8. října 2012

Ořechový likér po domácku

1,2 kg zelených vlašských ořechů, 10 ks hřebíčku, kousek skořice, kůru z 1 pomeranče, 0,9 kg cukru, 0,9 l vody, 0,7 l 80 % konzumního lihu

Ořechy je potřeba nasbírat asi v polovině června, musí se dát propíchnout sirkou. Omyjememe je, nakrájíme na kolečka nebo rozčtvrtíme a nasypeme je do velké lahve od okurek. (Při krájení je potřeba použít gumové rukavice, jinak budete mít obarvené ruce asi tři týdny.) Ořechy zalijeme lihem a 0,45 l vody. Přidáme hřebíček, skořici a nastrouhanou kůru z pomeranče. Ořechy musí být ponořené. Láhev uzavřeme celofánem a necháme ji tři týdny na slunném místě. Občas se sklenicí zamícháme.Po třech týdnech obsah lahve přelijeme přes cedník, ořechy vyhodíme a přecezený likér ještě přelijeme přes jemné plátno. Povaříme 0,45 l vody s cukrem a po vychlazení přilijeme k likéru. Vše promícháme a nalijeme do lahví a zazátkujeme. Líkér by se neměl kazit protože jeho konečná koncentrace je přibližně 30 % osahu alkoholu. Likér má příjemně sladce hořkou chuť.

Žádné komentáře:

Okomentovat