24. ledna 2012

Fazole po havířsku

500 g barevných nebo velkých fazolí (becoky), 750 g uzeného masa (nejlépe koleno nebo rolka), 3 ks velkých brambor, 3 ks bobkového listu, 4 ks nového koření, kelímek kysané smetany, 3 lžíce hladké mouky, sůl, ocet, cukr, polévkové koření

Fazole namočíme, nejlépe přes noc. Na druhý den vodu slijeme, fazole dáme do velkého hrnce společně s uzeným masem, bobkovým listem a novým kořením. Zalijeme studenou vodou a vaříme, až jsou fazole měkké (cca 2–3 hodiny). Maso vyndáme, do hrnce přidáme oloupané a na kostičky nakrájené brambory. Osolíme, vaříme až jsou brambory téměř měkké. Poté zahustíme kysanou smetanou, ve které jsme rozšlehali hladkou mouku. Dochutíme octem,cukrem, případně polévkovým kořením a necháme převařit ještě 10 minut. Hustou polévku podáváme s kusem uzeného masa a chlebem.

Žádné komentáře:

Okomentovat