5. března 2013

Zapékané zelné špecle


250 g špeclí, sůl, pepř ,2 cibule ,200 g vařeného uzeného bůčku ,sklenice sterilovaného kysaného zelí ,4 lžíce ementálu, 3 žloutky ,6 lžic mléka ,3 lžíce strouhanky ,40 g másla nebo margarinu, lžíce mouky ,tuk na formu

Těstoviny uvaříme „al dente“. 1 cibuli usekáme, bůček nakrájíme na kostičky a rozpustíme na pánvi. Cibuli na něm krátce podusíme a přidáme sterilované zelí. Prudce několik minut podusíme. Případně přidáme trochu bílého vína. Nesmí se však utvořit žádná omáčka. Lehce ochutíme solí a pepřem. Do ohnivzdorné vymaštěné formy skládáme vrstvy těstovin, trochy sýra a zelí s masem. Poslední vrstvu tvoří těstoviny. Rozkvedláme mléko se žloutky, solí a pepřem a těstoviny tím přelijeme. Posypeme zbylým sýrem a strouhankou. Posázíme polovinou másla ve vločkách. V předehřáté troubě pečeme 25 minut při 225°C. Nyní nakrájíme druhou cibuli na kroužky, lehce je obalíme v mouce a smažíme na zbylém másle do zlatohněda. Tím posypeme nákyp.

Žádné komentáře:

Okomentovat