Nejdříve připravíme
nádivku. Ze zelí vymačkáme část šťávy a ještě drobněji je pokrájíme. Přidáme
nadrobno nakrájenou cibuli, nadrobno nakrájenou slaninu, kmín, trochu pepře,
nové koření, rozmačkaný česnek a nakonec špetku muškátového oříšku a hřebíčku.
Hřebíčku nesmí být mnoho, neboť jinak přehluší vůni ostatního koření. Můžeme jej
i vynechat. Nádivku dobře promícháme a naplníme jí kuře. Naplněné kuře posolíme
a opaprikujeme. Je možné použít i kořenící sůl na pečené kuře. Naplněné kuře
položíme na pekáč, podlijeme olejem (pro fajnšmekry lze místo oleje použít
odpovídající množství vepřového sádla) a vodou, vydatně posypeme kmínem a
vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme doměkka. V průběhu pečení kuře přeléváme
šťávou a obracíme. Upečené kuře rozpůlíme a vyjmeme z něj zelí. Pak je
rozporcujeme, porce vložíme zpět do pekáče a necháme spolu se šťávou ještě
krátce péci. Podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem.
Poznámka:
Zelí lze podávat nejenom zvlášť, ale můžeme je před závěrečným pečením vložit
do pekáče společně s porcemi kuřete. Ty potom ještě více připomínají kachnu,
šťáva je však nakyslá a zelí mastnější.
Žádné komentáře:
Okomentovat