9. srpna 2011

Chodské koláče


300 g hladké mouky,100 g hrubé mouky,asi 2 dl mléka,80 g krupicového cukru,3 žloutky,25 g droždí,120 g másla,sůl,hladká mouka na vyválení, kousek vejce na potření,tuk na vymazání plechů,oloupané mandle, rozinky;
maková nádivka : 200 g máku,1/4 l mléka,80 g cukru,50 g perníku,vanilínový cukr;
tvarohová nádivka : 500 g měkkého tvarohu,vejce, žloutek,
80 g krupicového cukru,špetka muškátového květu
povidlová nádivka:400 g povidel,2 PL cukru,1 PL rumu,vanilínový cukr,špetka mletého badyánu.

Droždí rozmícháme se lžící cukru, potom se třemi lžícemi vlažného mléka a lžící mouky, poprášíme moukou a necháme vykynout. Do mísy prosijeme mouku se solí, přidáme cukr, žloutky, rozehřáté máslo, vykynutý kvásek a vlažným mlékem zaděláme vláčné těsto. Poprášíme je moukou, mísu přikryjeme utěrkou a těsto necháme nakynout. Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, z každého uděláme bochánek a tence je rozválíme do tvarů kol. Přeložíme je na vymazané plechy, prsty ještě roztlačíme, aby středy byly hodně tenké a okraje úzké a vyšší - můžeme je trochu zvlnit prsty. Koláče mají být hodně velké. Na koláče urovnáme do tvaru kruhů střídavě nádivky, tmavé nádivky ozdobíme mandlemi, tvarohovou nádivku přebranými, krátce povařenými a okapanými rozinkami. Koláče necháme vykynout, pak okraje potřeme vejcem rozšlehaným se lžící mléka a upečeme ve středně vyhřáté troubě (200 °C).
Příprava makové nádivky : Mák jemně umeleme, vsypeme do vařícího mléka, přidáme cukr a za stálého míchání krátce podusíme. Pak vmícháme jemně nastrouhaný perník a vanilinový cukr.
Příprava tvarohové nádivky : Tvaroh rozmícháme s dalšími přísadami.
Příprava povidlové nádivky : Povidla rozmícháme s dalšími přísadami.


Žádné komentáře:

Okomentovat