10. června 2013

Francouzská chřestová polévka s mandlemi

500 g omytého chřestu, malá cibule, 250 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce bílého vína, špetka čerstvě mletého bílého pepře, 50 g sekaných mandlí, 100 ml plnotučného mléka, sůl, cukr, špetka muškát. oříšku na dochucení

Omytý chřest oloupeme a spodní konce odřízneme (asi 3-4 cm). Slupky a odřezky vaříme asi 15 min v neosolené vodě. Oloupaný chřest necháme asi 10 min. "marinovat" v 1 litru vody, do které jsme přidali 1 lžičku cukru a 1 lžičku soli.Vodu, ve které jsme povařili odřezky, scedíme a uchováme. Cibulku nasekáme najemno, osmahneme na másle a zalijeme vínem. Přidáme vodu, ve které jsme vařili chřestové odřezky smetanu a necháme lehce provařit, potom rozmixujeme ponorným mixerem dohladka. Mandle opražímee nasucho na pánvi. Do polévky přidáme chřest nakrájený asi na 3cm špalíčky. Už nevaříme, jen necháme táhnout. ohcutíme solí, pepřem, cukrem a nakonec muškátovým oříškem. Mléko ohřejeme v mikrovlnce a šlehačem (dobře to jde ponorným mixérem) jej našleháme do pěny. Do talíře nalijeme polévku, přidáme mléčnou pěnu a opražené mandle.

Žádné komentáře:

Okomentovat