5. prosince 2011

Džuveč

1 kg zeleniny (rajčata, karotka, zelené fazolky, hrášek, květák, lilky, brambory, paprika, tykvičky), 3 - 4 cibule, 3 stroužky česneku, sklenice bílého vína, 2 - 3 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce oleje, lžíce citrónové šťávy, vrchovatá lžíce rozinek nebo nezralých bobulí vinných hroznů, špetka mletého koriandru, tymiánu, pepře, pálivá paprička, sůl, lžíce cukru, 3 lžíce rozsekané petrželky a celerové natě, saturejka, 500 g mletého nebo drobně krájeného masa, 0,5 šálku rýže

Pokrájenou zeleninu krátce podusíme na oleji, na kterém jsme předtím osmahli cibuli a česnek. Skleněnou zapékací mísu vytřeme olejem, dáme vrstvu zeleniny, masa, posypeme rýží, kořením a tak střídáme vrstvy, až je miska téměř plná. Nakonec dáme rajčata, zalijeme vínem, pokapeme olejem a pečeme v troubě přikryté poklicí jednu a půl hodiny nebo i déle. Džuveč lze připravit i bez masa nebo i bez rýže. Pojídáme buď samostatně nebo s bílou vekou či rýží.

Žádné komentáře:

Okomentovat