28. května 2012

Kuřecí tažin s cibulí, olivami a kvašenými citrony

kuře o hmotnosti asi 1 kg,lžička šafránu,2 lžíce másla, 2 lžíce olivového oleje, 300 ml vody, sůl a mletý pepř,lžička mletého zázvoru,2 bobkové listy,špetka muškátového oříšku,4 cibule nakrájené na proužky,2 lžičky cukru krupice,lžíce medu,2 kysané citrony, nakrájené + 1 na ozdobu,2 hrsti červených oliv,hrst lístků čerstvého koriandru
Kuře omyjeme, očistíme, naporcujeme a poprášíme šafránem. V silnostěnném kastrolu rozehřejeme lžíci másla s olejem a ze všech stran na něm osmahneme porce kuřete, trvá to asi 5 minut. Osolíme a okořeníme a zalijeme vodou. Dusíme pod poklicí na mírném ohni přibližně půl hodiny.Nakrájenou cibuli povaříme asi 15 minut v menším množství oslazené vody, scedíme a necháme okapat. Měkké kuře vyjmeme z kastrolu, přendáme na mísu a přikryjeme alobalem. Do šťávy z kuřete přidáme zbylé máslo a med, okapanou uvařenou cibuli, kysané citrony a olivy. Promícháme a povaříme.Kousky kuřete přelijeme šťávou a ihned podáváme posypané lístky koriandru a ozdobené kysaným citronem. Tažin je marockým národním jídlem a můžete do něj použít i jiné maso než kuřecí nebo jen zeleninu. Svůj název toto jídlo získalo podle speciální nádoby s pokličkou (tajine), ve které se připravuje. 

Žádné komentáře:

Okomentovat