17. července 2012

Lívance dobré hospodyně

15 g droždí, 30 g cukru, 250 – 300 g hladké mouky, 1/2 l mléka, vejce,špetka soli, citrónová kůra, 100 g tuku na pečení, na mazání 100 g zavařeniny nebo povidel,50 g tvarohu nebo 30 g másla, skořicový cukr
Droždí rozmícháme s troškou cukru a mouky, přidáme část vlahého mléka, dobře rozmícháme a zakryté necháme kynout. Pak přidáme sůl, ustrouhanou citrónovou kůru, vejce, ostatní cukr a střídavě mouku s mlékem, až vznikne hladké těsto bez žmolků. Zakryjeme je a necháme asi půl hodiny kynout. Dolíky lívanečníku vymažeme rozpuštěným tukem a pečeme v nich tenčí lívance po obou stranách. Mažeme je zavařeninou nebo povidly a sypeme nastrouhaným tvarohem. Můžeme je také jen pocukrovat nebo potřít rozpuštěným máslem a posypat je skořicovým cukrem. Můžeme také péci dvojité lívance. Do důlku lívanečníku nalijeme jen tenkou vrstvu těsta, když se zapeče, přidáme kousek zavařeniny nebo plátek jablka a pokryjeme druhou vrstvou těsta. Pak lívance obrátíme a dopečeme po druhé straně.

Žádné komentáře:

Okomentovat