých paprik,80 g cibule, 2 stroužky česneku, 2 feferonky, pepř, sůl
Majonézu dáme do mísy, přidáme jemně nasekané hovězí maso, nastrouhaný sýr, nakrájené papriky, cibuli, česnek utřený se solí, 2feferonky, opepříme a dobře promícháme.

Kuřecí pomazánka s křenem


200 g vařeného nebo pečeného kuřecího masa umeleme společně s cibulí. Promícháme  s  lžičkou nastrouhaného křenu,  nastrouhaným vařeným vejcem, lžící hořčice a 2 lžícemi rostlinného oleje. Dochutíme mletou paprikou, pepřem, solí.

Pomazánka z kedluben


2 kedlubny najemno nastrouháme a smícháme se 2 sýry Lučina. Přidáme 2 lžíce mléka, lžičku petrželové natě a pažitky, sůl a 0,5 lžičky ml. kmínu a promícháme.

Kapustová pomazánka


300 g vařené kapusty,  malá cibule,  lžička pikantní hořčice, lžička sardelové pasty,30 g másla, šťáva z 0,5 citronu, mletý pepř, sůl
Kapustu uvaříme, odstraníme žebra, drobně nasekáme a promícháme s drobně nakrájenou cibulí. Máslo utřeme s hořčicí, sardelovou pastou, citrónovou šťávou a smícháme s kapustou. Podle chuti osolíme, opepříme a mažeme na tmavý chléb.

10. května 2012

Pomazánka s mrkví


1 syrová mrkev, 2-3 stroužky česneku, 100 g měkkého salámu, 100 g sýra Eidam, 2 natvrdo uvařená vejce, 0.5 sklenice majonézy (125 g), sůl
Sýr a mrkev jemně nastrouháme, salám nakrájíme na nudličky, vejce na kostičky. Přidáme prolisovaný česnek, majonézu, podle potřeby osolíme. Mažeme na chleba, pečivo.

Pomazánka z cukety


Oloupanou cuketu nastrouháme a na ohni vydusíme ze šťávy. Necháme okapat na sítu, zbytek vody vymačkáme. Přidáme olivový olej, mletý pepř, sůl, vinný ocet a 2 palice rozetřeného česneku. Dochutíme solí a mažeme na chléb s máslem nebo podáváme jako přílohu k masu.

Ředkvičková pomazánka se syrem


2 máslové tavené sýry, 80 g másla, 0,5 cibule, 2-3 svazky ředkviček, sůl
Máslo utřeme se sýry, přidáme jemně nakrájenou cibuli a nastrouhané ředkvičky. Podle chuti osolíme. Mažeme na krajíčky veky, pečiva a hustě sypeme pažitkou.

Ředkvičková pomazánka s tvarohem


150 g nastrouhaných ředkviček, 150 g tvarohu, 100 g másla, pažitka, sůl
Tvaroh utřeme s máslem a jemně nastrouhanými ředkvičkami. Osolíme podle chuti, přidáme nakrájenou pažitku.

Drožďová pomazánka se zeleninou


20 g droždí, 60 g másla, malá cibule, rajče, 2 zelené papriky,  vejce, hořčice, sardelová pasta, pepř, sůl
Máslo vymícháme do pěny, přidáme nastrouhané droždí, jemně pokrájenou cibuli, hořčici, sardelovou pastu (podle chuti), uvařené posekané vejce, nastrouhané rajče a posekanou papriku. Vše dobře promícháme a dochutíme solí a pepřem.

Chalupářská zeleninová pomazanka


300 g mrkve, 300 g petržele, cibule, 0,5 celeru, 2 lžíce hořčice, 2 majonézy, sůl
Zeleninu jemně nastrouháme, cibuli drobně nakrájíme, osolíme, vmícháme hořčici a majonézu. Mažeme na chlebíčky, ozdobíme šunkou, vařenými vejci, okurkou, paprikou, nastrouhaným sýrem, podle možnosti a chutě.

Šunková pomazánka s křenem


150 g šunky, 1 žervé sýr, 2 lžíce mléka, majonéza, strouhaný křen (podle chuti), sůl
Sýr rozmícháme s mlékem a trochou majonézy. Vmícháme umletou šunku a jemně nastrouhaný křen. Podle chuti osolíme.

Olivová pomazánka


balíček černých oliv bez pecek, sardelová pasta, kuřecí maso (asi 1/4 kuřete), cibule, 50 g Balkánského sýra, lžička pikantní hořčice, pomazánkové máslo, pepř 
Olivy, pastu, maso a cibuli rozmixujeme, smícháme s nastrouhaným sýrem, hořčicí a pomazánkovým máslem.

Brokolicová pomazánka


Brokolici, rozdělenou na růžičky, krátce povaříme, přelijeme studenou vodou. Okapanou smícháme s brynzou, uvařeným vejcem a trochou majonézy.

Pomazánka na topinky


1 kg rajčat, 500 g cibule, 3 větší jablka,  lžička kari koření ,lžička sójové omáčky, lžička mletého pepře, 6 stroužků česneku, šálek cukru (asi 200 g), šálek octa (2 dl), lžíce mleté pálivé papriky, 2 lžíce soli
Zeleninu pokrájíme, přidáme ostatní přísady a rozvaříme na kaši. Horké plníme do předehřátých skleniček a uzavřeme.

Křenová pomazánka se sardelovou pastou

60 g smetanového sýra,  lžička sardelové pasty, několik kapek worcesteru,  lžička nastrouhaného křenu, natvrdo vařené vejce

Smetanový sýr vymícháme společně se sardelovou pastou a worcesterem do hladkého krému. Zamícháme jemně nastrouhaný křen, promícháme. Mažeme na krajíčky veky, sypeme nasekaným vajíčkem a ozdobíme petrželkou.

Křenová pomazánka s mrkví


2 díly nastrouhaného křenu, díl nastrouhané mrkve, majonéza, sůl
Zeleninu jemně nastrouháme, promícháme a spojíme s majonézou. Podle chuti osolíme a mažeme na rohlíky. Zdobíme půlkami vlašských ořechů.

Zeleninová pomazánka s tvarohem


2 malé syrové mrkve, 2 jablka, lžíce mléka, 250 g tvarohu, sůl

Mrkev nakrájíme na kolečka, oloupaná jablka na kostky.
Rozmixujeme s mlékem na kaši. Po částech do mixéru přidáváme tvaroh a osolíme. Do pomazánky můžeme zamíchat i 150 g jemně nakrájené šunky. Mažeme na krajíce tmavého chleba a ozdobíme nasekanou zelenou petrželkou.

Játrová pomazánka z jatrovek


2 játrovky (celkem asi 250 g), sklenička kečupu, středně velká cibule, 4 hrsti nadrobno nakrájeného hlávkového zelí, sůl, mletý pepř
Játrovky rozmačkáme vidličkou a utřeme s kečupem. Přidáme nakrájenou cibuli a nakrájené zelí, promícháme, podle chuti osolíme a okořeníme. Necháme chvíli odležet. Mažeme na chléb, zdobíme plátky vajíčka a sterilované okurky.

Ostrá mrkvová pomazánka


150 g tvrdého salámu (turistického), 150 g tvrdého sýra, středně velká syrová mrkev, majonéza, velká lžíce hořčice, trochu pálivé pomazánky Harisa, špetka mletého pepře, sůl
Salám a sýr nastrouháme na hrubém struhadle, mrkev na jemném a společně promícháme. Majonézu smícháme s hořčicí, Harisou, osolíme, opepříme a vmícháme do zeleniny.

Okurková pomazánka


250 g měkkého tvarohu, 100 g hrubě nastrouhané salátové okurky, drobně nasekaný kopr,stroužek česneku, 0,5 větší cibule, sůl
Tvaroh osolíme, vmícháme kopr, utřený česnek, drobně nakrájenou cibuli a nastrouhaný okurek. Promícháme a necháme proležet. Česnek můžeme podle chuti i přidat.

Celerová rýchla pomazánka


Oloupaný syrový celer jemně nastrouháme a ihned promícháme se zakysanou smetanou. Vmícháme nastrouhaná vejce, jemně nakrájenou cibulku. Osolíme, opepříme bílým pepřem a dochutíme trochou citrónové šťávy. 

Falešná humrová pomazánka dla strejdy


2 uvařené mrkve, uvařený celer, 150 g strouhaného sýra, 150 g měkkého salámu, 2 kyselé okurky, malá majonéza
Zeleninu jemně nastrouháme, promícháme s nastrouhaným sýrem, salámem, okurkou a majonézou. Mažeme na chleba, veku, zdobíme na kolečka nakrájenou cibulkou.

Pomazánka z červeného zelí


sklenička červeného zelí, 200 g měkkého salámu (dietní, Gothajský), 3 vařená vejce, zakysaná smetana, majonéza, mletý pepř, sůl

Vejce a salám nastrouháme na hrubém struhadle. Zelí propláchneme přes cedník a okapané nakrájíme na malé kousky. Promícháme se salámem a vejci, spojíme zakysanou smetanou a majonézou. Osolíme, opepříme, necháme chvíli odležet. Mažeme na plátky veky, ozdobíme petrželkou.

Mrkvová pomazánka s Lučinou


4 mrkve, menší cibulka, 2 sýry Lučina, majonéza, citrónová šťáva, pepř, sůl
Mrkev jemně nastrouháme, šťávu slijeme, pokapeme citronem, cibuli nakrájíme nadrobno a smícháme s majonézou a sýry. Osolíme, opepříme a mažeme na chleba nebo veku. Zdobíme šunkou, salámem.

Zelná pomazánka z Gothajem


malá sklenka sterilovaného zelí, 2 středně velké cibule, 300 g salámu (Gothajský, apod.),3 smetanové tavené sýry, 2 natvrdo uvařená vejce, 2 tatarské omáčky (malé), pepř, sůl
Sýry rozetřeme s tatarskou omáčkou, zelí necháme okapat a nakrájíme na menší kousky. Salám, vejce i cibuli nakrájíme na kostičky, vše společně promícháme, osolíme a opepříme.

Pomazánka z tresčích jater a másla


100 g tresčích jater, 100 g másla, 2 vejce natvrdo, malá cibule, citrónová šťáva, sůl
Máslo utřeme do pěny, přidáme nasekaná tresčí játra, jemně nasekanou cibuli. Promícháme, pokapeme citronem, osolíme a vmícháme nasekaná vejce. Mažeme na chlebíčky, zdobíme zelenou paprikou nebo pažitkou.
   

Pomazánka z ředkviček


3 lžičky sardelové pasty, 100 g majonézy, 2 lžíce mléka, 2 vařená vejce
Majonézu zředíme mlékem, vmícháme sardelovou pastu. Mažeme na chlebíčky, zdobíme drobně nasekanými vejci, petrželkou kudrnkou.

9. května 2012

Valašské vepřové maso na houbách


400 g vepřového masa z kýty, sůl, mletý pepř, 40 g sádla, 150 g čerstvých hub, 20 g hladké mouky, 1 lžička másla, ocet, cukr, 2 dl kyselé smetany, kopr

Maso nakrájíme na tenké plátky, které zlehka naklepeme, osolíme, opepříme a z obou stran opečeme v rozpáleném sádle do měkka. Přidáme očištěné houby nakrájené na plátky, podlijeme a udusíme do měkka. Nakonec šťávu zahustíme moukou a dochutíme máslem, octem cukrem, kyselou smetanou a nadrobno posekaným koprem.

Talava kebáb - sojové maso v těstíčku na jehle


sojové maso balení plátků, koření a přísady, 4 velké cibule, 0,5 kg větších hub (žampióny), 3 žloutky, trochu papriky a hladké mouky, tuk na smažení
těstíčko :
130 g hladké mouky, žloutek, 3 lžíce husté smetany, mléko


Přípravu sojového masa : Do cca 2 l studené vody vsypeme 1 až 2 pytlíky sojových plátků (stejný postup platí i pro nudličky či kuřecí plátky), přidáme 2 kostky zeleninového vývaru, sojovou omáčku, maggi a případně i nějakou ostřejší pochutinu. To vše uvedeme do varu a necháme cca 15 min.projít varem. Pak maso vyklopíme do cedníku a necháme okapat. Nic z něj nevytlačujeme!
Z mouky, žloutku a mléka připravíme těstíčko, necháme cca 15 min. odležet a pak řádně prohněteme s trochou mouky a hustou smetanou.Tence je vyválíme a vychladíme. Maso nakrájíme na menší kousky a obalíme v červené paprice. Houby nakrájíme na plátky, cibuli překrojíme na poloviny a naloupeme po vrstvách. Na jehly navlékáme střídavě maso, cibuli a houbu, maso, cibuli atd. pak výsledek zabalíme do již připraveného těstíčka, lehce poprášíme moukou a potřeme rozšlehaným žloutkem. Osmažíme v nadbytku oleje do křupava a zlatohněda. Necháme okapat a podáváme.
Poznámka :
Pro odpůrce sojového masa - lze použít i vepřové nebo skopové. To pak stačí trošku povařit a zbytek je pak již stejný. 

Krabí pomazánka s celerem


balíček krab. tyčinek, cibule, sterilovaný celer (musí být ten nastrouhaný na vlasy),sklenička jogurtového krému Yofresh, mletý pepř, citrónová šťáva, sůl

Krabí tyčinky a cibuli jemně nakrájíme. Smícháme s okapaným sterilovaným celerem. Osolíme, opepříme, spojíme s jogurtovým krémem, dochutíme podle potřeby citrónovou šťávou. Krajíčky chleba namažeme pomazánkou, ozdobíme plátky natvrdo uvařeného vejce, kouskem plátkového sýra a snítkem petrželky.

Krabi tyčinky s kečupem


balíček krab. tyčinek, lžíce kečupu, lžíce citrónové šťávy, 100 g majonézy, sójová omáčka (worcester nebo jiná pikantní omáčka), mletý pepř, sůl
Majonézu smícháme s kečupem, citrónovou šťávou, dochutíme omáčkou, pepřem, solí. Vmícháme nadrobno nakrájené tyčinky a necháme proležet v chladu.

Sardinková pomazánka s hořčici


200 g pomazánkového másla, krabička sardinek v oleji, 2 vařená vejce, drobně nakrájená cibule, hořčice, sůl
Rybičky rozmačkáme vidličkou a utřeme společně s pomazánkovým máslem, přidáme na hrubém struhadle nastrouhaná vejce, cibulku, podle chuti hořčici a sůl.

Rybí pomazánka s lučinou


1 sýr Lučina, krabička sardinek v oleji, cibule, stroužek česneku, lžička hořčice, sůl
Cibuli drobně posekáme, česnek utřeme se solí a přidáme k sardinkám. Vmícháme Lučinu s hořčicí a vše lehce promícháme. Chutná na čerstvém pečivu.

Humrová pomazánka ze sardinek


krabička sardinek, kousek nastrouhaného celeru, mrkve, petržele, lžička hořčice, 2 lžíce majonézy, lžíce bílého jogurtu, mletý pepř, citrónová šťáva, sůl
Sardinky rozmačkáme, smícháme s nastrouhanou zeleninou. Přidáme hořčici, majonézu, jogurt, osolíme, opepříme, dochutíme citrónovou šťávou a promícháme. Mažeme na veku, zdobíme pokrájenou cibulí.

Pikantní pomazánka z ryb v tomatě


krabička ryb v tomatě, malá sklenička sterilovaného celeru,  cibule, 15 g majonézy, worcester, citrónová šťáva, cukr, mletý pepř, sůl
Vykostěné rybičky rozmačkáme, vmícháme majonézu, ochutíme citrónovou šťávou, cukrem, pepřem, solí a vyšleháme. Vmícháme drobně nakrájenou cibuli a celer.

Pomazanka z kaviaru

Utřeme stejný díl taveného smetanového sýra, zakysané smetany a kaviáru. Lehce osolíme, okořeníme mletým bílým pepřem a mažeme na jednohubky.

Lososová pomazánka s Lučinou


100 g sýra Lučina, 50 g másla (Perla, Flora), 50 g lososové drtě
Máslo vyšleháme se sýrem, promícháme s lososovou drtí. Ozdobně nastříkáme na slané sušenky nebo plátky rohlíků, ozdobíme kouskem citronu a zelenou petrželkou.

Pomazánka z uzené makrely


uzená makrela, 2 sýry Lučina, sardelová pasta,  lžíce mléka, sůl
Sýry utřeme s mlékem a sardelovou pastou, vmícháme drobně nakrájenou (utřenou) makrelu. Podle chuti osolíme.

Krabí pomazánka se sýrem


250 g krab.tyčinek, pomazánkové máslo, tavený sýr, 2-3 lžíce majonézy, středně velká cibule, pepř, sůl
Máslo utřeme se sýrem, majonézou, přidáme jemně nasekané krabí tyčinky, jemně nakrájenou cibuli. Podle chuti osolíme a opepříme.

Krabí pomazánka s vejci


250 g krab. tyčinek, 2 vařená vejce, majonéza (nebo tatarská omáčka), sůl
Tyčinky jemně nasekáme, vejce nastrouháme, vše spojíme majonézou a podle chuti osolíme.

Nejrychlejší česneková pomazánka na chlebíčky


Nastrouhejte jemně sýr – cihlu, přidejte nalisovaný česnek, tatarskou omáčku a promíchejte. 

Ostrá sýrová pomazánka


Ušleháme 150 g měkkého tvarohu se 3 lžícemi mléka, přidáme sladkou mletou papriku podle chuti, drobně nasekané 2feferonky nebo chilli koření, 100 g jemně nastrouhaného tvrdého sýra, 50 g hrubě nastrouhané Nivy, osolíme a dobře promícháme.

Ďábelská pomazánka z hovězí nebo vepřové konzervy


Umeleme maso z 1 hovězí nebo vepřové konzervy ve vlastní šťávě spolu s velkou cibulí, 2 stroužky česneku a 4 pálivými papričkami (můžeme dát i míň, pokud nemáme rádi opravdu velmi pálivou chuť). Vše promícháme se 100 g tvrdého strouhaného sýra a majonézou podle chuti. Mažeme na chleba, veku a zdobíme zeleninou.

Pomazánka z vepřového masa


konzerva „Vepřové ve vlastní šťávě“, lžíce hořčice, lžíce kečupu,  lžíce sójové omáčky, pár kapek koření Tabasco, 2 stroužky česneku, mletý pepř
Vepřové z konzervy jemně nasekáme (můžeme použít i robot). Česnek utřeme nebo prolisujeme a společně s ostatními přísadami zamícháme do masové směsi. Podle chuti dochutíme pepřem. Mažeme na krajíce na sucho opečeného chleba.

Ďábelská pomazánka se salamu


200 g měkkého salámu, natvrdo uvařené vejce, 2 sterilované okurky, drobně nakrájená cibule, 1-2 feferonky

Do větší mísy nastrouháme salám, vejce, okurky, přidáme nakrájenou cibuli a drobně nakrájené 2 feferonky. Svaříme 0,5 lžičky octa, lžíci kečupu, 2 lžíce hořčice, ochutíme 0,5 lžičkou cukru a 0,5 lžičkou mletého pepře. Necháme vychladnout a promícháme s nastrouhanou směsí. Mažeme na chlebíčky, jednohubky.

Falešný tatarák


150 g měkkého salámu (mletého) nebo čajovky, cibule nakrájená nadrobno, kečup, trocha piva, žloutek, trocha gril. koření, pálivá paprika, pepř, sůl
Vše smícháme jako klasický tatarak a mažeme na topinky. 

Havířská pomazánka


100 g tvarůžků, 125 g měkkého tvarohu, cibule, mletá sladká paprika, pepř, sůl
Tvaroh utřeme s mletými (nebo vidličkou rozmačkanými tvarůžky, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a okořeníme. Zředíme pivem na potřebnou hustotu, osolíme a dobře promícháme. Mažeme na chleba, zdobíme kolečky cibule.

Gaspačo pomazanka


Umeleme 200 g špeku, velkou cibuli, paličku česneku, kyselou okurku, přidáme malý rajský protlak,  lžíci hořčice, pepř a sůl podle chuti. Promícháme, mažeme na chleba nebo topinku. 

Křenová pomazánka se sýrem


díl jemně nastrouhaného křenu, dva díly nastrouhaného tvrdého sýra, tatarská omáčka
Smícháme sýr s křenem a spojíme s tatarskou omáčkou, které má být objemově tolik jako míšenina křenu a sýra. Pro zpestření vmícháme nasekanou pažitku nebo nať z cibulky.

Syrová blesková pomazánka

50 g majonézy, 50 g krémového sýra žervé, 100 g ementálu, 70 g oloupaných jablek,citrónová šťáva, sůl

Majonézu promícháme s krémovým sýrem, přidáme nastrouhaný ementál a jablka, několik kapek citrónové šťávy a špetku soli. Vše zlehka promícháme. Mažeme na kolečka rohlíku, bílé pečivo. Nakonec můžeme posypat sekanými ořechy.


Zeleninová blesková pomazánka

3 červená rajčata, 3 zelená rajčata, 2 zelené papriky, třetina hlávky zelí,  menší cibule,2 PL stolního oleje, citrónová šťáva, cukr, sůl
Rajčata, papriky a hlávkové zelí semeleme na masovém strojku, přidáme jemně nakrájenou cibuli, stolní olej, citrónovou šťávu, trošku cukru a soli. Vše dobře promícháme a mažeme na máslem pomazaný tmavý chléb.


Blesková pomazanka z tuňaka


150 g tuňáka v oleji (konzerva), 150 g tvrdého sýra, 150 g husté nebo krémové smetany
Tuňáka v oleji drobně nasekáme nebo rozmixujeme. přidáme nastrouhaný tvrdý sýr, hustou krémovou smetanu a vše promícháme.

Mrkvová blesková pomazánka

200 g krémového sýra žervé, 2 PL smetany, 2 PL medu, 300 g mrkve, 200 g jablek, 5 cl přírodní pomerančové šťávy
Krémový sýr vyšleháme se smetanou a medem, postupně zašleháme jemně nastrouhanou mrkev, jablka a pomerančovou šťávu. Mažeme na bílé pečivo.

7. května 2012

Tvarůžková pomazánka s pivem


balíček tvarůžků, 100 g másla, 2 lžíce hořčice, cibule, špetka sladké nebo pálivé papriky
Máslo, tvarůžky a hořčici rozmixujeme, podle hustoty zředíme pivem. Vmícháme drobně nakrájenou cibuli, osolíme a okořeníme.

Majonézová pomazánka s křenem


Smícháme 100 g majonézy, 50 g strouhaného sýra, 3 lžíce strouhaného křenu, 1 nastrouhané jablko, špetku cukru, trochu citrónové šťávy, sůl.

Sýrová pomazánka s křenem jednoduše


140 g taveného sýra, 50 g rostlin. tuku, malý křen, pažitka, sůl
Změklé máslo našleháme se sýrem, přidáme jemně nastrouhaný křen, pažitku a dochutíme solí.

Pomazánka z rajského protlaků


malá konzerva rajského protlaku, celá palička česneku, 1/8 másla, sůl
Máslo utřeme s protlakem, přidáme prolisovaný česnek, osolíme a necháme v chladničce uležet.

Pomazánka Flamendr


250 g pomazánkového másla, 0,5 tuby sardelové pasty, 6 stroužků česneku, mletá paprika, pepř, sůl
Máslo promícháme se sardelovou pastou, utřeným česnekem, ochutíme paprikou (i pálivou), pepřem a solí podle chuti. Mažeme na topinky, zapíjíme pivem.

Tvarohová pomazánka se smetanou


1 tučný měkký tvaroh, 2,5 dl smetany na šlehání, 2-3 stroužky česneku, sůl
Tvaroh rozetřeme se smetanou, osolíme, přidáme utřený česnek a promícháme. Mažeme na topinky.


Mrkvová pomazánka s česnekem


6 mrkví, 6 stroužků česneku, 6 lžic mletých ořechů,  malá majonéza, sůl
Mrkev jemně nastrouháme, smícháme s česnekem utřeným se solí, ořechy a majonézou. Necháme v chladu alespoň 2 hodiny odležet. Mažeme na chleba, veku.

Pomazánka z jitrnic


2 jitrnice, 100 g másla, sladkokyselá okurka, hořčice, pepř, sůl
Máslo utřeme s hořčicí do pěny, přidáme obsah jitrnic a okurku nakrájenou na kostičky. Dobře promícháme, osolíme, opepříme a mažeme na tmavý chléb.

Rybičková pikantní pomazánka


krabička rybiček v tomatě, cibule, 2 feferonky, 2-3 lžíce kečupu, 2 lžíce majonézy
Rybičky utřeme s majonézou, vmícháme nakrájenou cibuli a 2 feferonky.

Celerová pomazánka se šunkovým salámem


200 g šunkového salámu (jemného kabanosu), 1 syrový celer, 2 kyselé okurky, malá tatarská omáčka, pepř, sůl
Na jemném struhadle nastrouháme celer, pokapeme citrónovou šťávou. Salám i okurky nastrouháme na hrubém struhadle, smícháme s celerem, tatarskou omáčkou, osolíme a opepříme podle chuti. Necháme v chladu uležet alespoň 30 minut.

Vařená tvarůžková pomazánka


1/8 l mléka svaříme, přidáme 1 balíček tvarůžků nakrájených nadrobno a mícháme, až se rozpustí. Přidáme 250 g tvarohu, hladce vymícháme, osolíme, okmínujeme. Přelijeme do sklenice a necháme ztuhnout.

Pomazánka z vepřové konzervy


vepřová konzerva, 100 g cibule, 6 stroužků česneku, majoránka, kmín, pepř, sůl
Maso z konzervy umeleme nebo rozmačkáme vidličkou, promícháme s drobně nakrájenou cibulí, utřeným česnekem, kořením a solí podle chuti. Mažeme na plátky chleba nebo topinky.

Nepravý mozeček


200 g vepřových škvarků, 150 g droždí, 60 g másla, 5 vajec, 2 cibule, kmín, pepř, sůl

Zpěníme na másle drobně nakrájenou cibuli, přidáme rozdrobené droždí, když začne růžovět, vmícháme škvarky, kmín, podle chuti pepř a sůl. Do horké směsi rozklepneme vejce a mícháme až pomazánka zhoustne. Mažeme na plátky chleba, veky, sypeme zelenou petrželkou.

Topinková pomazánka se syrem


10 lžic vepřových škvarků, 2 trojúhelníčky sýra, 2 vejce, polévkové koření, sůl
Na pánvi rozpustíme trochu másla a rozehřejeme drobně nakrájené škvarky. Přidáme sýr, mícháme do rozpuštění. Vyklepneme vejce, pokapeme polévkovým kořením a občas promícháme. Mažeme na topinky.

Zeleninová letní pomazánka


1,5 kg rajčat, 500 g červených paprik, 500 g cibule, 5 stroužků česneku, 5 feferonek
Zeleninu pomeleme, přidáme 65 g cukru, 65 g soli, 1/4 litru octa, 1/4 litru oleje a dusíme hodinu i více. Do vychladlé směsi nastrouháme křen a vmícháme 1 celou sklenici pikantní hořčice.

Pomazánka Pigbelky


2 cibule, 6 stroužků česneku, 2 vejce, asi 1 dl kečupu, oregano, kari, sůl
Cibuli a česnek drobně nakrájíme a zpěníme na tuku. Přidáme kečup, povaříme a vmícháme vejce. Zahustíme strouhaným sýrem, okořeníme a osolíme podle chuti. Vychladlé mažeme na topinky, zdobíme zeleninou.

Pivařské smaženky


100 g tvrdého sýra, lžíce rostlinného tuku, 4 dl tmavého piva, lžíce hladké mouky, hořčice, worcester, sůl

Pivo prohřejeme, vmícháme nastrouhaný sýr, tuk, mouku, ochutíme hořčicí, worcesterem, solí. Vymícháme hustou kaši. Plátky chleba osmažíme na tuku po obou stranách, potřeme česnekem a pomazánkou. Naskládáme je na plech a krátce zapečeme. Hotové sypeme strouhaným křenem a sekanou petrželkou.

Vařená pikantní tvarůžková pomazánka


balíček tvarůžků, větší tavený sýr, středně velká cibule, lžička hořčice, 0,5 lžičky sladké papriky, špetka pálivé papriky, špetka drceného kmínu, sůl

Do menšího kastrůlku dáme 1/2 dl vody, na kostičky nakrájené tvarůžky a sýr. Na ohni mícháme, až se vše rozpustí. Pokud je směs hustá, zředíme ji trochou vody. Ochutíme hořčicí, kořením, podle potřeby i osolíme. Necháme vychladnout a vmícháme jemně nakrájenou cibuli. Mažeme na veku, toast. chléb.

Brynzová pomazánka s ořechy


balíček brynzy, 100 g másla, 100 g mletých ořechů
Vyšleháme do pěny brynzu s máslem, vmícháme mleté ořechy. Mažeme na chlebíčky, zdobíme červenou kapií.

Jihočeská pochoutka


2 Jihočeské sýry, 1/8 másla,  vejce natvrdo,  cibule, 2 stroužky česneku, mletá sladká paprika, sůl
Utřeme sýry s máslem, nastrouhaným vejcem a utřeným česnekem. Přidáme drobně nakrájenou cibuli, papriku a sůl podle chuti. Mažeme na topinky.

Pikantní škvarková pomazánka


750 g škvarků, velká sklenice leča (0,7 litru), protlak, 2 lžíce hořčice, 2 lžičky vegety, sůl, pálivá paprika, 6 vajec
Škvarky a lečo společně pomeleme, přidáme ostatní přísady, koření, vmícháme syrová vejce a hmotu povaříme. Vychladlou mažeme na chleby, nebo dáme do sklenic, sterilujeme a můžeme použít později.

Špeková pomazánka


250 g uzeného špeku, cibule, malý rajčatový protlak, pepř, sůl
Špek umeleme společně s cibulí, promícháme s rajčatovým protlakem, osolíme, opepříme. Mažeme na veku nebo chléb a posypeme jemně nakrájenými kyselými okurkami.

Drožďová pomazánka


200 g droždí, 100 g uzeniny, cibule, 4 vejce, kyselá okurka, lžička hořčice, worcester, sůl

Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájenou uzeninu a rozdrobené droždí. Mícháme až droždí začne vonět, zalijeme rozšlehanými vejci, ochutíme worcesterem, hořčicí, osolíme. Přidáme nakrájenou okurku a mícháme až se vejce srazí. Do hotové pomazánky vmícháme nasekanou pažitku, mažeme na chleba a posypeme strouhaným sýrem.

Pomazánka salamová


300 g měkkého salámu, 150 g tvrdého sýra, 3 natvrdo uvařená vejce, tatarská omáčka,4 stroužky česneku, špetka mleté papriky, sůl
Salám umeleme s česnekem, vmícháme nastrouhaný sýr, jemně nasekaná vejce. Promícháme s tatarskou omáčkou, ochutíme paprikou a solí.

Výborná pomazánka


250 g měkkého salámu, 3 tavené sýry, 3 vařená vejce, větší cibule, 0,5 sklenice sterilovaných okurek nebo papriky, 250 g tatarské omáčky
Sýry dobře umícháme s tatarskou omáčkou na hladkou hmotu, přidáme drobně pokrájená vejce, salám, cibuli a okurky. Promícháme, můžeme zředit trochou nálevu z okurek, dochutíme bílým pepřem. 

6. května 2012

Jednoduchá vaječná pomazánka


4 vařená vejce, 100 g pomazánkového másla, nastrouhaná cibule, 2 lžíce majonézy, mletý pepř, sůl, posekaná zelená petrželová nať
Žloutky vidličkou rozetřeme a v misce utřeme s máslem, cibulí, majonézou, osolíme a opepříme. Mažeme na chléb, pečivo a zdobíme nasekanými bílky a petrželovou natí.

Pravá škvarkova pomazanka


Do umletých škvarků dáme jemně nasekanou cibuli, osolíme, nastrouháme sladkokyselé okurky. Přidáme nadrobno nasekaná vejce natvrdo a trochu hořčice.

Chutná pomazánka


Pomazánkové máslo rozetřeme s trochou hořčice a tatarské omáčky. Mažeme na krajíčky veky, jednohubky. Můžeme vylepšit nasekaným vařeným vejcem, jemně nasekanou šunkou nebo šunkovým salámem.

Paštiková pomazánka


játrová paštika, 1 tavený sýr, 100 g másla, kari koření, pepř, sůl
Máslo utřeme s taveným sýrem, přidáme paštiku a opět utřeme. Dochutíme solí, pepřem a kari kořením.

Krůtí pomazánka


konzerva „Krůtí maso s vejci“, sterilovaný celer, cibulka, sklenička majonézy
Celer drobně nakrájíme, cibulku nastrouháme, maso z konzervy překrájíme a rozmačkáme. Spojíme s majonézou, přidáme trochu nálevu z celeru. Mažeme na chlebíčky, ozdobíme plátkem rajčete.

Vaječná pomazánka narýchlo


4 vejce natvrdo, 2 stroužky česneku, malá majonéza, mletý pepř, sůl
Vejce nastrouháme, smícháme s majonézou, prolisovaným česnekem, osolíme a opepříme.

Kvasnicová pomazánka s česnekem


150 g kvasnic, 100 g měkkého salámu, 2 vejce, cibule, stroužek česneku, pepř, sůl
Na oleji zpěníme cibulku, dáme kvasnice a mícháme, až zezlátnou a voní. Přidáme utřený česnek, salám nakrájený na kostičky, pepř a sůl.

Pekelná pomazánka


konzerva hovězího masa ve vlastní šťávě, 2 majonézy, 100 g tvrdého strouhaného sýra, velká cibule, 2 stroužky česneku, pálivá paprika, sůl
Všechny suroviny smícháme, podle chuti dokořeníme a mažeme na plátky chleba nebo veky.

Škvarkovo-kvasnicová pomazánka


70 g kvasnic, cibule, česnek, 1/4 hrnku mléka, 2 vejce, 2 bílky, 2 lžíce mletých škvarků, drcený kmín, majoránka, pepř, sůl
Kvasnice upražíme na oleji do světla, zároveň s nakrájenou cibulkou a česnekem (podle chuti). Přidáme mléko, vejce, bílky a mícháme do zhoustnutí. Odstavíme, přidáme mleté škvarky, osolíme, dochutíme kořením.


Česneková pomazánka s balkánským sýrem


10 stroužků česneku, pomazánkové máslo, 250 g balkánského sýra, malá majonéza
mletý pepř. Jemně nastrouhaný sýr smícháme s pomazánkovým máslem. Ochutíme prolisovaným česnekem, pepřem a zjemníme majonézou.

Pomazánka z olomouckých tyčinek


2 balíčky tyčinek, 1 tavený smetanový sýr, cibule, jablko, mletá paprika, sůl, pažitka
V misce vidličkou rozmačkáme tyčinky, umícháme se smetanovým sýrem, nastrouhanou cibulí a jablkem. Vmícháme nakrájenou pažitku. Osolíme, ochutíme paprikou, případně zředíme trochou piva. Podáváme s tmavým chlebem nebo slaným dalamánkem.

Tvarůžková pomazánka se salamem


balíček tvarůžků, 150 g másla, 50 g salámu, vařená vejce,  cibule
Máslo utřeme s nastrouhanými tvarůžky, přidáme nadrobno nakrájený salám, vejce, cibuli. Dobře promícháme a mažeme na krajíčky chleba nebo veky. Hustě posypeme pažitkou.

Flamendr


100 g olomouckých tvarůžků, 100 g Lučiny, cibule, lžíce másla, 4 lžíce piva, špetka mletého pepře,  malá sušená chilli paprička
Změklé máslo utřeme s pivem, Lučinou a pepřem do pěny. Přidáme rozemnutou papričku, drobně nakrájenou cibuli a tvarůžky důkladně rozmačkané vidličkou.

Ďábelská pomazánka


3 Hermelíny, 2 nožičky párků nebo kousek salámu, cibule, majonéza,  kysaná smetana, sůl, pepř, paprika, ďábelské koření

Hermelín nastrouháme na mrkvovém struhadle (aby se nám dobře strouhal, necháme jej 1 hodinu v lednici), párky a cibulku umeleme, přidáme k nastrouhanému Hermelínu, přidáme majonézu a kysanou smetanu, koření a promícháme. Pomazánkou potíráme plátky veky, přizdobíme kouskem zelené papriky, rajčetem, petrželkou.

Pomazánka Šmytec


Nastrouháme sýr Niva, utřeme s kouskem másla, přidáme drobně pokrájenou cibuli a trochu majonézy. Mažeme na rohlíky, zdobíme vlašským ořechem.

Smradľavá pomazánka


Jeden hodně uleželý Romadúr rozmačkáme s máslem, přidáme nastrouhaný česnek, sůl, papriku, chilli a rozetřeme. Mažeme na chleby, zdobíme rajčaty a paprikou.