600 g vepřového masa
(plecko, kýta), 600 g brambor, 2 velké mrkve, 2 velké cibule, 4 stroužky
česneku, sůl, tymián, drcený bobkový list, 2 hrnky vývaru (i z kostky), lžíce
sádla
Brambory, mrkev a
cibuli nakrájíme na plátky, maso na kostky, česnek nadrobno. Zapékací mísu
(pekáč, remosku) vymažeme sádlem. Brambory rozdělíme na třetiny, ostatní
suroviny na poloviny. Na dno mísy (pekáče,remosky) dáme jednu třetinu brambor,
lehce osolíme a posypeme tyminánem. Na brambory polovinu cibule, pak polovinu
masa, posypat polovinou česneku, osolit, poprášit bobkovým listem a posypat
polovinou mrkve. Všechno zopakovat. Poslední vrstvu bude tvořit třetí třetina
brambor, osolených s posypaných tymiánem. Všechno zalijeme vývarem, přiklopíme
a dáme péct. Pečeme pomalu 2-3 hodiny. Tekutina by měla být na konci téměř
všechna vsáknutá a odpařená. Opatrně se solí, vývar může být slaný.
Žádné komentáře:
Okomentovat