12. ledna 2012

Krůtí guláš

1 kg krůtích prsou, 1 kg cibule, 2 stroužky česneku, 2feferonky, 2 bílé papriky,300 ml vývaru, olej (sádlo), sůl, mletý pepř,majoránka (čerstvá nebo sušená),kmín, lžíce sladké mleté papriky, chléb (mouka, škrobová moučka) na zahuštění 

Krůtí prsa opláchneme, osušíme a nakrájíme na větší kostky. Z paprik a 2feferonek odstraníme jádřince a nakrájíme na proužky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.V kastrolu rozpálíme tuk a cibule na něm orestujeme. Jakmile zesklovatí, přidáme maso a také orestujeme. Když se „zatáhne“, přidáme sůl, mletou červenou papriku, mletý pepř, kmín, prolisovaný česnek a nakrájené 2feferonky. Promícháme a zalijeme vývarem.Poté zvolna dusíme pod pokličkou. Když je maso téměř měkké, přidáme nakrájenou čerstvou papriku a čerstvou majoránku (pokud přidáváme sušenou, dáváme ji hned s ostatním kořením). Šťávu zahustíme buď nastrouhaným starším chlebem či lžičkou škrobové moučky rozmíchané ve troše studené vody, promícháme a ještě chvíli podusíme. Jako příloha je vhodný čerstvý chléb, rýže, těstoviny.
Tip : Část masa nahradit větším množstvím papriky nebo kousky orestované cukety (obojí se přidává až na závěr tepelné přípravy, aby se nerozvařilo).K zahuštění můžeme použít cuketu – tu nakrájíme na hranolky a přidáme k masu hned jakmile se „zatáhne“. Cuketa se během dušení prakticky rozpustí a vytvoří hustší šťávu,takže guláš není již nutné zahušťovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat