11. července 2016

Čočková polévka se slaninou a smetanou

200 g čočky,50 g slaniny,1 1/4 litru vody,40 g másla,50 g cibule,40 g hladké mouky,2 stroužky česneku,1/8 litru mléka nebo smetany,sůl, pepř
Čočku zalijete vodou tak, aby byla potopená a nechte máčet přes noc.Druhý den doplňte zbytek vody a čočku vaříte do změknutí. U čerstvé čočky stačí většinou půl hodiny. Je-li však čočka starší, může vaření trvat hodinu i déle. Když je čočka uvařená, osmahňete na másle nadrobno nakrájenou cibuli a na malé kousky nakrájenou slaninu, přidejte mouku a umíchejte růžovou jíšku. Zřeďte ji vývarem z čočky, přidejte uvařenou čočku a povařte ještě 20 minut. 5 minut před dovařením přidejte prolisovaný česnek, osolte, opepřete (okořeňte až před dovařením,aby čočka rychleji změkla) a těsně před dovařením zjemněte smetanou nebo mlékem. Můžete podávat samotnou polévku nebo např.s chlebem či na nudličky nakrájenou a na másle osmaženou žemlí.

Žádné komentáře:

Okomentovat