kuřecí
maso, špenátové celé listy, červená paprika, červené víno, s=ojová omáčka, sůl,
2 vajíčka, Solamyl, rýže, 3 lžíce oleje, tuk pánev, mletý zázvor, feferonky
Připravíme si kuřecí maso,
které nakrájíme na proužky. Maso dáme do misky mírně osolíme, klepneme jedno
nebo dvě vejce podle počtu porcí a na každou porci dáme jednu lžičku
bramborového škrobu (solamylu) a toto všechno důkladně zamícháme a necháme
odležet. Teď přišel čas na přípravu rýže, která bude přílohou. Rýži důkladně
umyjeme, až bude voda, kterou sléváme úplně čistá, poté dáme vodu asi tak dva
prsty nad rýži mírně osolíme a já přidávám dvě až tři lžíce dobrého oleje,
nejlepší je zelený olivový olej. Rýži, kterou jsme si připravili, dáme vařit
nejdříve bez pokličky a teprve až rýže pojme velkou část vody dáme pokličku a
na nejmenším plamenu doděláváme ještě tak deset minut, nesmí se nám připálit.
Po této době dáme rýži na stranu a necháme přikrytou až do podávání jídla. Nyní
se pustíme do masa, které máme naložené ve škrobu a vejcích. Připravíme velkou
pánev, do které dáme asi tak lžíci ceresu nebo jiného tuku na smažení,
rozpálíme a vložíme ještě rozmíchané maso do tuku a dvěma lžícemi nebo
vařečkami rychle mícháme a maso roztrháváme na kousky tak, jak bylo nakrájené.
Maso, jak se smaží tak má tendenci se spojovat do jednoho celku a tomu musíme
zabránit. Masíčko má být z obou stran do zlatova opečené a kousky mají mít
stejnou velikost. V této fázi dáme do rozpálené pánve asi tak lžičku mletého
zázvoru a okamžitě vhodíme očištěný špenát a na nudličky nakrájenou nejlépe
červenou papriku. Lehce promícháme a zalijeme asi tak jednou a půl deci vína
nejlépe červeného a také dáme dvě lžíce kvalitní sojové omáčky. Pokrm mícháme
tak, aby se pěkně promíchal, a po třech minutách zakápneme máčeným škrobem.
Škrob si namočíme do sklenky vody asi tak dvě až tři lžičky, zamícháme a
necháme stát, až se nám škrob usadí tak čistou vodu slijeme a to co nám zůstane
na dně, zamícháme a touto hustou hmotou zalijeme hotový pokrm za velkého
míchání a odstavíme z kamen. Jídlo musí být jakoby skleněné a barva zeleniny má
být jasná. A máme hotovo, na talíře dáme úhledné kopečky rýže, kterou obsypeme
naším pokrmem. Ten kdo má rád ostřejší, červeným olejem, který zhotovíme tak,
že do rozpáleného oleje dáme lžičku mletých feferonek, nebo pokud máme i
čerstvých, a tímto olejem si jídlo dochutíme. K jídlu je dobrý kompot.
Žádné komentáře:
Okomentovat