150-200 g rozdrcených
sušenek, (máslových, zázvorových apod.) ,50 g mletých ořechů ,70 g
másla
na náplň : 500
g tučného tvarohu ,200 g zakysané smetany ,50-70 g moučkového
cukru ,4 vejce, špetka jemně strouhané citronové kůry a šťávy
na ozdobu: 200
g malin ,50 g moučkového cukru ,hrst borůvek
Sušenky rozdrtíme v
plastovém sáčku válečkem nebo v robotu, spojíme s rozpuštěným máslem a mletými
ořechy. Formičky nebo velkou formu vyložíme pečicím papírem a vymastíme máslem.
Směs rozdělíme do formiček a upěchujeme. Asi 10 minut předpečeme v rozehřáté
troubě a necháme vychladnout. Teplotu trouby snížíme na 150-160 stupňů. Na
náplň utřeme tvaroh s cukrem a kysanou smetanou a postupně vmícháme rozšlehaná
vejce, špetku citronové kůry a šťávu a vymícháme v hladký krém. Náplň se nesmí
šlehat moc dlouho, aby v ní nebylo moc vzduchových bublinek. Tvaroh můžeme také nahradit lučinou, žervé nebo plnotučným krémovým sýrem. Krém
rozdělíme do formiček asi 1 cm pod okraj na předpečený vychladlý sušenkový
základ, uhladíme a pečeme bez otvírání trouby asi 25-30 minut. Náplň se zpevní,
ale nesmí se vysušit, musí se při poklepání na formičku lehce chvět. Upečené
koláčky po vyndání z trouby necháme úplně vychladnout ve formičkách a poté je
překryjeme folií a necháme ztuhnout v lednici, nejméně 1 hodinu. Nožem
namočeným v horké vodě objedeme okraje formiček a obsah překlopíme na talíř a
překlopíme zpět. Koláčky podáváme ozdobené malinami, lehce promísenými s
cukrem, a posypané borůvkami.
Žádné komentáře:
Okomentovat