13. července 2011

Pissaladiere - výborný pikantní koláč

těsto :4 3/4 hrnku nebělené bílé mouky,lžíce krystalového cukru,25 g čerstvých kvasnic, nebo 1 sáček sušených,1 3/4 hrnku mléka,2 lžíce olivového oleje ,2 lžičky soli,2 lžíce rozpuštěného másla
nádivka a obložení : 900 g cibule,3 lžíce olivového oleje, sůl, pepř2 snítky tymiánu,bobkový list,12 ančoviček, rozpůlených podélce ,12 Nicoise oliv, rozpůlených

Nasypat, nebo rozdrobit kvasnice na 1/2 hrnku vlažného mléka s cukrem a nechat je po 10min. vzejít. Přimíchat do nich ostatní ingredience a vypracovat v těsto tak dlouho, až není lepivé, ale je hladké a pružné. Je-li nutné, přidat více mouky.Přikrýt těsto navlhčenou utěrkou a nechat ho na teplém místě vykynout. Po 1 hodině nebo 1 1/2 hodině zplasknout těsto pomocí pěsti. Vytvarovat těsto do velkého plechu s nízkým okrajem.Předehřát troubu na 220°C.Stejnoměrně rozetřít cibuli na těsto. Nahoru poskládat diagonálně řady ančoviček s odstupem jejich délky a pak napříč poskládat další řady tak, aby společně tvořily tvar mřížky. Doprostřed kosodelníků položit půlku olivy. Nechat opět trochu nakynou při pokojové teplotě asi 10 min. a potom upéct Pissaladiere po 30 min., až je těsto nepřikryté cibulí stejnoměrně hnědé.
Nádivka : Nakrájet cibuli na tenké plátky a pomalu ji smažit na těžké pánvi, na středním ohni na oleji s bobkovým listem a tymiánem do měkka. Vyjmout bobkový list a tymián.

Žádné komentáře:

Okomentovat