9. října 2012

Domácí cinzano

1 a 1/4 kg krystalový cukr (jemnější), 3 a 1/4 litra vody, 45 dag oprané rýže, citron, 5 - 6 hřebíčků, 5 -7 dag hrozinek, muškátový oříšek postrouhaný, kávová lžička muškátového květu, 6 dag čerstvých kvasnic

Jemný krystalový cukr svarime s 3 a 1/4 litrem vody a necháme vychladnout. Vychladlý nalijeme do 5 litrové láhve se širokým hrdlem (od okurku, nebo sterilovaného zelí). Do lahve dame nejdrive ryzi a přidáváme ostatní přísady.Dobře umytý citron ostrouháme (kůru) a zbytek citronu pokrájíme na drobné kostečky nebo kolečka. Kvasnice rozdrobime. Pridame ostatni ingredience a vsechno dobre promichame. Lahev přikryjeme ubrouskem, nebo tenší utěrkou a převážeme a necháme to stát aspoň 6 týdnů v teple.Po 6 týdnech to zcedíme, stočíme do menší láhve a necháme to stát další 2 týdny. Pak to stačíme do lahví a můžeme podávat s ledem. Máte-li nějaké výročí, nebo oslavu a chcete mít hotové cinzano, musíte začít s přípravou 8 týdnů předem.

Žádné komentáře:

Okomentovat