500 g polohrubé mouky, 1 l mléka, 30 g droždí, 100 g rostlinného tuku, 70 g cukru, 2 žloutky,špetka soli, citrónová kůra, vanilinový cukr, žloutek na potření těsta,tuk na vymazání plechu
Do menší misky rozdrobíme droždí, rozmícháme se špetkou cukru, lžící mouky a několika lžícemi vlažného mléka. Kvásek přikryjeme a na teplém místě necháme 10 – 15 minut vykynout. Rostlinný tuk utřeme s cukrem, přidáme žloutky, vanilinový cukr a trochu strouhané citrónové kůry. Přidáme vykynutý kvásek, mouku, špetku soli, vlažné mléko a zaděláme těsto. Dobře vypracované těsto (hladké, nelepkavé) lehce poprášíme moukou,přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout. Vykynuté těsto přemístíme na pomoučněný vál a rozválíme na asi 2 cm silný plát. Menším kulatým tvořítkem na koblihy či sklenkou vykrajujeme kolečka. Rýhovaným ozdobným kolečkem či zdobným nožem na nich vytvoříme mřížky, přendáme na vymazaný plech a necháme ještě asi 20-30 min kynout. Potom potřeme žloutkem a v dobře vyhřáté troubě upečeme do červena. Vychladlé rozřízneme, potřeme máslem a medem a pocukrované podáváme.Také můžeme z těsta nakrájet a vytvarovat dlouhé válečky, různě je zatočit, potřít žloutkem, posypat loupanými sekanými mandlemi a upéct.
Recepty na jídla s lúšteninami zejména z čočky, fazole a sóje. Stránka dále obsahuje další recepty nejenom z lúšteniny. Ale aj z mäsa, ovoce a zeleniny a mnohé iné. Vláknina je duležitá zložka zdravé stravy a tuto obsahují zejména lušteniny. Proto by váš jídelniček nemal postrádat jídla z luštenín, které mimo jiné naleznete na této stránce. Kľúčové slová: Lušteniny, recepty, jídla z luštenín, čočka, hrach, fazole, soja, kukuřice, kucharka, vareni, pečení, recepty na lušteniny, jídlo, vlaknina
19. července 2012
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Žádné komentáře:
Okomentovat