půlka
kuřete (cca 500 g), 40 g anglické slaniny, 40 g másla, 4 malé cibule, 80 g
žampiónů, 0,5 litru červeného vína, tymián, bobkový list, 0,5kávové lžičky
hladké mouky, malá sklenička koňaku, sůl
Očištěné kuře
nakrájíme na malé kousky (cca 10) a osolíme. Anglickou slaninu zbavenou kůže
nakrájíme na malé kostičky, vložíme do hrnce, rozpustíme, přidáme polovinu
másla a na této směsi kuře krátce opékáme po všech stranách, až se trochu
zbarví. Pak přidáme na čtvrtky nakrájenou cibuli a po chvíli rovněž na čtvrtky
nakrájené žampióny. Zalijeme vše vínem, přidáme tymián, bobkový list, osolíme a
na prudkém ohni necháme nepřikryté vařit. Až je víno asi z poloviny vyvařené,
hrnec přikryjeme poklicí, zmírníme plamen a ještě asi 20 minut necháme dusit.
Zbytek másla promísíme s moukou a v malých částech vmícháme ke kuřeti,
přilijeme koňak a dusíme ještě asi 5 minut. Vhodnou přílohou je pečená
bramborová kaše nebo bramborové krokety. Podáváme se stejným vínem, jaké jsme
použili na přípravu kuřete.
Žádné komentáře:
Okomentovat