14. listopadu 2011

Sekaná květáková pečeně

500 g mletého masa (vepřové i hovězí nebo jen vepřové), 0,5 menšího květáku, 5 PL strouhanky, trochu mléka, vejce, 5 PL sodové vody, cibule, 1 brambor, plnotučná hořčice, 2 - 4 stroužky česneku, koření Vegeta, mletá paprika, majoránka, drcený kmín, sůl

Očištěný květák uvaříme v menším množství vody nebo v páře do změknutí. Mleté maso dáme do misky, přidáme v mléce namočenou strouhanku, rozšlehané vejce se sodovou vodou, jemně nastrouhaný syrový brambor, pokrájenou cibuli, hořčici, prolisovaný česnek, koření a osolíme. Rukou dobře propracujeme a nakonec vmícháme květák rozebraný na malé růžičky. Z hmoty utvoříme rukama namočenýma ve vodě šišku, kterou vložíme do zapékací misky a v troubě za stálého podlévání horkou vodou a polévání vypečenou šťávou pečeme do změknutí.
Obdobným způsobem můžeme sekanou připravit i s předvařenou kapustou, kterou nadrobno pokrájíme nebo umeleme. Chceme-li získat svátečnější pokrm, můžeme sekanou pečeni libovolně naplnit. Postupujeme tak, že z hmoty vytvarujeme na prkénku posypaném strouhankou plát, který poklademe některou z následujících náplní: natvrdo uvařenými nebo míchanými vejci, párkem nebo plátky uzeniny, špalíčky sýra (např. eidamu, hermelínu, ementálu), sterilovanou okurkou, kapií. Sekaná výborně chutná i studená. Můžeme ji podávat pokrájenou na plátky jako součást obložených studených mís.
Doporučená příloha: bramborová kaše nebo opékané brambory, zeleninový salát. 

Žádné komentáře:

Okomentovat